• 9
 ≫ 

Memedović prikazao stvarnost koju Srbi odbijaju da vide: Nadamo se da će voda sve odneti, ali neće (FOTO)

 ≫ 

Memedović je u novom serijalu pokrenuo veslačku ekspediciju rekom Drinom, kako bi prikazao kako izgleda jedna od najlepših dolina i kanjona u ovom delu Evrope

 • 9
Jovan Memedović

Foto: Instagram/jovanmemedovic

Navikli smo da nas poznati novinar Jovan Memedović kroz emisiju "Sasvim prirodno" upoznaje sa divnim i prelepim prizorima koje samo priroda može da stvori. Međutim, ovoga puta rešio je da sa pratiocima na Instagramu podeli i jednu ružnu i tužnu sliku sa Drine, za koju su krivi samo ljudi.

Memedović je u novom serijalu pokrenuo veslačku ekspediciju rekom Drinom, kako bi prikazao kako izgleda jedna od najlepših dolina i kanjona u ovom delu Evrope. Oni su sa još nekoliko prijatelja, veslali kanuima i kajacima od nastanka do ušća u reku Savu, ukupno 350 kilometara.

Međutim, kako je sam rekao, ubrzo se veslačka ekspedicija pretvorila u ekološku patrolu, jer su naleteli na ogromnu količinu otpada i plastike koja pluta Drinom.

Gledaoci optužuju Memedovića da je pomogao takmičarki da se opari u kvizu "Potera": Pokazao prstom tačan odgovor?

- Znali smo da će to biti veslanje kroz neke od najlepših dolina i kanjona ovog dela Evrope, ali ne i šta ćemo tačno tamo zateći. Ubrzo se ispostavilo da svi pejzaži nestaju pred ogromnom masom otpada koju reka Lim isporučuje Drini. Tako se jedna ekspedicija, zamišjena da prikaže sva bogatstva naše prirode, pretvorila u ekološku patrolu - napisao je novinar u opisu slike.

 

 

 

 

 

 

View this post on Instagram

 

 

OD NEDELJE NOVI SERIJAL Početkom juna meseca pokrenuli smo veslačku ekspediciju rekom Drinom. Pojačani sa još nekoliko prijatelja, veslali smo kanuima i kajacima od nastanka do ušća u reku Savu, ukupno 350 kilometara. Znali smo da će to biti veslanje kroz neke od najlepših dolina i kanjona ovog dela Evrope, ali ne i šta ćemo tačno tamo zateći. Ubrzo se ispostavilo da svi pejzaži nestaju pred ogromnom masom otpada koju reka Lim isporučuje Drini. Tako se jedna ekspedicija, zamišjena da prikaže sva bogatstva naše prirode, pretvorila u ekološku patrolu. Veslajući, ispričali smo priču o našoj stvarnosti koja se možda ne vidi sa puta i koja se retko pominje u medijima. Rado bismo da je ignorišemo, da se nadamo da će voda sve odneti, ali nije i neće. Otpad na obalama naših reka, a u konkretnom slučaju reke Drine, dostiže džinovske razmere i čini se da mu nema kraja. Tokom snimanja emisije trudili smo se da otkrijemo: Da li smo potpuno zaboravili na svoju odgovornost prema zemlji na kojoj živimo? Šta rade i čime se bave nadležni organi? Ima li izgleda se se ovaj problem reši? Dok na neka od ovih pitanja još uvek čekamo odgovor, nadamo se da smo dali svoj doprinos u osvešćavanju naroda i ubrzavanju rešavanja ovog problema i sramote svih nas. Ekspediciju rekom Drinom pretočili smo u serijal emisija počevši od ove nedelje 7. oktobra na RTS1 od 18:25h. U prvom delu krećemo od Šćepan polja u Crnoj Gori gde posećujemo stare prijatelje, a nizvodno u Bosni nam se priključuje tim spasilaca čiju ulogu smo vrlo brzo spoznali i osetili na sopstvenoj koži.

A post shared by Jovan Memedović (@jovanmemedovic) on

 

 

Novinar je istakao kako je "ispričao priču o našoj stvarnosti koja se možda ne vidi sa puta i koja se retko pominje u medijima".

- Rado bismo da je ignorišemo, da se nadamo da će voda sve odneti, ali nije i neće. Otpad na obalama naših reka, a u konkretnom slučaju reke Drine, dostiže džinovske razmere i čini se da mu nema kraja. Tokom snimanja emisije trudili smo se da otkrijemo: Da li smo potpuno zaboravili na svoju odgovornost prema zemlji na kojoj živimo? Šta rade i čime se bave nadležni organi? Ima li izgleda se se ovaj problem reši? - upitao je on.

 

 

 

 

 

 

View this post on Instagram

 

 

Dva lica reke Drine - II deo, DANAS na RTS1 od 18:25 Nastavljamo veslačku ekspediciju rekom Drinom. Cilj nam je da skrenemo pažnju na bogatstvo i lepotu prirode, ali i na ljudski nemar. Kako se približavamo naseljenim mestima, uticaj čoveka na prirodu je sve očigledniji. U drugom delu emisije vesalamo do Foče, prvog većeg mesta. Zastali smo da prošetamo po ovom gradu i porazgovaramo sa predsednikom opštine i lokalnim stanovništvom. U Foči je i lepo urađen kamp koji smo iskoristili da se okrepimo i prespavamo. Iako smo prišli naseljenim mestima, Drina je još uvek nemirna i puna bukova koji nisu štedeli naša laka plovila. I dalje smo u pratnji spasilačkog tima.

A post shared by Jovan Memedović (@jovanmemedovic) on

 

 

Memedović je dodao kako se nada da je ovom ružnom slikom naše zemlje dao "doprinos u osvešćavanju naroda i ubrzavanju rešavanja ovog problema i sramote svih nas".

Njegov post ubrzo je počeo da se širi društvenim mrežama, a čitaoci su bili zgroženi prizorom, ali su se složili da ovo, nažalost, nije jedina slika koja govori o ljudskom nemaru.

VIDEO: Rajske plaže se guše u tonama plastičnih flaša

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • 031

  20. oktobar 2018 | 15:56

  Nazalost skoro svaka manja ili veca reka u nasoj drzavi je takva. Nema svesti u narodu, a nece je ni biti dok nebude neke organizacije koja ce da nadzire i udari po dzepu nesavesne. Treba cuvati dok ima sta da se cuva.

  21
  1

  Podelite komentar

 • Vule

  20. oktobar 2018 | 15:24

  Trebalo bi da Srbija I Bosna I Hercegobina organizuju zajednicku komisiju za zastitu Drine.

  16
  0

  Podelite komentar

 • Marina

  20. oktobar 2018 | 15:22

  Ovo se dešava godina unazad. Entuzijasti čiste, a većina prlja. Nemamo mi svesti o čuvanju prirode i šta joj radimo. Tužno zbog onih koji dolaze.

  16
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok