Srđan je dve i po godine lepio 15.000 šibica dok nije napravio savršeno preciznu maketu crkve iz Arilja (FOTO)

Inspiracija mu je bio model Ajfelovog tornja koji je od šibica napravio njegov otac dok je bio u vojsci

  • 13

Većina nas kada pogleda kutiju šibica u njoj vidi samo skup drvaca sa fosforom koje su naše bake i deke koristile za paljenje plinske ringle. Kada ovu malu kartonsku kutijicu ugleda Srđan Simeunović iz Arilja, pred očima mu se otvara svet mašte u kom šibice igraju glavnu ulogu.

Srđan ima 30 godina i kuvar je u jednoj ariljskoj osnovnoj školi, a kada dođe kući pretvara se u umetnika. Sa šibica skida forfor, potapa ih u vodu, oblikuje, lepi i strpljivo čeka da se gomila drvenih štapića transformiše u avion, toranj, crkvu...

Crkva svetog Ahilija, Foto: Srđan Simeunović

- Pravljenjem maketa od šibica počeo sam da se bavim još studentskim danima. Tada sam napravio avion koji nije ispao savršeno, ali sam video da može. Ubrzo mi je to postala glavna preokupacija za slobodno vreme - kaže on.

Ideja da od šibica stvara umetnost rodila se još u detinjstvu dok je odrastao pored model Ajfelovog tornja koji je od šibica napravio njegov otac dok je bio u vojsci.

Crkva od 15.000 šibica, Foto: Srđan Simeunović

- Rešio sam da napravim nešto slično, ali naše. Moj sledeći rad bio je Avalski toranj. Kada sam ga završio nisam verovao da je to mojih ruku delo - priča Srđan.

Znao je on da će taj osećaj satisfakcije biti još veći ako napravi nešto što mu je blisko srcu, pa je rešio da, koristeći istu tehniku, napravi Crkvu svetog Ahilija iz Arilja, zadužbinu kralja Dragutina.

Ovako crkva izgleda uživo, Foto: Wikipedia/BrankaVV

- Svakog dana sam odlazio u crkvu zbog detalja. Svaka sitnica na maketi je kao na pravoj crkvi i pop se oduševio kada je video. Na crkvi sam radio dve i po godine, potrošio sam 15.000 šibica i tri kilograma lepka. Pitaju me otkud mi strpljenja za takav posao, ali mene to smiruje, nijednom se nisam iznervirao dok sam je radio. Samu crkvu podigao sam za pola godine, a ostatak vremena utrošio sam na detalje - priča Srđan.

Jedan od prvih radova, Toranj na Avali, Foto: Srđan Simeunović

Čitava crkva napravljena je samo od šibica, bez ikakve potpore od kartona ili nekog tvrđeg materijala.

Na modelu crkve nalaze se svi detalji, Foto: Srđan Simeunović

- Želja mi je da na isti način napravim i Visoke Dečane, jer je Stefan Dečanski moja krsna slava, a i to bi baš bio veliki izazov - kaže Srđan.

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA