Posle prevare sa slikama lične karte i 500 dinara zauzvrat, Leskovčani ne smeju da se jave na telefon, jer jedna žena uznemirava sve redom

"Najpre mi je nudila neki novi paket od 2.000 dinara, zatim mi tražila matični broj, ali i adresu stanovanja"

  • 5

Nakon što su nepoznati mladići u redu slikali Leskovčane sa ličnim kartama u naselju Podvorce  u Leskovcu i za to im plaćali po 500 dinara, policiji u ovom gradu je stiglo još desetak prijava uznemirenih građana da je od njih neko, uglavnom telefonom, zahtevao da im saopšte jedinstveni matični broj, pa čak i adresu stanovanja.

U policiji je rečeno da nisu dobili ni jednu jedinu prijavu u poslednjih nekoliko dana sem novinarske prijave mladića koji su fotografisali po Podvorcu, dok sa druge strane, Leskovčanka Slavica Marinković (69) tvrdi da je u ponedeljak prijavila policajcima sumnjivi telefonski poziv putem kojeg su joj traženi lični podaci, pa čak i adresa stanovanja, piše Jugmedia.

Pazite kome otkrivate lične podatke Foto: A. Nalbantjan

- Često se dešava da nas zovu za neke anonimne ankete i istraživanja, ali ova žena, koja se predstavila da je iz jedne telekomunikacijske kuće, bila je veoma napadna i uporna. Najpre mi je nudila neki novi paket od 2.000 dinara, zatim mi tražila matični broj, ali i adresu stanovanja, uz obrazloženje da će njen kolega doći da mi instalira neku aplikaciju, iako sam joj rekla da nemam pametni telefon. Insistirala je, pa sam joj spustila slušalicu i sve prijavila policiji. Šta to znači "doći će kolega" – neko mi uđe u kuću i opljačka me? - uznemireno priča ova Leskovčanka za Jugmedia.

Inače, sve češće se dešava da nam neko traži lična dokumenta bez ikakvog zakonskog osnova, pa lični podaci i JMBG mnogih građana završe kod neovlašćene osobe, što u krajnjoj liniji može da se zloupotrebi.

Mogućnosti za zloupotrebu su razne, od krađe identiteta, zloupotrebe podataka preko društvenih mreža, do zloupotrebe u oblasti telekomunikacijskog, bankarskog, zdravstvenog i osiguravajućeg sektora, budući da vaš matični broj može da se iskoristi za izradu ličnih dokumenata koji kasnije mogu da se koriste da izvršenje krivičnih dela.

Vaše podatke zlonamerni mogu lako da zloupotrebe Foto: Profimedia, Alamy

Da građani ne bi svoje privatne podatke otkrivali drugima kada to ne moraju, istraživali smo kako ljudi treba da postupe kada im neko zatraži lična dokumenta:

LIČNU KARTU BEZ POGOVORA MORATE DATI:

- Policiji

- Komunalnoj policiji

- Sudu

- Kada dajete izjavu, svedočite na suđenju ili overavate dokumenta, dužni ste da pokažete lična dokumenta. Isto treba da uradite i kada vam policija to traži, bilo u saobraćaju ili na nekom drugom mestu.

Policiji uvek morate da pokažete dokumenta, kako regularnoj, tako i komunalcima Foto: Marko Jovanović

KO NE SME DA VAM TRAŽI DOKUMENTA I LIČNE PODATKE:

– Radnici na kasi u marketima

– Trgovci prilikom reklamiranja robe

– Sajtovi za onlajn prodaju

– Teretane, anketari

– Upravnici zgrada

– Portiri i obezbeđenje

– Kontrolori u autobusu

KO IMA PRAVO DA TRAŽI VAŠE PODATKE

- Banke i mobilni operateri (ali samo kada potpisujete ugovor sa njima, ne tokom reklamne ponude ili telefonskih razgovora)

– Notarti i advokati

– Hoteli

Na sajtu poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti možete detaljno proveriti ko je sve ovlašćen zakonom da vam traži lične podatke

(Telegraf.rs/Jugmedia)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eni

    25. oktobar 2018 | 18:32

    Slikali su licni dokument za 500 din ,ko je tu lud ,sta su mislili kad su svoje podatke prodali za 500 din.njihov problem sad i neka ga resavaju kad rade bez razmisljanja.

  • moki

    25. oktobar 2018 | 21:29

    Nista to nije protivzakonito,momci su ih slikali sa njihovim pristankom i jos su dobili pare,ne znam cemu frka,u svim vecim radnjama traze licnu kartu pa njih prozivajte,svasta.

  • Sasa

    1. maj 2021 | 08:52

    Zanimljiva je ova tvrdnja da portiri i obezbeđenje nemaju pravo da zahtevaju ličnu kartu na uvid. Postoji li neki alternativni način kojim bi mogli da sa sigurnošću utvrde identitet osobe koja ulazi u objekat??? Uzimanje DNK ili otisak prsta bi bili moguća opcija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA