≫ 

Dete je pregledano, ali je majka tražila drugog lekara: Evo šta je prethodilo skandalu u Domu zdravlja u Kragujevcu

Kako se navodi u saopštenju, dete je pregledano, uz propisivanje terapije, pet minuta pre nastanka uznemirujućeg snimka

  • 34

Posle snimka majke Violete Cvetković iz ordinacije Doma zdravlja Kragujevac da njeno dete pedijatar ne želi da pregleda jer nije njen pacijent, oglasio se i Dom zdravlja u Kragujevcu. Kako se navodi u saopštenju, dete je pregledano, uz propisivanje terapije, u Domu zdravlja Kragujevac pet minuta pre nastanka uznemirujućeg snimka. Problem je nastao, navode iz uprave, zbog insistiranja detetove majke da dete ponovo pregleda drugi lekar u smeni.

"Ja sam gladna, a ovo troje neka idu kući": Doktorka u školskoj ambulanti odbila da pregleda decu sa visokom temperaturom

- Dete se javilo u Centralni objekat službe za zdravstvenu zaštitu predškolske dece Doma zdravlja Kragujevac u pratnji majke zbog povišene temperature. Izabrani lekar deteta dr Dragan Vukajlović radi u popodnevnoj smeni, pa iz tog razloga, a prema Pravilniku o bližim uslovima ostvarivanja zdravstvene zaštite Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, kad izabrani lekar ne radi određuje se zamena. U prepodnevnoj smeni radili su dr Boban Ćupić i dr Nada Ilić. U ovom slučaju dete je pregledao dr Boban Ćupić i propisao terapiju. Majka, nezadovoljna očigledno iz svojih razloga, tražila je pregled kod drugog lekara, tj. dr Nade Ilić. Napominjemo da je dr Nada Ilić bila izabrani lekar maloletnog deteta, ali zbog bolesti i dužeg bolovanja, majka je promenila izabranog pedijatra, u februaru ove godine - navodi se u saopštenju DZ Kragujevac.

DETE PREGLEDANO I PROPISANA MU JE TERAPIJA

Činjenice su, navodi se dalje, da je dete pregledano i propisana mu je terapija, o čemu postoje dokazi u zdravstvenom kartonu pacijenta (u papirnom obliku i u elektronskoj formi), kao i da je dete pregledao lekar u smeni, izabrani lekar radio je u suprotnoj smeni, a prema pomenutom Pravilniku.

- Ni jednog trenutka, pre obavljenog pregleda, majka nije izrazila želju da dete pregleda konkretno dr Nada Ilić. Svi pacijenti Doma zdravlja Kragujevac imaju isti tretman, a u skladu sa medicinskim indikacijama. Ponašanje majke navedenog deteta, neovlašćeno snimanje zaposlenih, uvrede na račun zaposlenih, otimanje faksimila lekaru, lupanje istim po papirima na radnom stolu.., uznemirilo je ostalu decu i roditelje prisutne u tom trenutku u dispanzeru za decu. Uznemirujući snimak napravljen je nakon pregleda deteta, a svako neovlašćeno snimanje i objavljivanje snimaka bez saglasnosti zabranjeno je zakonom, pa će Dom zdravlja Kragujevac podneti prijavu nadležnim organima - navodi se u saopštenju koje je potpisao direktor dr Vasilije Antić.

O SVEMU JE OBAVEŠTENA I ZDRAVSTVENA INSPEKCIJA

Kako se navodi, pacijentima ili roditeljima, u slučaju nezadovoljstva radom zaposlenih, na raspolaganju su načelnik Službe, menadžment ustanove (direktor, zamenik ili pomoćnik), kao i zaštitnik prava pacijenata, a nedozvoljeno snimanje i nepotrebno uznemiravanje javnosti svakako nisu put za rešavanje problema.

- Povodom ovog događaja, uzete su izjave svih zaposlenih koji su imali kontakt sa detetom i majkom. Dom zdravlja Kragujevac obaviće vanredni unutrašnji stručni nadzor u Službi za zdravstvenu zaštitu predškolske dece, a o celom događaju obaveštena je i zdravstvena inspekcija, kao i Ministarstvo zdravlja Republike Srbije - navodi se na kraju u saopštenju.

VIDEO: Uhapšen lekar iz Užica zbog primanja mita

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    19. oktobar 2018 | 18:29

    Ova žena ne zaslužuje da se nazove doktorkom. To je jedno humano zanimanje. Šta ima veze ako je dete već pregledano. Ako majka sumnja na nešto ili nije zadovoljna i izrazi želju da i ona pregleda dete i kaže svoje mišljenje, prava doktorka bi izdvojila tih 5 minuta i umirila zabrinutu majku. Nešto ne videh na snimku da je mnogo zauzeta, pregleda mobilni, šeta kao usporeni snimak, a i u čekaonici i nije neka gužva (bar koliko se vidi na snimku). Umesto da joj bude čast da pomogne. Gde se izgubila humanost, a pogotovo prema deci?! Pa nije plata i novac merilo svega, ni propisane norme kad su ponekad na štetu pacijenata.

  • A

    19. oktobar 2018 | 17:52

    Ako je ovo tacno zato odmah to nisu rekle, jos dok je doticna gospodja snimala, nego su samo govorile:takva je procedura?!sad mogu da izjave sta god hoce, mogu da na skrabaju sta im padne na pamet!!!hm

  • Ateista senior

    19. oktobar 2018 | 16:34

    Lekare treba i poštovati a ne samo šikanirati jer bez njih ne možemo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA