≫ 

Preminuo poslednji streljani đak iz Šumarica: U njega je ispaljeno 11 metaka, ležao je među leševima kada ga je našla majka. Sada je opet sa svojim drugovima

Njegovom smrću umrla je i poslednja žrtva tog strašnog i krvavog kragujevačkog oktobra

  • 18

Samo dan nakon godišnjice najkrvavijeg nacističkog zločina, kada je u Kragujevcu streljano oko 7.000 civila (među kojima je bilo i 270 dece), saznali smo preminuo je jedan od retkih đaka koji je preživeo. Kako je na Fejsbuku naveo Dejan Ristić, Dragoljub Jovanović je imao 17 godina kada je bio streljan u Šumaricama.

- Pre svega nekoliko dana, tiho i dostojanstveno baš kako je i živeo, u Kragujevcu je u 94. godini preminuo divni čika Dragoljub Jovanović, jedan od retkih đaka koji su preživeli masovna streljanja u oktobru 1941. godine. Imao sam priliku da upoznam čika Dragoljuba i da sa njim vodim nekoliko za mene dragocenih, emotivnih i veoma potresnih razgovora - napisao je Ristić i dodao:

Najkrvaviji nacistički zločin: Decu vam nećemo oprostiti! Dan kada je umrla mučeničkom smrću, četa đaka u jednom danu (FOTO) (VIDEO)

- U telu je imam čak 11 rana od metaka. Bio je teško ranjen. Bio je na samrti. Našla ga je majka, skoro na izdisaju. Tajno ga je prenela u njihovu kuću i, angažovanjem jednog dobrog lekara, negovala i oporavljala u narednim mesecima. Njegove reči, kada mi je opisivao sam trenutak streljanja, kao i kada je docnije tog istog dana, nalazeći se teško ranjen međ' leševima nevinih, začuo glas svoje majke koja ga je tražila, pamtiću do kraja života.

Priču o tome kako je Dragoljub preživeo streljanje i o njegovom životu vam prenosimo o celosti.

Streljanje u Šumaricama/ Foto: Wikipedia

"Dragoljub se potpuno oporavio i časno poživeo još punih 77 godina. U svojoj zreloj dobi inicirao je izgradnju Spomen-muzeja ,,21. oktobar" i bio je njegov prvi direktor. Preminuo je svega dva dana pre godišnjice sopstvenog streljanja.

Čika Dragoljub je do svog poslednjeg dana ostao dostojanstvena i časna starina, jedna od retkih preživelih žrtava jednog od najstrašnijih zločina.

Sa urođenom plemenitošću decenijama je svedočio svoju ličnu, kao i tragediju svojih drugara.

Dragoljub Jovanović/ Foto: Arhiva: Spomen park Sumarice

I danas ga pamtim onakvog kakav je bio tokom naših susreta - stamen, sede kose i brkova, plemenit, blag i pažljiv, dostojanstven, bez i najmanje mržnje prema zločincima. Časno je u sebi nosio tragediju Šumarica. Tokom tih susreta učio me je šta znači biti čovek, plemenit i brižan, jak i nesebičan.

Znam da je čika Dragoljub sada ponovo sa svojim školskim drugarima koji su u Kragujevcu i okolini stradali 19, 20. i 21. oktobra 1941. godine. Znam da su sada konačno svi zajedno i da skupa hodaju stazama svog tako tragičnog i naglo prekinutog detinjstva.

Njegovom smrću umrla je i poslednja žrtva tog strašnog i krvavog kragujevačkog oktobra."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Millk

    22. oktobar 2018 | 12:31

    I opet sluzimo svabama i kazemo da su nam prijatelji, a poslovica kaze# od starog dusmana nikad novog prijatelja#

  • plavi safir

    22. oktobar 2018 | 12:37

    Večna mu slava!

  • Robi

    22. oktobar 2018 | 13:21

    Vjecna slava heroju protiv okupatora i domacih izdajnika. Nikad necete bit zaboravljeni a posebno od mene, velikog Antifasiste.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA