≫ 

Vladimir Kostić i zvanično ponudio ostavku na mesto predsednika SANU

"Smatram da ste mi ovim izborom poslali jasnu poruku. U toku sutrašnjeg dana sva odeljenja će dobiti moju ponuđenu ostavku na mestu predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti"

  • 2

Ostavka predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti akademika Vladimira Kostića upućena je danas sekretarima odeljenja SANU, rečeno je Tanjugu u Predsedništvu Akademije.

Kostić je zamolio odeljenja da se u što kraćem roku izjasne u vezi s ponuđenom ostavkom. Sekretari će upoznati članove odeljenja sa ponuđenom ostavkom, a odeljenja će se na sastancima izjasniti u vezi sa tim.

Predsednik SANU je juče na kraju Izborne skupštine najavio da će svim odeljenjima ponuditi svoju ostavku na mestu predsednika Akademije.

- Smatram da ste mi ovim izborom poslali jasnu poruku. U toku sutrašnjeg dana sva odeljenja će dobiti moju ponuđenu ostavku na mestu predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti. Radi se o činjenici da imamo potpuno drugačija shvatanja o ugroženosti Akademije, njenog mesta i njene budućnosti. U tom smislu biće mi veliko zadovoljstvo da otvorim politički prostor da na moje mesto dođe čovek kome ćete više verovati i koji će uspešnije voditi Akademiju - rekao je Kostić nakon što su saopšteni rezultati glasanja za nove dopisne, redovne i inostrane članove.

Upravnik Biblioteke SANU akademik Miro Vuksanović je u izjavi Tanjugu rekao da je odluka predsednika Kostića neočekivana i da njegova ostavka ne može biti prihvaćena.

Foto: Tanjug

Akademik Tibor Varadi kaže da se iskreno nada da će ostavka biti povučena, jer, kako je naglasio u izjavi medijima, smatra da je Kostić dao veliki doprinos razvoju Akademije.

Kostić nije želeo ni juče ni danas da daje izjave medijima, ali je u više navrata ranije skretao pažnju na mali broj članova SANU, kao i na ugroženost Odeljenja društvenih nauka i Odeljenja likovne i muzičke umetnosti.

Odluka akademika Kostića epilog je jučerašnje Izborne skupštine na kojoj je od 26 kandidata primljeno samo 14, čime je broj povećan sa 128 na 142 člana.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    9. novembar 2018 | 14:58

    Mudracima nije mesto na čelu SANU, već patriotama i ljudima od akcije.Da ima ljudskosti u sebi, ne bi nudio, već bi dao bezuslovnu ostavku.Ako ostane na čelu te institucije, akademija će dodirnuti dno.Probni balon je pustio, a rezultate ove igre ćemo uskoro imati.

  • Dejan

    10. novembar 2018 | 00:15

    SANU treba rasformirati i po strogim naučnim i ljudskim kvalitetima formirati novu . Ovo je bruka nad brukama do sada .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA