Užice je dobilo spomenik posvećen velikoj pobedi: Obeleženo 100 godina od oslobođenja u Prvom svetskom ratu

- Srbija se tom pobedom, za razliku od nekih drugih ponosi, kao i time što danas ravnopravno, uzdignutog čela i puni uvažavanja razgovaramo sa onima sa kojima su naši pradedovi vojevali - rekao je Selaković

  • 6

Generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković svečano je danas otkrio spomenik Velika pobeda povodom obeležavanja stogodišnjice oslobođenja Užica i Srbije u Prvom svetskom ratu, koji je posvećen onima koji su dali živote za slobodu Srbije.

Selaković je istakao da je Užice jedan od retkih gradova koji do danas nije imao spomenik borbi, stradanju i pobedi Srbije u Prvom svetskom ratu.

- Ovo je spomenik našoj velikoj pobedi. Srbija se tom pobedom, za razliku od nekih drugih ponosi, kao i time što danas ravnopravno, uzdignutog čela i puni uvažavanja razgovaramo sa onima sa kojima su naši pradedovi vojevali, jer danas iz nas mnogo vise govori razum, staloženost i činjenica da smo iz tih teških i burnih, ali slavnih dana naše prošlosti, kao narod nešto naučili - istakao je Selaković.

On je naglasio i da će ove godine spomenik Kralju Petru I Karađorđeviću, dobiti Novi Sad.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Spomenici su nešto što predstavlja dušu jednog grada, jednog naroda - poručio je Selaković.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković istakao je da su Užičani i u Velikom ratu pokazali veliki patriotizam.

Karađorđevom zvedom je odlikovano 328 boraca iz užičkog kraja, a za četri godine u ratu je poginulo 16.000 muškaraca iz Zlatiborskog okruga .

- Danas je veliki dan za Užičane, jer se mi, potomci velikih ratnika, odužujemo svojim precima na pravi I dostojanstven način”, rekao je Petković.

Spomenik Velika pobeda, delo akademskog vajara Svetomira Radovića, postavljen je na kružnom toku na ulazu u grad.

(Telegraf.sr / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    31. oktobar 2018 | 16:11

    SLAVA SRPSKIM JUNACIMA.

  • Nolan

    31. oktobar 2018 | 16:26

    Čestitke za praznik i predivan spomenik.

  • Ateista senior

    31. oktobar 2018 | 18:05

    Pobeda je bila i u drugom sv.ratu i žrtve i heroji čekaju da im neko podigne spomenik,ljudski je poginulom podići spomenik bez obzira na ideologiju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA