Strava i užas na groblju u selu Maćija: Vandal izlomio 65 spomenika i slikama pokojnika kopao oči, žitelji prestravljeni (FOTO)

Meštani sumnjaju da je haos na groblju napravio mladić koga su nekoliko dana ranije primetili u svom selu

  • 0

Niška policija traga za osobom osumnjičenom da je u ražanjskom selu Maćije u periodu od 22. do 24. oktobra oštetila 65 spomenika. Kako saznajemo, vandal je 18 spomenika polomio, 21 oborio, ali mu ni to nije bilo dovoljno nego je na još 26 lomio slike i kopao oči pokojnicima.

Skrnavljenje nadgrobnih obeležja policiji je prijavila Svetlana Obradović.

- Da nam je groblje uništeno saznali smo u sredu od jednog komšije koji je tog dana obišao poslednje počivalište svog rodjaka. Odmah smo otišli tamo i imali šta da vidimo, izvaljene i polomljene spomenike, razbijene slike... strava jedna. Pozvali smo policiju, došli su njihovi tehničari iz Niša i obavili uvidjaj, nadamo se da će onaj ko se iživljavao na groblju biti priveden pravdi - priča za Telegraf ogorčena žena.

Svetlana kaže da sumnjaju da je haos na groblju napravio mladić koga su par dana ranije primetili u svom selu.

Oskrnavljeni grobovi, Printskrin: RTKruševac

- Sa suprugom sam se u ponedeljak vraćala sa groblja kada smo primetili jednog mladića koji se čudno ponašao. Vikao je i pevao idući putem, pa smo odlučili da ga bolje osmotrimo. Kada smo mu prišli primetili smo da u desnom džepu nešto sakriva, a i na ramenu je imao neku torbu. Sumnjam da je sakrivao to oruđe kojim je lomio spomenike jer je na groblju pronadđena držalja od sekire ili motičice za koju pretpostavljam da je upotrebio da uradi to što je uradio. Sumnjam da je baš on kriv za lomljenje spomenika jer su nam ljudi iz susednog sela Braljine kazali da su ga tamo videli, te da se raspitivao gde je Maćija. Njima je kazao da je iz Aleksinca - kaže meštanka Maćije.

Printskrin: RTKruševac

Komentarišući motive stravičnog čina, Svetlana kaže da je moguće da je taj muškarac očekivao da će na naći hranu koju srodnici ostavljaju na grobovima, te da je bio besan što je nije našao.

- Nema racionalnog objašnjenja za ovako nešto. To niko normalan ne bi mogao da učini – zaključuje Svetlana.

Niška policija je potvrdila dogadjaj i saopštila da se intenzivno radi na rasvetljavanju ovog krivičnog dela. Krivični zakonik ovo delo kvalifikuje kao povredu groba i propisuje novčanu ili kaznu zatvora od tri godine.

(D. K./rtk.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA