• 1

Srbija je danas jača nego juče, slabija nego sutra: Brnabić poručila da je dug koji imamo prema Gvozdenom puku večan (FOTO)

Za njih, danas, mi poštujemo, mir. Za njih mi danas nemamo više prava da se sa bilo kojom glavom igramo. Potrebne su nam, više nego ikada, ne da ginu, nego da žive, da misle, da veruju, nadaju se, stvaraju, planiraju, vole, gledaju, sanjaju, i zasluže sve ono što je, za njih, ovaj gvozdeni, večni puk, osvojio - rekla je Brnabić

 • 1

Srbija je danas jača nego što je bila juče, a slabija nego što će biti sutra, poručila je predsednica Vlade Ana Brnabić na otkrivanju spomenika Gvozdenom puku u Prokuplju, gde se danas obeležava stogodišnjica oslobođenja grada.

Prekini više sa tom pričom! Ovakav nastup Brnabić niko nije očekivao: Oštro odbrusila Tačiju

U tom gradu, u koji su 1918. umarširale jedinice Prve srpske armije na čelu sa vojvodom Petrom Bojovićem, otkriven je spomenik Drugom pešadijskom puku srpske vojske, poznatiji po svom nazivu "gvozdeni", koji je učestvovao u ratovima od 1912. do 1918. godine, a u istoriju ušao zbog junaštva kojim je zadivio i skoro sve savezničke vojske i njihove vojskovođe, vlade i narode.

- Stati ovde, pred ovaj spomenik, pred 1.300 mrtvih, šest i po hiljada ranjenih, pred istoriju, pred Srbiju za koju su se borili, više je od časti, više od obaveze, to je trenutak apsolutne pokornosti, pred onima koji su nas učinili nepokorenima, pred onima koji su nas naučili pravom značenju reči - sloboda. Dug koji imamo je nenaplativ i večan - poručila je Brnabić.

Brnabić na otkrivanju spomenika - Foto: Tanjug/Slobodan Miljevic

Ona je rekla da su nam naši najslavniji preci pokazali dva puta - jedan da stalno žalimo i sažaljevamo sebe i drugi da damo sve od sebe, kao što su oni dali.

- Za njih, danas, mi poštujemo, mir. Za njih mi danas nemamo više prava da se sa bilo kojom glavom igramo. Potrebne su nam, više nego ikada, ne da ginu, nego da žive, da misle, da veruju, nadaju se, stvaraju, planiraju, vole, gledaju, sanjaju, i zasluže sve ono što je, za njih, ovaj gvozdeni, večni puk, osvojio - rekla je Brnabić.

Premijerka je rekla da se sloboda samo jednom osvaja krvlju, čelikom i slavnom smrću, a da je posle je pametni narodi cene, čuvaju i žive, ulažu u nju, mir, svoj trud, rad i znanje, da bi za buduće generacije sloboda i mir bili sigurni i večni.

Brnabić u Prokuplju - Foto: Tanjug/Slobodan Miljevic

Srbija, rekla je, danas svoju slobodu brani svakim putem koji izgradi, fabrikom, školom, bolnicom koju otvori, svakom bebom, mladom osobom koja ima razlog da ostane.

Upitala je ko, kada stane pred spomenik u Prokuplju i pred živote koji su pali da bismo danas imali mir i slobodu, ima pravo da ne pruži sve od sebe i ne uradi nešto za Srbiju, za sebe, za svoju porodicu.

- Ko do nas, ovde, sme da odustane od jače Srbije, od još bolje Srbije, Srbije koja iznad svega ceni mir, trud, znanje, upornost, koja poštuje starije i daje podršku mladima, Srbije koja poštuje različitosti, koja veruje i brani principe, veruje u sebe i pomaže drugima. Srbije koja je danas jača nego što je bila juče, a slabija nego što će biti sutra - upitala je Brbanić.

Ona je rekla da smo krenuli putem da od nekadašnjih neprijatelja napravimo prijatelje, što je i deo našeg duga prema Gvozdenom puku, kojem su se neprijatelji divili.

Premijerka je rekla da je Gvozdeni puk pobedio neprijatelje srcem, gvožđem i čašću, onom koju je Srbija danas vratila i zbog koje se ponovo čuje srpska reč.

- Baš kao i naša volja, da ova zemlja živi, da ova Toplica živi, da rađa nove junake, gvozdene ljude, nove pukove, ali ne za rovove i blato, nego za puteve i škole. Za sve ono što sloboda i treba da bude - rekla je premijerka.

Brnabić u Prokuplju - Foto: Tanjug/Slobodan Miljevic

Ona je istakla da danas mi imamo obavezu da ostvarimo ono što su hteli i za šta su život dali u Gvozdenom puku.

"Hvala našem Gvozdenom puku na slobodi, na miru koji danas živimo. I hvala svima koji u Srbiju veruju, koji Srbiji daju, koji se za Srbiju trude, trudeći se i verujući u sebe", zaključila je Brnabić.

Spomenik Gvozdenom puku su, uz intoniranje "Tamo daleko" i prisustvo velikog broja građana, otkrili predsednica vlade i gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Ja

  12. oktobar 2018 | 14:37

  Voli me danas vise nego juce a manje od sutra i sve tako redom...

  8
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA