• 11

Jevrejska država rođena u Srbiji? Rabin iz Zemuna inspirisan srpskom borbom protiv Turaka postavio osnove cionističkog pokreta

Alkalaj predvideo kupovinu zemlje i stvaranje naselja u kojima su glavni bili Jevreji iz Otomanskog carstva

 • 11

Izraelski list "Džeruzalem post" objavio je priču u kojoj plasira tezu da koreni političkog cionizma i jevrejeske države nisu počeli emancipacijom Jevreja u Parizu ili Beču, ni Poljskoj, već da je moguće da tragovi vode ka Zemunu i sefardskom rabinu koji je živeo u tom gradu, Judi Ben Šlomo Haj Alkalaju.

List piše da je na Alkalaja, koji je živeo u Zemunu i koji se smatra duhovnim ocem cionističkog pokreta, presudan uticaj imalo ne samo njegovo dobro poznavanje Kabale, već i nacionalni pokret na Balkanu protiv Otomanskog carstva, posebno Srba koji su verovatno uticali na ideje mladog rabina.

List na početku teksta podseća da je u julu ove godine u Zemunu jedna ulica dobila ime po začetniku cionizma Teodoru Herclu, a da je svečanoj ceremoniji prisustvovao i izraeleksi predsednik Reuven Rivlin.

Međutim, "Džeruzalem post" ukazuje da bi odgovor zašto je srpska vlada dala ime ulice po njemu iznenadio većinu Jevreja pa čak i najvatrenije cioniste.

Kako navode, rabin Alkalaj, venčao je Herclove roditelje i to 70 godina pre prvog cionističkog kongresa u Bazelu i 90 godina pre Balforove deklaracije.

U svom delu "Čujte o Izraelu" objavljenom 1934. godine u Beogradu Alkalaj pruža radikalnu interpretaciju dobro poznatih jevrejskih molitvi u kojima poziva na okupljanje sve "dece Izraela".

Jevrejska Nova Godina na zidu plača, Foto: Tanjug/AP

U tom delu on navodi da povratak jevrejskog naroda u zemlju Izraela zahteva rekreaciju Sanhedrina u Jerusalimu ili izbor političkog lidera, poznatog iz rabinske literature kao Josipovog sina Mesije.

Na tu njegovu ideju o jedinstvu možda je uticalo dobro poznavanje Kabale, ali je teško zanemariti uticaj srpskih ustanika protiv Otomanskog Carstva koji je zahvatio područje oko Zemuna početkom 19. veka.

Srpski ustanak je bio prvi uspešni narodni ustanak protiv Otomanskog carstva, koji je kontrolisao Izrael i predvodio emancipaciju Jevreja od strane Habzburga, piše "Džeruzalem post" i dodaje da je možda Alkalaj pokušao da primeni nacionalni uspeh svojih suseda u Srbiji.

Iako je Alkalajev plan zasnovan na vrednostima judaizma i Kabale, u suštini je veoma praktičan, smatra srpski istraživač jevrejske istorije Oliver Klajn koji kaže da je Alkalaj predvideo kupovinu zemlje i stvaranje naselja u kojima su glavni bili Jevreji iz Otomanskog carstva.

Prema Klajnu, Alkalaj je čak osnovao u Zemunu društvo posvećeno povratku jevrejskog naroda "Zemlje Izraela", koje je bilo aktivno među nekoliko jevrejskih zajednica u najvećim gradovima Srbije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Lažno predstavljen

  4. novembar 2018 | 15:35

  Molim nesrbe da ne ostavljaju komentare kao srbi

  17
  10

  Podelite komentar

 • Jakol

  4. novembar 2018 | 13:20

  Mislim da su dva naroda koja su najvise stradala u proslosti, JEVREJSKI i SRPSKKI. Iako su kako u proslosti tako i danas bili najvise postovan,mislim na jevreje,i cuvani od nsseg naroda, oni to izgleda ili ne znaju ili nece da znaju ! Najbolji primer za to je olbrajtova ( zasluzila je da joj prezime pisem malim slovima ) koja je bila kao mala cuvana , i na nasu zalost sacivana , u Vrnjackoj banji. Ko je civao, siptari !!?? Vratila nam je kao sto znamo kakpo !

  16
  4

  Podelite komentar

 • Don Kihot

  4. novembar 2018 | 13:26

  Mi se moramo uzdati u seve, oruzje i Rusiju...Oni su toliko mocni da su mogli pomocu svog lobija da zaustave satanizaciju Srbije koja traje 30 godina, ali to im nije bilo u interesu- baprotiv...Izraelu su odgovarali nemiri u Srbiji da bi oni za to vrijeme obavljali svoje poslove dok se svijet bavio nama.

  15
  4

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA