≫ 

Svetski rekord u maratonu je 2 sata, 1 minut i 39 sekundi, a voz od Zrenjanina do Novog Sada putuje duplo duže (INFOGRAFIK)

Srbi se tri sata voze od Zrenjanina do Novog Sada, a jasno vam je da bi vozovi u Japanu desetak puta obrnuli krug

  • 15
Foto: Telegraf

Kenijac Elijud Kipčoge svetski rekord u maratonu oborio je u Belinu ove godine. Tih 2 sata, 1 minut i 39 sekundi najveći je napredak od 1967. godine. Ljudsko telo za pola veka produžilo je korak, toliko da bi čak brže samo stiglo od istovetne tačke nego srpskim vozom.

Tačke su najjasnije putnicima od Zrenjanina do Novog Sada. Za nešto što se naizgled čini da će biti očas posla, prostim korišćenjem mapa koje pokazuju 48 kilometara sve se komplikuje. Novouvedena relacija je, za početak, udvostručena kilometražom pruge, te iznosi 96 kilometara. Zatim, da bi se prevalila, potrebno je 3h 38 min.

Dakle, čuveni maratonac efikasnije bi prevalio put.

"Tebe je udario brzi voz Gavraniću, a ti se i dalje trkaš sa putničkim!", uzvikuje profesor fizičkog svom bokserskom pulenu u kultnom filmu "Lajanje na zvezde". Danas verovatno preformulisao rečenicu, dodao u fusnotu - u zavisnosti od mesta gde se sportske pripreme odvijaju.

Kipčoge bi bitku sa vozom izgubio zasigurno u Nemačkoj gde je i oborio rekord. Od Kelna do Dizeldorfa ima 41 kilometar, a od perona do perona sjuri se za 24 minuta.

A za vreme kraće nego od Zrenjanina do Novog Sada ovako se vozi po šinama drugih zemalja:

Od Barselone do Madrida, prema informacijama dostupnim na portalima za rezervaciju karata stiže se za 2 h 45 min, a to je neverovatnih 621 kilometar, od Tokija do Osake razdaljina je 515 km i potrebno je 2h 33 min, od Pariza do Nanta 341 km za 1h 56 min.

Video: Klinac je legao pod brzi voz i na sreću ostao živ

(M.Ro.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbija bajo

    30. oktobar 2018 | 09:54

    Napredna Srbija hahhahah

  • Nikolas

    30. oktobar 2018 | 10:47

    MI NISMO MARATONCI A NI JAPANCI!!

  • aat

    30. oktobar 2018 | 11:24

    Marne la valée (okolina Pariza) - Marseille 785km, 3h 20, a cebe karata zavise od sezone. Sada trenutno su 10€.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA