≫ 

Fatalni alhemičari iz Vukićevice oduševili Srbiju (FOTO)

Prve ekskluzivne semenke su došle od prijatelja Pabla, beogradskog Meksikanca, danas glavnog kuvara u jednom meksičkom restoranu u Beogradu

  • 4

Milan, Saša i Mirko su drugari koje veže muzika, sport, ljubav prema ljutom. Danas su u celoj Srbiji poznati kao "alhemičari" koji su osnovali malu porodičnu i drugarsku kompaniju Fatalni začini. Oni gaje egzotične papričice nadomak Obrenovca i pripremaju neviđene čili sosove, koje od ovog oktobra, kao učesnici Super Srbije, prodaju samo u odabranim Roda marketima širom Srbije.

Projekat Super Srbija pokrenuli su Direct Media i Roda sa ciljem da skrenu pažnju na domaće preduzetnike, kroz inovativan koncept takmičenja u kojem se 8 učesnika bori za godišnji ugovor sa kompanijom Roda. Preduzetničke priče se emituju svake nedelje na TV Prva, a potrošači donose konačni sud kupovinom proizvoda.

Foto: Promo

"Fatalni" vršnjaci rođeni su početkom 60-ih, a po Sašinoj izjavi zajedno imaju 66 godina starosti i 100 godina iskustva. Imaju nadimke, pa je tako Milan Chillihead - u svetu papričica, ovaj nadimak je uvrežen za svakog ozbiljnog proizvođača, Saša je Chillibutt a Mirkov nisu želeli da nam otkriju. Rekli su da je bolje da ne saznamo.

- Pre nekoliko godina sam želeo da se restartujem i izmestim iz grada, pa sam se vratio na očevo imanje u selo Vukićevica, nadomak Obrenovca. Papričice su došle spontano, inercijom. Oko dve, tri godine sam čitao o ljutim papričicama i pripremao se da ih gajim jer su mi jako interesantne i nema ih u Srbiji, počinje Milan, inače gradsko dete, priču o Fatalnim začinima.

Foto: Promo

Prve ekskluzivne semenke su došle od prijatelja Pabla, beogradskog Meksikanca, danas glavnog kuvara u jednom meksičkom restoranu u Beogradu. Prva setva je bila od pet vrsti čili papričica. Sušili su i mleli ručno a onda im je na pamet palo da ih pomešaju, spakuju u bočice i simbolično nazovu Šanel 5:

- Koristili smo ćirilicu i ljudi su lepo reagovali prvo na duhovit naziv a onda bi probali paprike i oduševljavali se. Naravno, u pitanju su bili samo prijatelji ali upravo preko prijatelja je i počela priča o poslovnom poduhvatu.

Foto: Promo

Cela ova priča ne bi imala smisla bez Saše, Aleksandra Velimirovića i Mirka Žerajića, koji se kao sportisti – a bave se streljaštvom i košarkom i veliki su zaljubljenici u muziku, baš kao i Milan - nisu pridružili timu. Saša, kao menadžer prodaje, a Mirko kao tehnolog -  sa dugogodišnjim iskustvom u tim branšama, brinu o "fatalnim" papričicama. I to na neobičan način.

- Pročitali smo da od svih muzika hevi-metal najbolje utiče na rast biljaka, primenili smo tu metodu kada dajemo vitamine biljkama, ali smo i proširili repertoar tako što fatalne papričice "slušaju" Doli Parton, Keni Rodžersa i Pink Flojd, objašnjavaju "Fatalni".

Koliko je redak uzgoj ove vrste paprika kod nas, govori i to što praktično ne postoji tržište za te sirovine, pa samim tim ne postoji ni formirana cena za kilo halapenja, habanera ili kajen papričice. Egzotična priča o papričicama iz selu Vukićevica ima puno potencijala, smatraju njeni tvorci i sledeće što imaju u planu je izvoz.

Foto: Promo

- Super Srbija za nas čini pravu stvar. Oduševljeni smo što smo odabrani za projekat i to za prvu sezonu. Radujemo se neizmerno što se Fatalnim začinimaotvaraju mnoga vrata i spremni smo na taj izazov.  Dobra je stvar što postoji neko zainteresovan da male igrače uvede u igru, pomaže im da naprave prve korake i olakšavaju uspeh. I mi bismo želeli da jednog dana budemo u poziciji da budemo veliki i pomažemo manjima od sebe, priča Milan.

Foto: Promo

Sami možemo mnogo, kao što je ovaj trojac uradio, ali zajedno možemo sve – kaže slogan projekta Super Srbija.

Iako su nastali kao hobi, pa onda eksperiment, Fatalni začini su bili savršena prilika Milanu, Saši i Mirku da nauče nešto o sebi kroz rad sa biljkama, da pomere sopstvene granice, na čemu kako kažu, stalno insistiraju.

Ovi momci, postali su alhemičari ljutog ukusa i skidamo im kapu na ideji, hrabrosti i kreativnosti.

Da li ste vi dovoljno hrabri da probate jako ljuto sa muzičkom podlogom?

Fatalni začini

Fatalni Paradajz S.O.S i Fatalni Chili u sebi čuvaju ljutinu i aromu originalnog semena koje se pažljivo neguje, a spremaju se od najkvalitetnije paprike sa ljutim Cayenne, Jalapeno i Habanero čilijem. Za Sušeni dimljeni paradajz u maslinom ulju, svaki paradajz se ručno bira i suši na temperaturi manjoj od 50 stepeni, a zatim spaja sa najboljim maslinovim uljem.

Foto: Promo

Super Srbija

Projekat Super Srbija pokrenuli su Direct Media i Roda sa ciljem podsticanja preduzetništva u Srbiji. Nakon višemesečnih priprema, 8 malih preduzetnika izložilo je svoje proizvode u odabranim Roda marketima u Srbiji, a kako je izgledao njihov put od ideje do police možete saznati na TV Prva svake nedelje od 18.45.  Proizvodima koji budu osvojili srca potrošača i gledalaca tokom trajanja Super Srbije, biće obezbeđeno mesto na polici Roda marketa i nakon završetka projekta.

Ovde pogledajte nastup Fatalnih začina u prvoj epizodi Super Srbije na TV Prva

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA