Majkama kojima kasne naknade za porodiljsko odustvo sva dugovanja biće isplaćena do ovog datuma

Poslanici će najverovatnije krajem godine ili početkom naredne raspravljati o dopunama i izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom

  • 3

Sva dugovanja majkama, porodiljama i trudnicama zbog kašnjenja davanja po Zakonu o podršci porodici sa decom biće isplaćena do kraja godine, izjavila je ministarka zadužena za demografsku i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović i najavila da će taj Zakon u cilju poboljšanja biti ponovo pred poslanicima za nekoliko meseci.

- Od 1. jula sva finasijska davanja idu majci, porodilji, trudnici, sve što je ranije iz administratvnih i drugih razloga kasnilo ispravlja se, sve što finansijski nije dobijano mesec za mesec ili je kasnilo dva do tri meseca biće isplaćeno svakoj ženi do kraja godine i čim to finansije omoguće - rekla je Ðukić Dejanović u Skupštini Srbije odgovarajući na pitanja poslanika.

Prema njenim rečima, poslanici će najverovatnije krajem godine ili početkom naredne imati priliku da raspravljaju o dopunama i izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. 

- Izmene i dopune ne mogu biti prioizvod želja već moraju biti zasnovane na ravnoteži između tendencija vlade da pronatalitetna politka bude piroritet države a u skladu sa mogućnostima - rekla je ona.

Ministarka obećala isplatu svih dugvanja, Foto: Tanjug/Filip Karainčanić

Prema njenim rečima, svi moraju da budu svesni i da će taj Zakon morati da se popravlja u skladu sa sa popravljanjem marterijalnog statusa države.

- Moraćemo da odvajamo sve više stimulativnih i finansijskih sredstava u cilju podrške roditeljstvu, za podizanje repoduktivnog znanja .... - izjavila je ona.

Davanja za stimiulaciju populacione politike nikada u Srbiji nisu bili veća nego sad, rekla je ona i dodala da je istina da je u implementaciji Zakona bilo nejasnoća.

- Vlada je upravo zbog nejasnoća i tendencija da ovo bude Zakon koji će se najčesće menjati fromirala komisjiu sa prestavnicima minsitarstva, sekretrijata, statistike i za dečiju zastitu koja dnevo prati primenu zakona - rekla je ona.

Dodala je da mora da se zna da postoji razlika između socijalne i populacione politike, koja ne pravi razliku u socijanom statusu majke.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr Mr Sci

    26. oktobar 2018 | 09:00

    Naknade za porodilje kasne?!? I time podsticemo natalitet? Gde? U inostranstvu jer će većina da se iseli u zemlje gde im je zagarantovana socijalna sigurnost! Plata univerzitetskog profesora u Srbiji kao socijala u EU!

  • Јелена

    26. oktobar 2018 | 08:49

    Срам те било жено...

  • Ivan

    26. oktobar 2018 | 10:48

    A kad kasni plaćanje državi odmah kamata, slanje izvršitelja i zastrašivanje gradjana...!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA