≫ 

Ovo nije miholjsko, već bablje leto: Ako vidite pauka, nađite mrežu i "okrznite je", naši stari su verovali da je to jako važno

Veruje se da bablje leto nagoveštava dugu i hladnu zimu

  • 1

Toplo i lepo vreme od svete Petke do svetog Dimitrija neobična je pojava, ali ne i nepoznata u narodu. To više nije ni miholjsko leto, jer je ono odavno prošlo, već babino ili bablje leto, kako se naziva ne samo u našem narodu, već i u drugim evropskim kulturama.

Veruje se da bablje leto nagoveštava dugu i hladnu zimu, pa je red i da se ono iskoristi da se za zimski period sve dobro pripremi.

Foto: Profimedia/Alamy

U nekim krajevima Srbije se i do danas zadržao jedan interesantan običaj vezan za ovaj period godine.

Znak je velike sreće i blagostanja ako vam se tokom babljeg leta u kosu ili odeću upletu niti paukove mreže.

Ova paučina se još naziva i Marijina kora ili Marijina svila, a u narodu postoje različita verovanja o njenom poreklu.  Neki kažu da je to kosa veštica koje ovih dana baju i bacaju čini. Drugi veruju da je reč o predivu vilenjaka ili patuljaka. Ima hrišćana koji smatraju da su to niti Bogorodice.

Ipak, sva verovanja su složna u jednom - ako vam se ovih dana paučina uplete u kosu ili odeću, nikako je ne skidajte. Time biste naljutili ova mitska bića.

VIDEO: Novembar je bio uvod u zimu kada su strah sejala ova mitska bića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA