≫ 

Prvi put smo videli novi avion Vlade Srbije, izgleda moćno i već ima nadimak (FOTO) (VIDEO)

Avion je premijeru pred milionima gledalaca imao juče kada su ga kamere uhvatile na aerodromu u Istanbulu

  • 16

Vladi Srbije 7. oktobra predat je na upravljanje novi, treći avion za prevoz predsednika i premijera, kao i drugih visokih državnih zvaničnike, saznaje Telegraf.rs.

Reč je poslovnom avionu "embraer EMB-135BJ Legacy 600", proizvedenom 2007. godine, a svoju premijeru pred milionskim auditorijumom imao je juče kada je usnimljen na aerodromu "Ataturk" u Istanbulu. Među prvima da leti s njim imao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Novi avion Vlade Srbije im oznaku YU-SRB Printskrin: RTS

Naime, TV kamere su uhvatile novi avion na pisti u Istanbulu prilikom dolaska Vučića, koji je bio među retkim svetskim državnicima koji su bili gosti turskog kolege Redžepa Tajipa Erdogana.

Potvrda da je avion 7. oktobra u vlasništvu Vlade Srbije Printskrin: Scramble

"Momak iz Brazila", kako je već prozvan, veći deo svoje dosadašnje službe proveo je u Južnoj Americi, a izgrađen je u mestu Sao Žoze dos Kampos, nedaleko od Sao Paola, u "Embraerovoj" fabrici. Pre nego što je isporučen Srbiji, avion je jedno vreme bio i u privatnom vlasništvu, ali je i leteo pod aviokompanijom "Republic airlines" iz SAD.

Pored novog aviona, predsedniku, premijerki i drugim visokim funkcionerima su na raspolaganju i "falkon 50" i "lir džet 31a".

Internet baza Planespotters.net objavila je da je avion isporučen novom vlasniku, Vladi Srbije, 7. oktobra i pod ingerencijom njene Avio službe. Kako je ranije objavljeno na holandskom sajtu Scramble, na trupu aviona ispisano je ime države na engleskom, a na drugoj strani na srpskom jeziku ćirilicom „Република Србија“. Na bočnoj strani kokpita je grb Srbije, a sa druge vrata je srpska zastava. Zanimljiva je i oznaka aviona koja mu je dodeljena - YU-SRB.

Na trupu je ćirilicom ispisano Republika Srbije Printskrin: RTS

Prema navodima ovog sajta avion je ofarban pre 3. septembra, a na aerodromu Le Burže kod Pariza bio je na sređivanju enterijera pred predaju Vladi Srbije. Nije poznato da li su predstavnici vlade tražili drastične izmene u unutrašnjosti letilice.

Avion "embraer" pre farbanja i sređivanja Foto: Wikimedia

Klasična verzija aviona može da primi do 14 putnika, plus dva člana posade i po potrebi stjuardese, ali svaki vlasnik može po svojim zahtevima da preuredi unutrašnjost. U fabričkoj verziji, ovaj avion u prvom delu ima kuhinju, deo za poslovne sastanke, rotirajuća i supštajuća sedišta i pomerajuće stolove, dok je odeljak za odmor putnika (rasklapajući krevet veličine francuskog) u zadnjem delu aviona, kao i kompletno opremljeno kupatilo. U prednjem delu, individualna sedišta mogu da se spuste u ležeći položaj za nižerangirane funkcionere. U prednjem delu je i kuhinja i toalet, dok je kapacitet za prtljag 80 metara kubnih.

Rotirajuća i spuštajuća sedišta u fabričkoj verziji aviona Foto: Wikimedia

KARAKTERISTIKE AVIONA:

11 godina star

13-14 putnika

2 pilota+stjuardese (po potrebi)

2 rols-rojs motora

850 km/h brzina

8 sati neprekidnog leta

26,3 m dužina

21,17 m raspon krila (širina)

6,76 m visina

Grafički prilaz unutrašnjosti fabričkog VIP modela aviona
Transformacija unutrašnjosti za poslovne sastanke i ručkove Foto: Wikimedia

VIDEO: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost aviona VIP verzije aviona "Embraer Legacy 600"

Domaća fabrika pokazala svoj najnoviji proizvod

I. Čorbić/i.corbic@telegraf.rs

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža taksista

    30. oktobar 2018 | 23:12

    Ako je 11 godina star dali će morati ići dva puta godišnje na tehnički pregled.

  • Mare

    30. oktobar 2018 | 22:02

    Prelep Srpski avion svaka cast.

  • Ivan Kg

    30. oktobar 2018 | 21:31

    I ako su ga uzeli,trebali su jos noviji,ne da idemo po svetu kao nižerazredni klošari,kako se predstavljamo u svetu tako ce i da nas tretiraju....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA