Odlična vest za vozače novih automobila: Prva registracija bez tehničkog, a sa ovim papirom, pregled tek za dve godine

Ovo se odnosi isključivo na automobile koji nisu polovni

  • 9
Tehnički pregled automobila, registracija vozila Foto: Marko Jovanović

Tehnički pregled prilikom prve registracije novog vozila ubuduće neće biti obavezan, proističe iz najnovijih izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja Srbije koje je prodložila Vlada, a o kojima trenutno raspravlja Skupština Srbije.

Vlasnici tih vozila će na prvi tehnički pregled ići tek posle dve godine! Pri tome "slovo zakona" nalaže uvoznicima, odnosno domaćim proizvođačima vozila da izdaju vlasnicima "Potvrdu o saobraznosti vozila", dokaz koji sadrži tačne podatke o karakteristikama vozila.

Uvoznici i domaći proizvođači vozila, ukoliko izdaju ovu Potvrdu sa netačnim podacima biće kažnjeni u iznosu od 200.000 do 600.000 dinara!

Foto: Pixabay

- Potvrda je u suštini ista kao i registracioni list s tim da se unose i neki dodaci poput fabrički ugrađene kuke ili druge fabrički homologizovane opreme - kaže za "Novosti" Milan Belin direktor kompanija "Reno-Nisan Srbija" koja zastupa i "Dačiju" - Praktično će sa tom potvrdom i drugim ispravama kupac novog vozila ići direktno u MUP, bez odlaska na tehnički pregled i registrovati vozilo.

Belin kaže i da u njihovoj kompaniji neće biti naplaćivana ova usluga.

- Ukoliko neko od uvoznika proceni da ne može da, iz nekog razloga, da u poptupnosti tačne podatke neće izdavati potvrdui i kupac će ići na tehnički pregled kao i do sada - objašnjava Belin.

Ovo je, posle odluke da vozila starija od 15 godina ne moraju da idu na tehnički pregled svakih šest meseci još jedna lepa vest za vozače.

(Telegraf.rs/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • L

    6. novembar 2018 | 16:21

    Ja vozim bicikl tako da nemam tih priblema

  • zoxy59

    7. novembar 2018 | 20:14

    U Austriji pri kupovini novog vozila mirni ste tri godine. Nakon toga se vrši pregled i dobijate “pickel”(nalepnicu) za naredne dve godine. Tek posle 5. godine obavezni ste na godišnji pregled. Tablice mogu biti prenosive za najviše tri auta, tako da u zavisnosti koji vam treba taj auto i vozite i osiguranje se plaća samo za najjači po kubikaži.Sve se čini da ljudima bude lakše i bolje!!

  • Srbin

    6. novembar 2018 | 17:03

    Svaka cast. U nemackoj nova vozila tek nakon tri godine idu a prvi tehnicki. Ali ni ovo nije lose

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA