Horor u Vršcu: Uginulo više od 70 životinja, za pomor kriva pšenica sa protivzakonitom supstancom

Odmah su obavestili policiju, fitosanitarnu, veterinarsku, šumarsko-lovnu i inspekciju za zaštitu životne sredine.

  • 2

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da se na obodu Vršca dogodio masovan pomor diviljih i domaćih životnija zato što su se najverovatnije otrovale semenom pšenice koja je tretirana protivzakonitim furadanom.

UDRUŽENJA GRAĐANA: Preduzeti hitne mere u cilju savesnog odnosa prema očuvanju životne sredine!

Predstavnici Društva za zaštitu i proučavanje ptica u sredu 17. i četvrtak 18. oktobra, na omanjoj njivi zatekli su 55 uginulih golubova, šest gugutki, šest koza, jednu zebu, kokošku i mačku.

Kako im je rekao domaćin sa obližnjeg salaša i vlasnik koza, stradao je i fazan, a deo uginulih ptica i drugih životinja tokom noći odnele su i pojele druge životinje.

- Opravdana je bojazan da će u narednim danima biti još uginuća. Sumnja se da je uzrok trovanja seme pšenice sa obližnje njive koje je, vrlo verovatno, protivzakonito tretirano karbofuradanom. Na celoj površini njive jasno se uočavaju zrna pšenice roze boje – karakteristične za furadan - rekao je Draženko Rajković iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Foto: Facebook/Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

On je kazao da su njihove ekipe odmah izašle na teren i da su obavestili policiju, fitosanitarnu, veterinarsku, šumarsko-lovnu i inspekciju za zaštitu životne sredine.

- Službenici policije, veterinarske i ekološke inspekcije i predstavnici lovačkog udruženja iz Vršca su izašli na teren, a danas će postupati ostale nadležne institucije - dodao je Rajković.

Kako se navodi u saopštenju Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, trovanja divljih vrsta ptica i sisara se najčešće dešava putem zatrovane hrane, odnosno ishranom divljih vrsta ptica i sisara leševima životinja ili semenom, koji su namerno tretirani sredstvima koji sadrže karbofuradan i namerno postavljeni kao mamci.

Karbofuradan deluje na centralni i periferni nervni sistem, blokira prenos nervnih impulsa, izaziva paralizu mišića i dovodi do brze smrti.

U Srbiji je od 2014. godine zabranjen promet i primena sredstava za zaštitu bilja koji sadrže aktivnu supstancu karbofuradan.

- Užasava nas činjenica da se pojedini građani ponašaju neodgovorno, krše zakon i dovode u opasnost ne samo divlje i domaće životinje već i ljude. Štetna dejstva karbofuradana se ne zaustavljaju na životinjama već imaju dalekosežne negativne posledice zagađujući zemljište i podzemne vode. Na kraju će ta zatrovana pšenica završiti i na našoj trpezi - upozorio je Rajković.

(Telegraf.rs/ Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ĆU 035

    19. oktobar 2018 | 16:40

    Takva pšenica ne stiže na trpezu jer se seme tretira,sa tim sredstvom sam odrastao i doživeo 65 g. i odjednom toliko otrovno i opasno,sigurno je neki drugi otrov u pitanju.

  • Vasa

    19. oktobar 2018 | 19:00

    To od Furadana sigurno nije. Sa tim sredstvom su moj deda i otac, dok su bili živi, tretirali pšenicu za setvu i nikad se nešto tako nije desilo. Ko zna šta se sada prodaje. Isto kao oni što prodavali rizlu kao veštačko đubre.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA