≫ 

Ko od danas ne stavi zimske gume, platiće paprenu kaznu, a može da zaglavi i u zatvoru: U ovim vozilima je obavezna i lopata

Dubina gazećeg sloja na pneumaticima mora biti minimum 4 mm

  • 24
Vulkanizerski servis, Zimske gume Foto: Marko Todorović

Od danas do 1. aprila vozila moraju imati kompletnu zimsku opremu ukoliko su vremenski uslovi takvi da se na kolovozu nalaze sneg, led ili poledica. Zimska oprema motornih vozila, osim za vozila tipa L, K, T i C, podrazumeva pneumatike za zimsku upotrebu, lance, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije na najmanje dva pogonska točka.

Dubina gazećeg sloja na pneumaticima mora biti minimum 4 mm. Takođe, u zimskoj opremi autobusa i teretnih vozila (M2, M3, N2 i N3) obavezni deo zimske opreme je i lopata, osim za vozila koja učestvuju u javnom gradskom prevozu.

Svaki vozač koji od danas pa sve do 1. aprila bude vozio automobil u snežnim i ledenim uslovima bez zimskih guma, biće kažnjen od 6.000 do 20.000 dinara. A ako pritom još izazove i udes, rizikuje da pored novčane kazne i naknade kompletne štete dobije i do 45 dana zatvora.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

U navedenom kalendarskom periodu izvan naseljenih mesta obavezno je (u prtljažniku) imati lance ili druga sredstva za povećanje trakcije.

Kada se sneg nalazi na kolovozu, lanci se montiraju na pogonske točkove na onim saobraćajnicama gde je označena obavezna upotreba.

U naseljenim mestima vozila ne moraju biti opremljena lancima. Ukoliko su vremenski uslovi takvi da nema snega i leda, zimski pneumatici nisu obavezni.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Agencija za bezbednost saobraćaja napominje da je korišćenje letnjih guma u zimskim vremenskim uslovima opasno, jer na temperaturi ispod sedam stepeni ovaj tip guma gubi svoju najvažniju karakteristiku, a to je dobro prianjanje na asfalt, i njihov zaustavni put prilikom kočenja je i do dva puta duži od propisanog traga koji ostavljaju zimske.

Nasuprot letnjim, dubina kanala na šarama guma za zimu je veća i ima ih mnogo više, dok u gazećem sloju gume takođe ima više malih kanala.

Sve to zajedno obezbeđuje dobro prianjanje za asfalt, ali i dosta kraći zaustavni put, što garantuje veću stabilnost vozila i sigurnost, napominje se u saopštenju.

Iz Agencije apeluju na sve vozače da poštuju saobraćajne propise i budu oprezni tokom vožnje, naročito jer je neretko usled magle smanjena vidljivost, kolovozi su klizavi, i povećan je rizik od saobraćajnih nezgoda.

VIDEO: Ludak koji namerno trči da ga udare kola

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Omon🇷🇺🇷🇸

    1. novembar 2018 | 10:24

    U kaznama,pretnjama i zastrasivanju naroda smo prvi u regijonu,a po platama,penzijama i standardu smo zanji u svetu.

  • Miki

    1. novembar 2018 | 11:31

    Nisam lud da stavljam zimske gume na 20°C.

  • Vaske 01 11 2018

    1. novembar 2018 | 11:24

    Dokle viśe sa tim pretnjama o saobraćaju ko hoće nek se sam čuva a ko neće viga nemožete spasiti i bolje dase sami spašavaju nego vi daih spašavate gospodo ja da imam mesečno primanja kolko imate vi jabih svake treće godine kupovo novo auto

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA