≫ 

Bezobrazni pogledi, perverzne šale, tabu teme: Svaku treću studentkinju profesori seksualno uznemiravali na fakultetu

Svaka druga studentkinja smatra da zaštita od seksualnog uznemiravanja od strane profesora na fakultetima nije dovoljna

  • 3
Seksualno uznemiravanje Foto: Autonomsni ženski centar

Trećina studentkinja i studenata u Srbiji bila je u situaciji da zaposleni na fakultetu u njihovom prisustvu pričaju seksualne šale, gledaju ih tako da se osećaju neprijatno ili skreću razgovor o studiranju na seksualne teme.

Ovo je pokazalo istraživanje "Mladi i iskustva seksualnog nasilja" Autonomnog ženskog centra koji je pokrenuo kampanju "Zahtevam da budem ZAŠTIĆENA od seksualnog uznemiravanja" u okviru koje je na adrese svih univerziteta u Srbiji stiglo više od 650 mejlova kroz koje studentska populacija zahteva adekvatnu zaštitu od seksualnog uznemiravanja.

Pored iskustva studentkinja i studenata, istraživanje je ukazalo i na to da 80 odsto njih navedena ponašanja doživljava kao seksualno uznemiravanje, dok svaka druga studentkinja, odnosno student, smatraju da zaštita od seksualnog uznemiravanja od strane profesora na fakultetima nije dovoljna i da je potreban bolji sistem.

Performans ispred Pravnog fakulteta, Foto: Autonomsni ženski centar

Zbog svega navedenog, AŽC je na sajtu www.mogudanecu.rs omogućio online paltformu za slanje mejlova, te su univerziteti u Srbiji samo u proteklih par nedelja primili više od 650 mejlova studenata i studentkinja sa zahtevom za adekvatniju zaštitu od seksualnog uznemiravanja.

Podsećamo da u Srbiji jedino Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu ima poseban dokument kojim reguliše prevenciju i zaštitu u situacijama seksualnog uznemiravanja, kao i da višegodišnja praksa vodećih svetskih univerziteta, poput Harvarda ili Oksforda, ukazuje na nužnost toga da se ide u korak sa vremenom i omogući visoko obrazovanje slobodno od seksualnog uznemiravanja i ucenjivanja.

Na ovo takođe ukazuje i naše istraživanje, ali i konkretni slučajevi sa različitih fakulteta koji su dospeli u žižu javnosti, poput aktuelnog slučaja kragujevačkog Pravnog fakulteta i nedavne zabrane prilaska prodekanu zbog seksualnog uznemiravanja studentkinje.

- Pridružujemo se zahtevima studentkinja i studenata i pozivamo sve univerzitete i fakultete u Srbiji da uvedu interne akte kojim će se kroz prevenciju i adekvatnu zaštitu suočiti se sa problemom seksualnog uznemiravanja. Autonomni ženski centar im u tom procesu nudi svoju podršku i ekspertizu - kažu u AŽC.

Kako da se odbranite od napadača

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Da

    5. novembar 2018 | 16:27

    Više verujem da pričaju o tome oni profesori sa studenta koji im daju povoda po pitanju oblacenja. Više ima devojaka neprimereno obučenih nego profesora koji daju takve komentare.

  • Mslm da je

    5. novembar 2018 | 16:48

    Seks sa profesorima je nešto što se pamti!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA