≫ 

Grk je na biciklu bez dinara krenuo na put kroz Srbiju: Svi su ga primili i ponudili mu prenoćište, osim u jednom gradu (FOTO)

Uživao je u srpskim specijalitetima i svuda je dočekan raširenih ruku

  • 9

Grk Elpis je tokom biciklističkog putovanja od Budimpešte do Lamije u Grčkoj prošao i kroz našu zemlju. Na ovu neobičnu avanturu krenuo je bez dinara, kako bi proverio da li može da se osloni samo na ljudsku srdačnost i gostoljubivost. Eksperiment se pokazao kao uspešnim, jer su ga u svim mestima dočekali raširenih ruku i ponudili mu besplatan smeštaj, osim u Vladičinom Hanu. Tamo je morala da "uskoči" opština jer mu niko od meštana nije ponudio smeštaj.

Ova neobična i divna priča o Grku objavljena je na Fejsbuk stranici "Live from Greece". Kako se navodi na stranici, Elpis je uživao u svom putovanju kroz Srbiju i oduševljen je prirodom, ljudima i ljubaznošću.

Aleksandar je najjači čovek na svetu: Oborio je 11 svetskih rekorda, za njega je čelik kao papir, a masivno drvo čačkalica (FOTO) (VIDEO)

- U različitim domovima isprobao je različite srpske specijalitete, bio ugošćen u lepim kućama na periferiji i u selima, ali i u stanovima u većim gradovima. Noćio je u Somboru, Beogradu, Velikoj Plani, Paraćinu, Nišu - ističe se na stranici.

Grk je u svim gradovima u Srbiji dočekan raširenih ruku Foto: Facebook/Ана Николић‎

Kada je stigao do Vladičinog Hana, članovi grupe na Fejsbuku upitani su da li neko želi da ga primi u dom, posluži mu večeru, prenoćište i doručak, kako bi sledećeg jutra nastavio svoj put.

Danas je na grupi obavljeno da je Elpisu smeštaj u Vladičinom Hanu obezbedila gradska vlast jer se "niko nije javio da ponudi prenoćište, a vreme je isticalo".

Uživao je u srpskim specijalitetima Foto: Facebook/Ана Николић‎

- Gradonačelnik Hana i njegovi saradnici su organizovali da se Elpis sačeka, smesti u lep smeštaj u okviru gradskog bazena i da mu se obezbedi hrana. U istom kompleksu je u subotu bila jedna proslava na kojoj je Elpis prisustvovao i imao prilike da i to vidi, proba rakiju i malo se opusti u društvu lokalnog stanovništva. Za njega je to potpuno novo iskustvo, dirnut je dočekom i činjenicom da je jedno prenoćište čak i na takav način organizovano u stranoj zemlji za jednog običnog biciklistu i prolaznika - ističe se na grupi "Live from Greece".

Interesantno je da Elpis nije u svim gradovima u Srbiji imao unapred ugovoreno prenoćište već je uglavnom sam, po dolasku u grad, na licu mesta pitao prolaznike da ga prime u svoj dom i da, primali su ga i to vrlo otvorenog srca.

- Ono što je posebno lepo jeste što je Elpis svakodnevno izveštavao svoje mogobrojne pratioce o svom putovanju a oni su, zajedno sa njim, bili oduševljeni kako njegov put kroz Srbiju protiče. Prijatno su iznenađeni što je toliko dobro prihvaćen, a još više činjenicom da naš narod toliko voli Grčku i grčki narod. Sve u svemu, pokazali smo se u veoma lepom svetlu i treba da budemo ponosni - zaključuju se na ovoj grupi.

Nakon puta kroz Srbiju, Grk je produžio za Makedoniju i prva stanica mu je Kumanovo.

- Srbija je ispit gostoljubivosti uspešno položila. Sada su na testu Makedonci - ističu u grupi.

Mi mu želimo srećan put i da doživi još puno lepih avantura.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ???

    21. oktobar 2018 | 18:05

    Pa sta kao neko od Vas je putovao kroz bilo koju zemlju i dobio sve i svuda za dz !

  • Niko

    21. oktobar 2018 | 17:38

    To je razlika izmedju nas i drugih. Mi cemo uvek biti takvi sto je za ostali svet neshvatljivo. Smatram da je takvo ponasanje nase u redu, dali je mudro? neznam. Jednostavno to smo mi.

  • Ortodksia

    21. oktobar 2018 | 18:05

    Pomislio ssm da smo mu zaboli bajs negde

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA