3

Plač srpske dece iz Obilića kida dušu: "Na Kosovu su ostali samo oni koji imaju korist"

U Crkvenoj Vodici ima oko 50 srpskih kuća, dok u susednim Janinim Vodama danas živi oko šest srpskih porodica

Srbi koji žive u opštini Obilić ne suočavaju se sa međuetničkim problemima, "jer je oduvek bilo multietničko", kažu meštani ove opštine. Problem, međutim, vide u lošoj ekonomskoj situaciji, kao i u zagađenju vazduha koje uzrokuje Termoelektrana.

Teror nad Srbima na Kosovu se nastavlja: Obijene i opljačkane kuće povratnika u selu Grabac

U samom Obiliću ostalo je svega nekoliko srpskih povratničkih porodica i to u blizini takozvanog Školskog centra, ali ih u većem broju ima u okolnim selima: Crkvenoj Vodici, Miloševu, Plemetini, Babinom Mostu i Janinim Vodama.

Novica Milošević iz Crkvene Vodice smatra da u njegovom mestu nema budućnosti za mlađe generacije. On navodi da „gotovo svi Srbi već imaju nekretnine u Srbiji, a za rodno selo ih veže jedino još posao.“

- Uvek je bilo i sad je multietničko. Nema nikavih problema, ranije, posle rata je bilo, ali sad je u redu. Škola je multietnička, igralište je multietničko, u prodavnicu idu svi, narod živi. Nema problema, nikome se ne ratuje - reči su Miloševića.

U pitanju je multietnička sredina; Foto: Marko Jovanović

Da se meštani ovog sela slažu potvrdio je i Arben Smailji iz Crkvene Vodice.

- Uvek smo živeli dobro. Ja ovde živim 45 godina - rekao je.

On kaže da su meštani sa teritorije opštine Obilić nezadovoljni jedino zbog zagađenja vazduha koje uzrokuje Termoelektrana.

Njegov sugrađanin Dobri Grujić kaže da su svi Srbi, koji su bili u mogućnosti, već otišli iz Crkvene Vodice.

Kako kaže, međuljudski odnosi su se pogoršali, jer su na Kosovu ostali samo oni koji imaju korist.

- Narod je postao ljubomoran, zavidan, a ekonomska situacija je katastrofa. Ako ne pripadaš nekoj stranci – nadrljao si, sve se poremetilo i pokvarilo. Čovek kada ima jednog prijatelja bogat je čovek, a kada ima više prijatelja, onda je najbogatiji, a ovde kod nas više tog bogatstva nema - smatra Dobri.

Međuljudski odnosi su se pogoršali; Foto: Marko Jovanović

U Crkvenoj Vodici ima oko 50 srpskih kuća, dok u susednim Janinim Vodama danas živi oko šest srpskih porodica. Radica Spasić sa suprugom i dva sina obrađuje veliko imanje, a kako kaže, ne planiraju da napuste Janine Vode. Radica ima i unuke, koji su takođe emotivno vezani za rodno selo.

- Pa ostaćemo ovde, nego? Ovoj deci maloj, kada im kažeš da idu u Srbiju – plaču. Kažu, mi smo se rodili ovde.

- Ovde smo mi mnogo radili, imamo zemlju, veliko imanje, dole imamo voćnjake - kaže Radica. Ona, međutim, naglašava da se meštani Janinih Voda suočavaju sa čestim krađama.

Opština Obilić je i pre sukoba na Kosovu 1999. godine bila multietnička, međutim, nakon nemira 2004, iz grada su se odselili svi Srbi. U samom Obiliću ostalo je svega nekoliko srpskih povratničkih porodica, dok ih u većem broju ima u okolnim selima.

(Telegraf.rs/kossev.info)

Tagovi: Kosovo, Multietničnost, Obilić, Odnosi, Srbi, Termoelektrana

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (3)
Poređaj komentare:
  • C
    Chicago

    Pozdra za moju Crkvenu Vodicu a posebno za rodbinu Pandure iz Chikaga

Igor Jurić o nestanku devojčice iz Sente: Fenomenalna reakcija policije i društva u potrazi, ovako sam to zamišljao

Akcija besplatnog krštenja u Pančevu: Pop će vas bez dinara uvesti u pravoslavlje, ako pokažete ovaj papir

Preminuo poslednji streljani đak iz Šumarica: U njega je ispaljeno 11 metaka, ležao je među leševima kada ga je našla majka. Sada je opet sa svojim drugovima

Medicinski skandali potresaju Kragujevac: Zbog pušenja pred pacijentima u Kliničkom centru protiv sestre pokrenut disciplinski postupak (VIDEO)

Pojavio se snimak Srba koje su Albanci kamenovali: Bili smo preplašeni i molili se naglas, žene su polegale po autobusu (VIDEO)

Naelektrisana atmosfera u emisiji uživo između načelnice pedijatrije i nezadovoljne majke: Ova 4 ključna pitanja će morati da rasvetli inspekcija

Ako još niste kupili lektiru za klince, postoji odlična prilika: Više od 50 naslova za sve razrede za 100 dinara po knjizi

Vernici danas slave Svetog Stefana Slepog: Srbi imaju veliki razlog da mu se danas pomole

Zbog naglog kočenja vozača gradskog autobusa stariji muškarac pao i razbio glavu, a potom naduvao 3,3 promila alkohola

Gujon se ne miri sa zabranom ulaska na Kosovo: Ako bude trebalo, po pravdu idem i u Strazbur

Sve je više pasa u javnom prevozu: Ne jedu beli luk, ne pričaju šta su kupili, ne psuju i ne stavljaju šapu na tuđe sedište (FOTO)

Emotivne reči Sandre Dende o saobraćajki i oporavku: Život mi je visio o koncu, znam da su lekari učinili sve da me spasu

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za ponedeljak, 22. oktobar 2018. godine

Svaki peti Srbin želi da ode u inostranstvo: Poslednje istraživanje pokazalo je veliko razočaranje mladih (INFOGRAFIKA)

Stižu temperaturne turbulencije, hladnoća već oterala miholjsko leto: Od ponedeljka jak pad temperature, a za vikend nam se sprema i ciklon

Nakon skandala u Arilju, pitali smo prosvetne radnike kako se i kome dodeljuju gratis ekskurzije

Psihologija malih brojeva uzima nam pare iz novčanika: Zašto se gomila ljudi sjati kod krastavca od 15 dinara, iako kilogram košta isto?

"Kako je krenulo, ispašću kriva za rat u Siriji": Osulo se drvlje i kamenje na majku iz Kragujevca, a evo šta ona kaže na to

Usred Kliničkog centra u Kragujevcu sestra na prijemu pacijenata puši cigaretu, dok deca i pacijenti šetaju okolo (VIDEO)

Grk je na biciklu bez dinara krenuo na put kroz Srbiju: Svi su ga primili i ponudili mu prenoćište, osim u jednom gradu (FOTO)

"Telegraf" otkrio tajnu rusko-srpskog humanitarnog centra: Evo koga oni "špijuniraju" i zbog čega (FOTO) (VIDEO)

Srbija na pragu ekološke katastrofe? Đetinja osvanula potpuno bela, a pre 2 godine dogodila se ista stvar sa jezivim epilogom (FOTO)

Ovo su prve reči oca Erike Čordaš koja je nestala u Senti: Objasnio je zašto je dete pustio sa nepoznatim čovekom u grad

Pronađena nestala devojčica iz Sente: Našli su je kod železničke stanice

Aleksandar je najjači čovek na svetu: Oborio je 11 svetskih rekorda, za njega je čelik kao papir, a masivno drvo čačkalica (FOTO) (VIDEO)

Žena koja je snimila doktorke u kragujevačkom Domu zdravlja, nedavno tvrdila da je prevarena od strane Mikija Panjkovica

Najkrvaviji nacistički zločin: Decu vam nećemo oprostiti! Dan kada je umrla mučeničkom smrću, četa đaka u jednom danu (FOTO) (VIDEO)

Vozačima iz Srbije više se isplati da kupuju gume u Bosni, ušteda je ogromna

Branko je 39 godina predavao fizičko, a nijedan čas nije održao u fiskulturnoj sali: Sada su mu kolege priredile iznenađenje (FOTO)

Novi skandal u zdravstvu: Lekari pili rakiju usred bolnice, a devojčici dali pogrešnu dijagnozu

Mali Gavrilo je ostavljen ispred crkve, a roditelji su nestali u ledenoj noći: Mali heroj je preživeo hladnoću i mrak, ali je pred njim neizvesna sudbina

Koliko da stavimo novca u kovertu, a da se ne obrukamo? Svadbe Srbe više opterećuju nego raduju jer svi razmišljaju o cifri (ANKETA)

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za nedelju, 21. oktobar 2018. godine

Sa Hitnom pomoći došla je i žena koja mi je dala katalog sa mrtvačkim sanducima: Miroslava preživela horor zbog dogovora lekara i pogrebnih preduzeća

U odbranu doktorki iz Kragujevca stale i kolege: Tvrde da roditelji ne treba da trče kod lekara kad se dete razboli i da moraju znati kako sami da ga leče

Keruši Sari su na Kosovu pucali u kičmu i od tad je u invalidskim kolicima: Pas sa najtužnijim očima sada traži novi dom u Beogradu

Oglasila se majka bolesnog deteta posle skandala u Kragujevcu, a javio se i očevidac: Prašina se ne sleže ni 24 sata kasnije (FOTO)

Memedović prikazao stvarnost koju Srbi odbijaju da vide: Nadamo se da će voda sve odneti, ali neće (FOTO)

Vozači masovno odlaze preko, a onda osvane jezivo jutro na Slaviji: Žučna rasprava podelila je Srbiju - šta će čovek od 60 godina za volanom?

Slađan Vučković (52) je izgubio ruke na Kopaoniku za vreme bombardovanja, a danas vodi borbu protiv kasetne municije (FOTO)

Posle incidenta iz Doma zdravlja u Kragujevcu sručilo se drvlje i kamenje na lekare, a onda je pola Srbije za 5 minuta promenilo mišljenje (ANKETA)

Čedi su posle rata oduzeli vinariju, kafane, 1.200 tona pića, pa čak i crep sa krova, a sada mu je praunuk osvetlao obraz i vratio sve (FOTO)