≫ 

Od sada će svaki građanin Srbije moći da se direktno obrati premijerki i ministrima za sve što ga muči: Novi sajt Vlade posle 14 godina

Autori sajta na svakom koraku odnosno kliku daju mogućnost direktne komunikacije građanina i institucija

  • 7

Posle 14 godina redizajniran je sajt Vlade Srbije. Premijerka Ana Brnabić izjavila je za Netokraciju da se o novom sajtu Vlade Srbije razmišljalo “prvenstveno zbog promene koncepta komuniciranja sa građanima – ne zbog zastarelosti i nefunkcionalnosti starog”.

Naziv sajta je u "Službi građana", što pokazaju da je cilj redizajniranja da bude što više okrenut ka građanima, tj. korisnicima.

Naime, postulati na kojima je rađen sajt su transparentnost, otvorenost i dvosmerna komunikacija sa građanima, odnosno fokus je da građani koji pišu dobiju odgovor, pod jednostavnim motom "Vlada u službi građana.

- Stari sajt je daleko više bio jednostrani izvor informacija, sa ograničenim mogućnostima komunikacije. Sa druge strane, u poslednje dve godine radi se na kreiranju i modernizaciji novog koncepta javne uprave koja treba da bude u službi i građanima i privredi – njihov servis, a ne obrnuto, kao što je do sada bilo - rekla je premijerka Brnabić.

Redizajnirani sajt Vlade - Printskrin: Srbija.gov.rs

Vlada je, podseća premijerka, započela i sa razvijanjem brojnih elektronskih servisa čiji je zadatak da olakšaju i pojednostave svakodnevne potrebe svim građanima, te dodaje da se novi sajt Vlade upravo naslanja na taj koncept – ideal dvosmerne komunikacije.

Kako Telegraf saznaje, na nedeljnom nivou će se pratiti koje ministarstvo odgovara građanima, a koje ne odgovara.

Samim pregledom sajta se uočava da je daleko pregledniji, funkcionalniji, lakši za navigaciju.

Sajt je podeljen na šest kategorija (Srbija, Građani, Posao, Mediji, Vlada, Kontakt) i sedam opcija (Vesti, Prilike, Servisi, Dokumenta, Izdvajamo, Atrakcije i Kontakt). Kategorije komuniciraju sa potrebom građanina, njegovo pitanje odatle se grana u dubinu sajta dok ne stigne do rešenja ili mogućnosti da postavi pitanje nekoj službi ukoliko ne pronađe odgovor na sajtu.

Opcije su informativni deo sajta sa manjom interakcijom gde saznajemo o događajima i mogućnostima koje sama Vlada nudi.

Redizajnirani sajt Vlade - Printskrin: Srbija.gov.rs

Kao što se očekuje od društveno odgovornih institucija, Vladin sajt prilagođen je potrebama onih koji imaju bilo kakvo ograničenje za pristup sadržaju. Za one koji ne mogu da ga vide, postoji mogućnost kompjuterskog iščitavanja teksta.

Kako najavljuju u Vladi, ovde se neće zadržati kada je u pitanju okrenutost osobama sa posebnim potrebama, pa najavljuju i skoru promociju softvera eye-control koji omogućava upravljanje računarom isključivo očima.

Osnovna verzija sajta je ćirilična, ali postoje i latinična i engleska verzija.

Redizajnirani sajt Vlade - Printskrin: Srbija.gov.rs

Cilj nove online adrese Vlade jeste da sama institucija bude bliže građanima, stoga su u prvom planu funkcije koje korisnicima pružaju mogućnost da se informišu o zapošljavanju, zdravstvu, obrazovanju, osiguranju, a može se pristupiti i drugim digitalnim servisima države – primarno eUpravi.

Treba napomenuti da je sajt je hub za Srbiju, ne promoviše isključivo Vladu, već Srbiju – poslovnu klimu, privredu, građane, znamenitosti, među kojima je 100 najistaknutijih Srba iz naše istorije, tu je i lista svih kulturnih institucija.

- Želimo da na sajtu predstavimo ono najbolje od naše zemlje, kao centralno mesto odakle će svi moći da se informišu i da dalje istražuju ono što ih zanima. Posebno nam je važno da predstavimo informacije koje mogu da budu važne poslovnoj zajednici i investitorima zato što je sajt Vlade prva slika i prvi utisak stranaca o našoj zemlji. Zato su upravo i predstavljene turističke atrakcije Srbije, naše kulturno nasleđe, informacije o našim najvažnijim i poznatim kulturnim brendovima. Postavili smo dobar koncept, koji nam daje osnovu da ga u budućnosti dalje razvijamo - napomenula je premijerka.

Redizajnirani sajt Vlade - Printskrin: Srbija.gov.rs

Na sajtu se nalaze i svi video zapisi sa sednica Vlade od 2004, kao i baza svih sajtova još od 1998. godine. Dakle, ostala je celokupna web istorija.

Zvaničnoj izradi sajta pristupilo se u junu 2018. godine, a pripreme su počele godinu dana ranije. Na tenderu je izabrana kompanija Effecta Solutions koja je radila i prethodne sajtove Vlade, a kako kaže premijerka, „Kancelarija za IT i eUpravu je budžetirala sredstva za izradu sajta Vlade, CRM sistema za celu Vladu i tri dodatna sajta“.

Podaci o celokupnoj javnoj nabavci i njenom iznosu (18.644.000,00 dinara bez PDV-a) javno su dostupni na sajtu Kancelarije.

Redizajnirani sajt Vlade dostupan je na adresi srbija.gov.rs.

VIDEO: Prva digitalna farma u Srbiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    6. novembar 2018 | 11:23

    To ce biti Alo Pozega javi se😉

  • lisno iskustvo

    6. novembar 2018 | 11:20

    Vucic je davno obecao da se mogu njemu obracati iostalo je na tome.

  • Mika

    6. novembar 2018 | 12:17

    Dzaba da se obratimo kad nas niko ne slusa teraju sve po svome.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA