≫ 

Pakao studenata iz Gabona koji su želeli da se školuju u Srbiji: Branislava im uzela hiljade evra, a nije ih upisala na fakultete (FOTO)

Sa Branislavom V. spojio ga je visoki zvaničnik Gabona i rekao da je ona zadužena za studente iz njihove zemlje u Srbiji

  • 16

Rene Elisee Ngnambadjoko iz Gabona i njegov drug Bendžamin imali su jednu želju, da studiraju u Srbiji i baš ih je ta želja dovela u najstrašniju situaciju sa kojom su se susreli u svojim mladim životima. Umesto da sada sedi u fakultetskoj klupi, Rene pokušava da povrati novac od žene kojoj je platio da dođe u Srbiju i da u njegovo ime obavi sve formalnosti vezane za početak školovanja u našoj zemlji. Bendžamin je deportovan.

Želja da uči jezike, pre svega srpski i ruski, dovela je Renea u Ministarstvo inostranih poslova Gabona, gde mu je jedan od visokih zvaničnika Kambo M. rekao da on može da mu pomogne da dođe u Srbiju.

- Spojio me je sa Branislavom V. koja je u Srbiji zadužena za studente iz Gabona i rekao da će to da košta. Nije bilo razloga da sumnjam u njegovu reč i ostvario sam kontakt sa njom. Rekla mi je da će mi za upis fakulteta, nostrifikaciju diplome i život u Beogradu biti potrebno 9.700 evra. Ja te pare nisam imao, pa smo se dogovorili za 7.000 - priča Rene.

Usledilo je čekanje, pa poziv.

Foto: Privatna arhiva

- Javila mi je da je sve sređeno, da sam upisan na neki privatni fakultet za ekonomiju, jer jezike ne mogu da studiram u Srbiji. Prihvatio sam, bilo mi je samo važno da učim i dao joj deo novca - priča on.

Sleteo je na aerodrom sredinom januara, iako predavanja počinju tek na jesen. Sačekala ga je Branislava koja mu je odmah, kako kaže, uzela sav novac i davala mu po 500 dinara da ima za hranu. Nakon pritisaka da donese još novca, njegova majka je podigla kredit i poslala mu ostatak para.

Foto: Privatna arhiva

Student iz Gabona počeo je da sumnja u Branislavinu dobronamernost onda kada mu je za nostrifikaciju srednjoškolske diplome koja košta 40 evra, tražila 500, a na ime upisa u školu srpskog jezika trostruko više nego što zaista košta.

- U junu sam tražio da mi pokaže dokaz o upisanom fakultetu i o prijavi boravka i tada mi je priznala da ništa od toga nije uradila, jer je ostala bez novca. Ispričala je da joj je stan opljačkan i da su joj uzeli i moje i Bendžaminove pare, kolege iz Gabona koji je takođe čekao da počne da studira u Srbiji - objašnjava on.

Rene i dalje ne može da povrati novac, Foto: Milena Đorđević

Od tada za njega počinje još gori pakao.

- Bendžaminu je istekla viza i deportovan je, a ja nisam hteo to da dozvolim, jer je očigledno da su to i hteli, da nam uzmu novac, da nas "zavlače" nekoliko meseci dok nam ne istekne viza i da nas onda deportuju. Podneo sam krivičnu prijavu protiv Branislave i od tada trpim svakodnevne pretnje - priča Rene i u tom trenutku ga zove Branislavina ćerka i, kako kaže, preti mu.

Srećom po Renea, Lokalna međunarodna crkva (ICF) pomogla mu je i uspeo je da položi primeni ispit za ruski i franacuski jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu, ali ne može da uplati školarinu dok mu Branislava ne vrati novac, a dok ne upiše fakultet ne može da dobije studentsku vizu. Situaciju dodatno komlikuje to što Gabon nema ambasadu u Srbiji.

Foto: Privatna arhiva

Zato Rene danas živi u začaranom krugu i ne zna kako da iz njega izađe, a najviše ga plaši pomisao da on i Bendžamin nisu jedine žrtve, zbog čega je i rešio da javno progovori o ovoj temi.

Telegraf je pokušao da dobije Branislavu, ali nismo uspeli, ali su kolege imale više sreće.

- Ona nije htela da daje zvaničnu izjavu, samo je navela da su sve optužbe lažne, da je ona pomagala državljanima Gabona i da je mnogo toga uradila i za Srbiju u poslednjih 30 godina - stoji na sajtu CIK-a.

VIDEO: Za razliku od Renea, ovaj Pakistanac je u Srbiji proveo najbolje dane u životu 

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mira

    25. oktobar 2018 | 20:55

    Sramota, dokle vise I treba da je vide svi !!!

  • Pravnik

    25. oktobar 2018 | 20:09

    Hitno,saslušati studenta iz Gabona i Branislavu!?Započeti istrazne radnje, zatim na sudu resiti medjunarodni problem!? Aktere ostro kazniti za primer drugima, ma ko to bio!?

  • Maki

    25. oktobar 2018 | 20:41

    Narode, cuvaj se obecanja. Ne znas kakav je ko u komsiluku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA