≫ 

Gde nestaje Dunav? Posle Morave, povlači se i ova reka, ostavlja peščane dine, ljudi hodaju po njegovom dnu (FOTO) (VIDEO)

Ovako će Dunav izgledati i narednih dana

  • 26

Šta se dešava sa srpskim rekama? Posle katastrofalnih prizora isušene Velike Morave stižu nam još tužnije slike iz Novog Sada.

Novosađani ne veruju svojim očima - tamo gde je nekada bila voda, sada su peščane dine i barice. Stubovi mostova su ogoljeni, a Dunav više ni ne liči na jednu od najvećih evropskih reka.

Fotografije Dunava iz Novog Sada nam je ustupila Sanja Nikolić iz "Dunavskog raftinga" u Novom Sadu.

A posledice u daleko veće od onoga što možemo da vidimo. Zagađenje se sa padom vodostaja povećava, riba umire, biljke su ugrožene...

Foto: Dunavski rafting/Sanja Nikolić

Na društvenim mrežama šire se fotografije sličnih prizora u Novom Sadu i uzvodno u mestima poput Bačke Palanke.

"Mene ova čarolija brine" napisao je jedan Smederevac posmatrajući slike na fejsbuku.

"Veruj mi da ja za sve ove godine nisam video tako nizak vodostaj pogotovo u ovo vreme,a odrastao sam malte ne na Ribarcu" prokomentarisao je jedan Aleksandar.

"Ja mislim da smo na..." kratak je bio jedan Vladan.

Foto: Dunavski rafting/Sanja Nikolić

Obustavljena je i plovidba na nekim delovima, a ugrožen je i kanalski sistem, ali vode za sada u kanalima ima dovoljno.

- Izuzetno nizak vodostaj Dunava, koji beleži opadanje u poslednja tri meseca, utiče i na Hidrosistem Dunav - Tisa - Dunav u Bačkoj - upozoravaju iz vodoprivrednog preduzeća "Vode Vojvodine", a prenosi infonet-vojvodina.rs.

Foto: Dunavski rafting/Sanja Nikolić

- Još od 18. jula, zbog niskog vodostaja Dunava, nije moguće gravitaciono snabdevanje Bačke vodom preko Vodozahvatne ustave "Bezdan". Snabdevanje kanalima u Bačkoj preuzela je Crpna stanica "Bogojevo". Uslovi za pumpanje vode su teški usled niskog vodostaja i crpne stanice rade u ekstremnim uslovima - naveli su u tom preduzeću.

Prema prognozi RHMZ vodostaj Dunava je u stagnaciji, a sledi manji i umereni porast. Juče je visina Dunava u Novom Sadu bila -13 sentimetara, a danas je najavljena i do -15.

Foto: Dunavski rafting/Sanja Nikolić

Kod Bezdana je juče Dunav bio -102, ali će prema prognozama doći do izvesnog porasta.

U Beogradu je bolja situacija: u Zemunu je juče vodostaj bio +184 centimetara, a u Pančevu +225.

- U narednih nekoliko dana očekuje veliki talas Dunava koji će u nekoliko dana kod nas povećati vodostaj za 2,5 do 2,8 metara. Slična je prognoza i za Savu, koja bi kod Sremske Mitrovice od 5. do 7. novembra takođe trebalo da poraste za 1,5 do 2 metra - kazao je hidrolog Dejan Vladiković za "Dnevnik".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • H2O

    28. oktobar 2018 | 13:47

    Kopajte svoje bunare, da bi imali vode, jer ovo se dešava svuda u svetu. Neće više biti 2/3 vode na zemlji, nego samo 1/3, ostalo kopno. Ide sve u utrobu zemlje zbog globalnog zagrevanja.

  • Mitrogol9

    28. oktobar 2018 | 22:23

    I Dunav pobegao za Nemačku

  • Ja

    28. oktobar 2018 | 12:49

    Sava se povukla ima 2meseca ! A zadnja 4 meseca nije oala kisa pa kako da se ne povuce

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA