≫ 

Stojadin je čistio bombardovano područje, tada je dobio užas na telu koji traje 20 godina: Ako ga sunce uhvati, nastaje pravi pakao (FOTO)

Ni lečenje u Beogradu nije otklonilo osip i druge zdravstvene probleme

  • 4

Stojadin Stošić Diča (56), jedini preživeli radnik prve ekipe "Vodovoda" iz Vranja koja je učestvovala u čišćenju terena odmah nakon bombardovanja Pljačkovice, kao "uspomenu" na taj period ima alergijske osipe po telu, plihove i tamne grudvičaste podlive na usnama.

Stošić sa ovim zdravstvenim problemom živi već skoro 20 godina.

Jedan je od onih koji su sa svojim zdravstvenim problemima upoznali Komisiju za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja na zdravlje stanovništva.

Stošić priča kako su iritacije i bolovi od osipa koje dobija često nepodnošljivi, da mu dođe da iskoči iz sopstvene kože.

Osip i plihovi ne prolaze ni posle 20 godina, Foto: Telegraf

Odmah nakon bombardovanja repetitora na Pljačkovici, proveli su 25 dana na račišćavanju terena. Bilo ih je osmoro u ekipi, a jedino je on još uvek živ, dok su ostali u godinama koje su usledile posle bombardovanja, umrli od neke vrste karcinoma i to najčešće pluća ili debelog creva.

- Ja nisam dobio karcinom, ali tri meseca nakon čišćenja terena počela je da se javlja alergija. Nisam shvatao na šta sam alergičan, šta je uzrok mog osipa i svraba, koji je bivao nepodnošljiv. Bio sam mlad i potpuno zdrav kada sam otišao na Pljačkovicu, nastavio sam posle toga sa uobičajenim životom, kao i pre bombardovanja, radio na poslu, radio kod kuće, isto sam jeo i pio, ali osip je bivao sve učestaliji i sve jači - navodi Stošić.

Kako osip nije nestajao, Stošić odlazi u Zdravstveni centar Vranje, gde su ga tamošnji lekari lečili tri meseca. No međutim, kako osip ni nakon lečenja nije nestao, Stošić dobija uput za Beograd, gde biva smešten u Klinički centar i na VMA.

Kaže da je svrab nekada nepodnošljiv; Foto: Telegraf

O njegovom problemu konsultovali su se i stručnjaci na Institutu Vinča, jer je kako kaže i tamo proveo jedan dan.

Ni lečenje u Beogradu nije otklonilo osip i druge zdravstvene probleme koje je Stošić, sva je prilika "zaradio" na Pljačkovici.

Ljudi od struke su zaključili da je osip koji se malo povuče, pa se opet javi po celom telu, verovatno posledica izloženosti štetnom uticaju na Pljačkovici.

- Ja sam čovek radnik, ne razumem se u te stvari, ali jedno mogu da kažem, da ja od odlaska na Pljačkovicu nisam više isti čovek. Plihove po telu imam i dan danas, sav se ospem i pocrvenim, naročito kada sam izložen suncu. I leti nosim duge rukave, vodim računa da me sunce ne uhvati, jer tada nastaje pravi pakao. Tih dana ne mogu da spavam, noći su nepodnošljive, jer me non stop negde svrbi, a ne pomažu ni kreme, ni mast kojima se mažem - kaže Stošić.

Stojadin je lečen i u Beogradu; Foto: Telegraf

Kako nam je ispričao, sad je i u godinama, pa možda organizam i zbog toga slabi, ali oseća da ga i pluća izdaju, da se mnogo lakše umara.

- Kada su članovi Komisije za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja na zdravlje stanovništva nedavno bili u Vranju, predao sam i njima dokumenta o svom lečenju, pa ćemo videti do kakvih saznanja će oni doći - rekao je Stošić.

Od četrdeset radnika koji su imali direktni kontakt sa kontaminiranim terenom radeći na asanaciji i montiranju žičane ograde na Pljačkovici, koja je gađana projektilima sa osiromašenim uranijumom, njih deset je preminulo od malignih bolesti, prvi su rezultati skupštinske komisije sa terena.

Gotovo svi ostali imaju različite kožne promene u vidu plikova ili crvenila, a pojedinima se javlja teži oblik, tačnije žive rane koje ne zarastaju.

Šta bi bilo da Srbi nisu rekli NE Hitleru?

(S.Tasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Uh

    31. oktobar 2018 | 11:24

    Gdje je sad Milicka da pametuje?Strasno,jadni mi.Sta su nam radili i uradili.I jos i dan- danas nas tupe u glavu,kako je to bilo za nase dobro,te kako nema posljedica.

  • Ne nato

    31. oktobar 2018 | 11:09

    Milosrdni andjeo

  • AG CH

    31. oktobar 2018 | 11:53

    Tipično psiho-somatsko oboljenje hiper-sensibilitet/alergija/ na određeno hemijsko jedinjenje koje je obično u sredstvima za pranje veša i pranje kože kao dezinfekcija,lekari ako mogu da detektuju koje je to jedinjenje sa kojim ne treba imati kontakt.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA