• 34

Supružnici sve češće razdvajaju novčanike, a okolina se zgražava jer je to previše moderno: Kojoj "struji" vi pripadate? (ANKETA)

Sećam se da je u našoj porodici moj tata redovno zapitkivao mamu gde je novac i na šta ga je potrošila

  • 34

Jedan od tri razloga zbog kojih se parovi svađaju, a delimično i razvode je novac, kažu mnogobrojna istraživanja na ovu temu, pa je poslednjih godina sve više parova koji veruju da je ključ srećnog braka u odvojenim računima.

U vreme naših roditelja, baka i deka, podrazumevalo da po sklapanju braka nema više podele na "moje" i "tvoje", već sve postaje zajedničko. Sećam se da je u našoj porodici moj tata redovno zapitkivao mamu gde je novac i na šta ga je potrošila. Isto je bilo i sa druge strane kada bi mama prebrajala tati zato što je on dao toliko i toliko za popravku automobila, a ona nije mogla da kupi košulju koju je videla u robnoj kući.

Svađe u braku zbog novca su veoma česte Foto-ilustracija: Profimedia

MUŽ I JA SMO RAZDVOJILI NOVČANIKE - MI SREĆNI, MAMA OČAJNA

To mi se nikako nije dopadalo, pa sam rešila da primenim "odvojene novčanike" u svom braku. Zašto bih zaboga ja dozvolila da me suprug ispituje zašto sam kupila te skupe cipele i tašnu? Ili obrnuto. Ovako, svako ima svoj novac i sa njim raspolaže po svom nahođenju.

Naravno i dalje postoji zajednički budžet za plaćanje računa, kredita, nabavke namirnica, ali pored toga imamo i svoj novac za zadovoljavanje ličnih potreba. Pa tako, ako moj muž želi da ode na sport sa kolegama sa posla platiće to iz svog džepa, dok ću ja otići na masažu plaćenu svojim novcem.

Mnogi pišu na papir sve što im je partner potrošio Foto: Profimedia/Wavebreak

U razgovoru sa prijateljima, koji su isprobali ovaj metod, kažu da su ovako mnogo srećniji, jer nema svađa, ali i slobodniji pošto nema prebacivanja ko je koliko potrošio.

Sa druge strane moja mama je zgranuta ovom našom idejom. Često komentariše da će to stvoriti jaz između nas i da ako danas delimo pare na dva dela, tako ćemo jednog dana razdvojiti i živote, te ćemo se otuđiti.

Sve pare su pod ključem, a ključ od trezora je kod mene Foto: Rawpixel.com

MUŽ MI DAJE SVOJU PLATU, DRUGARICE TO NE PODRŽAVAJU

Na adresu naše redakcije stigao je mejl u kojem je izvesna Jovana napisala da je u nedoumici jer ne zna kako da postupi u ovoj situaciji. Kako kaže svi je krive što je ona u svom braku osoba koja određuje gde će otići svaki dinar.

- U mom braku ja određujem gde idu pare, moja plata je moja plata, a njegova plata je moja plata. Prvo se plate računi i kupi ono što je potrebno za dete, zatim hrana i higijena, benzin, a ono što ostane je za trošenje po potrebi. Za sve veće kupovine potrebno je napraviti održivu finansijsku konstrukciju - istakla je ona.

Ipak kako kaže njene drugarice funkcionišu drugačije, i nisu spremne da postupaju kao ona.

- Jedna drugarica je u braku u kojem sve pare dolaze iz jednog džepa jer ona ne radi. Njen muž vodi brigu o svim troškovima, a njoj daje mesečnu cifru za koju smatra da je dovoljna da pokrpi njene potrepštine. To bude nekih 250 do 300 evra. Mnogo je žena kojima ovo ne odgovara, njoj je to u redu a meni strašno - iskrena je Jovana.

Nije redak slučaj ni da su žene nezaposlene, pa onda nema prostora za manevre "moje-tvoje", već sve pare dolaze iz jednog džepa Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Sa druge strane, ne smatra pametnim ni postupke svog bata koji krije svoje troškove od supruge kako se ona ne bi naljutila.

- Moj brat od tetke je imao problem sa ženom, kom sam u par navrata lično prisustvovala, kad on sebi želi da kupi bilo šta, ona automatski traži nešto za sebe, da bi ostvarila reciprocitet. Što je njega navelo da ne prijavljuje/kupuje odmah sve što želi, već da ostavlja pare i uštedi, jer nije mogao da sluša njeno skakanje po mozgu. Dok ona na primer kupuje najnormalnije šta god hoće, on joj to ne natrljava na nos, niti trči odmah sebi da kupi nešto - napisala je Jovana.

Odvojen novac je spas za brak Foto: Telegraf, A. Nalbantjan

SAVET STRUČNJAKA - NE GUŠITE JEDNO DRUGO

Kao zaključak na celu priču, rekla nam je da je ipak najviše onih koji su je savetovali da koristi metod "odvajanja novčanika" jer je to najbolja opcija. Mi smo kontaktirali lajf kouča odnosno životnog savetnika, Milovana Markovića, koji nam je objasnio koja je najbolja opcija za raspolaganje novcem u braku i da nikako ne savetuje gušenje partnera zbog troškova.

- Ako ste u vezi, možda bi trebalo da razgovarate s partnerom o finansijama, kako biste znali na čemu ste. Možda imate različit odnos prema novcu i štednji. Ukoliko mislite da vaš partner ne troši novac na način na koji bi trebalo, možda je i bolje da odvojite račune kako ne bi došlo do raskola. Naravno ne u potpunosti, neka vam makar namirnice budu zajednički trošak, ostavite neki kućni budžet za koji smatrate da je dovoljan za mesec dana. Neka svako da novac i neka on bude namenjen za hranu, sredstva za čišćenje, popravku nameštaja. To vas neće držati na odstojanju, a svako od vas će imati ostatak novca koji će trošiti na neke lične stvari - ističe Marković.

Da li imate imate zajednički budžet u braku?

Glasajte

On dodaje da za one za one koji tvrde da je odvajanje računa ustvari nedostatak ljubavi, to nije slučaj.

- Ne znači da morate imati zajednički račun da bi pokazali nekom da ga volite, to samo znači da imate slične potrebe i da trošite novac na slične stvari. I to je za svaku pohvalu. Ipak nisam ni za osuđivanje druge strane. Danas su žene mnogo samostalnije, uglavnom rade, grade svoju karijeru, imaju obavezu da se ulepšavaju i potrebno im je puno novca, za razliku od pre 50 godina kada su žene skoro sve davale za porodicu i kuću, upravo zato je dobro da imaju svoj novac. Muškarci takođe imaju potrebe za kupovinom skupih igrica, konzola, automobila, što je ženama često nečuveno. Ovako bude, što bi narod rekao, čist račun duga ljubav - ističe ovaj životni savetnik.

VIDEO: Ako imate brata ili sestru, ovo će vas dirnuti

(M. A.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radosna zena

    Ako podjednako zaradjuju treba sve da dele. Ali ako muskarac zaradjuje puno vise naravno da ima pravo kad podmiri troskove porodice da moze da trosi pare nasta on hoce. A pametan muskarac tada trosi na one bliznje koji nemaju dovoljno za zivot i pomaze ih i tako dobija veliku blagodat Bozju za dela milosti i milosrdja. 😊

  • Mlj1228

    Ta "moda" je čist zapadnjacki egoizam. Žene rade i zarađuju pretežno manje od njihovih supruga, pa zbog ženske mode, više puta nemaju dovoljno od svoje plate. Tu nastaju problemi, gde su žene prvi izazivači rečima; da, ti kad bi me stvarno voleo, ti ne bi bio takav cicija, ili, à da, da je za svalerku ti ne bi postavljao pitanje. Ima mnogo uvredljivih reči koje ne samo da dovode do podele novčanika, već i do razvoda, gde žene, pošto im svi sudovi dodele decu, a muževi onda moraju plaćati izdržavanje, jer su njihove plate mnogo manje od plate bivših supruga. Pojedine prestaju da rade, kako bi cerupanje bivšeg bilo maksimalno. Lično poznajem dve takve osobe, koje provode vreme sa njihovim ljubavnicima, ili na terasama kafića jedne evropske metropole, doterane i nasminkane, a najmanje sa svojom decom. Pitam se samo dokle će stići ovaj svet, ako bude nastavio ovim tempom, i ovim društvenim sistemom, ako svako bude išao na svoju stranu, a zakon samo podržava jednu stranu.

  • Marija

    Meni je ovo slaganje novca na jednu gomilicu malo primitivno i verovatno navika ljudi slabijeg ekonomskog statusa. Muž i ja zarađujemo mesečno po 7-9000€. Kuću u kojoj živimo sa decom je kupio on, a kuću na moru sam kupila ja. Za opremanje smo oboje ulagali i nismo gledali koliko ko daje. Svako plaća servis za svoj auto, a kad negde putujemo oboje finansijski učestvujemo, ali ne gledamo koliko je ko dao u evro. Znači ja platim hotel, on avion, tamo trošimo oboje, nekad jedno,nekad drugo. Tako isto i za hranu. Evo juče sam ja kupila hranu za nekih 200€, sledeći put će on. Hoću da kažem, novčanici nam jesu razdvojeni u smislu da sigurno neću od njega tražiti dozvolu ako mi se kupuje recimo torba, niti će on mene pitati da li sme da kupi jaknu, ali opet sve što imamo smatramo zajedničkim, pa sutra da jedno ostane bez posla ovo drugo bi snosilo sve troškove života, ne bi taj bez posla morao trošiti ušteđevinu sa računa koju oboje imamo.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima