≫ 

Sneg je pao i svi imaju isto pitanje: Od kog datuma su obavezne zimske gume i kolike su kazne za vozače koji ih ne stave

Van naseljenog mesta obavezno je posedovanje lanaca ili drugih uređaja za povećanje trakcije

  • 12
gume zimske sneg Foto: Pixabay

Od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena sa sve četiri zimske gume ukoliko na ulici bude snega, leda ili poledice. 

Zamena guma je u toku, a cene se nisu menjale, kao ni visina kazni. Za korišćenje letnjih umesto zimskih guma kazne se kreću od 6.000 do 20.000 dinara, dok su za pravna lica od 100.000 do 800.000 dinara.

- Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme biti manja od 4 milimetra. Ukoliko su vremenske prilike u toku zimske sezone takve da nema snega i leda na kolovozu, zimski pneumatici neće biti obavezni - objašnjavaju u AMSS.

U pomenutom periodu, van naseljenog mesta, obavezno je posedovanje lanaca ili drugih uređaja za povećanje trakcije.

- Lanci se montiraju na pogonske točkove na deonicama puta koje su označene znakom obaveze upotrebe lanaca kada je sneg na kolovozu. U naselju, vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije - kažu u AMSS.

U slučaju da u navednom periodu nema padavina ili leda, dozvoljena je i upotreba pneumatika koji nisu predviđeni za zimu.

VIDEO: Zamislite želju! Pao je prvi sneg

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA