Jovan od papira može da napravi bukvalno sve, pa čak i Formulu 1 (FOTO)

Japanska veština je njegov model života

  • 1

Kikinđanin Jovan Isakov već punih 30 godina bavi se japanskom veštinom savijanja papira, poznatija kao origami. Umetnik koji ne veruje u inspiraciju, već u trenutak, svoj dom pretvorio je u pravi muzej origamija. Razne skulpture svetskih muzičara, maske, likovi iz knjiga i romana, superheroji, životinje, deo su izložbenog prostora ovog nadarenog umetnika.

Svoj radni vek Isakov je proveo u Beogradu, ali je nakon penzionisanja odlučio da se vrati u rodnu Kikindu. Prvu figuricu napravio je pre tačno 30 godina, na nagovor prijateljice, a u pitanju je bio ždral. Od tada do danas, Isakov je neprevaziđen u ovoj vrsti umetnosti.

Neverovatne stvari od papira Foto: Dragana Ivanić

-Origami nije komplikovan, bitno je samo postaviti bazu, osnovu i onda nadograđivati. Baza ima najviše savijanja, drugačije je kada pravite figurice životinja, npr.slona. Kod mene slon može da ima tri noge, volim asimteriju, malo da iskrivim, da zgužvam, ne volim da sve bude ispeglano-priča nam Jovan.

Nakon napravljenog ždrala, krenuo je Jovan da usavršava japansku veštinu.

-Nisam znao kako će publika da reaguje, nakon pozitivnih reakcija krenula je i motivacija, sve sam lakše i spontanije radio-priznaje umetnik.

Kreativni origami, čak je napravio i FORMULU Foto: Dragana Ivanić

Životni prostor je Jovanov radni prostor, svuda oko njega su figure od papira Kao i svaki umetnik, Jovanu je bitna atmosfera u kojoj radi, dom je najbolje mesto za rad, pa je tako njegov životni prostor ujedno i radni. Razne figure rok muzičara, maske, razni super heroji, likovi iz stripova okružuju njegov prostor. Najomiljenija figura mu je Don Kihot i Sančo Pansa koje su osvojile nagrade na republičkom takmičenju. Iako mu se nudila poveća svota novca za ove figure, Jovan ističe da nemaju cena i da ne želi da ih proda.

Umetnik kada se odrekne materijalnog i radi za sebe , to je umetnost. Uradio sam to još 90- ih, odrekao sam se materijalnog-skromno ističe Isakov.

Prvu figuru napravio je pre 30 godina Foto: Dragana Ivanić

Njegove figure i skulpture mahom prodaje preko ineterneta. Angažovan je na brojnim radionicama, manifestacijama, kulturnim događajima, a najviše, kako kaže, voli da ih poklanja.

-Za izradu jedne figure potrebno je vreme, nekada mi treba i godinu dana samo da počnem neku figure da radim. Ne verujem u inspiraciju, verujem u trenutak, život je trenutak, ako ga uhvatiš iskoristi ga-poručuje nam Jovan.

Jovan je idejni tvorac kreativne radionice “Soleil”, honorarno radi u pozorištu i za pojedine organizacije koje ga angažuju kako bi im napravio određene figure. Baš kao i u svom radu, Jovan je spontan, ljubazan i opušten umetnik koji uz bluz živi život. Vrlo rado uvešće vas u svet origamija, svet od papira koji kreirate sopstvenim rukama, nekada ide pravo, nekada krivo, nekada je izgužvan, ali to je život, spontan i nepredvidljiv.

Za izradu jedne figure potrebno je vreme Foto: Dragana Ivanić

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA