• 6

Da je knez Lazar poslušao proročanstvo mudrog starca pred boj na Kosovu, srpska istorija bi danas bila sasvim drugačija

Njemu se više puta ukazivala propast srpskog carstva

 • 6

U srpskom narodu još živi predanje o starcu kome se pre boja na Kosovu ukazala vizija onoga što dolazi, ali ga velmože nisu poslušale. Reč je o starcu Mirićiji, sebru iz srednjevekovnog grada Bele Stene kod Valjeva.

Predanje kaže da se njemu, nakon Maričke bitke 1371. godine, u besanim noćima više puta ukazivala propast srpskog carstva. Između jave i sna najpre mu se ukazala strašna bitka između dve srpske vojske, kako u punom galopu jure jedna prema drugoj, a ispred njih dvojica najvećih velmoža, Nikola Altomanović, gospodar užičke oblasti, i knez Lazar Hrebeljanović koji je vladao oblastima Pomoravlja i Podunavlja. Polje ispod grada Užica, prekriveno maglom, prolama se od tutnjave konja, zveketa hladnog čelika i samrtnih krikova. A onda zlosutna tišina. Video je kneževe vitezove gde usijanim železom oslepiše župana Nikolu i odvedoše ga na zamonašenje.

BOŽIJA PORUKA

Drugo snoviđenje bilo je još grozomornije: strahotna tama nadire sa istoka, a iz nje izviru nebrojene vojske pod jednim barjakom i obeležjem - polumesecom. Neviđena sila sudara se sa znatno manjom vojskom Lazara, kneza srpskog. Video je Mirićije pogibelj oba vladara, Lazara i Murata, sagledao unapred nesreću obezglavljene srpske zemlje.

Ilustracija Kosovske bitke u čuvenom ruskom "Naličnom letopisnom kodeksu" iz 16. veka. Foto: Wikipedia/Shakko

A na Badnje veče usni starac nešto čudnovato, samo lice Božije koje mu reče: "Idi moj Mirićije, čedo bezgrešno, te prokaži silnicima što se oko zemlje otimaju, oglušuju o zakone Moje, a vas obične, siroto stado Moje, stavljaju u iskušenje da ne sagledate nesreću koja dolazi, na koju vas upozoravam, idi i kazuj im što Ja tebi pokazah. Ako se veri i pameti dozovu i izmire se kao braća, može se izbeći propast koju si video po milosti Mojoj. Kazuj da sam te Ja poslao. Ja, koji sam jednom bio među vama i opet ću doći da konačno presudim, razdvojim verne i neverne, grešne i bezgrešne… Idi u planine, Mirićije! Posti dve godine, a onda na oči silnima iziđi, te im ovo kaži!"

Mirićije posluša i ode u isposništvo na Suvobor. U zimu 1373. vrati se i krenu ka kneževskom Kruševcu. Usput je svraćao u manastire, kazivao monasima svoja viđenja, noćivao u sebarskim selištima i njima kazivajući isto. Predanje dalje kaže da Mirićija nisu poslušale ni velmože, a ni knez Lazar, te da ga je župan Nikola bacio u tamnicu proglasivši ga Lazarevim uhodom.

PONOVLJENE GREŠKE

Nakon nekog vremena obistinilo se Mirićijino predskazanje. Dve srpske vojske sudariše se pod Užicem i pogibe pet hiljada ljudi. Knez zapovedi da se zarobljeni župan oslepi usijanim železom i natera u monaštvo.

U junu 1389. desi se kosovska propast, pogiboše oba cara, a Srbija utonu u petovekovnu tamu. Negde tih dana pao je u postelju, pa ubrzo i preminuo starac Mirićije.

(Telegraf.rs/Rasen.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • 👤

  10. novembar 2018 | 15:45

  Занимљива прича. Шта би било кад би било? По предању се цару Лазару пред битку јавио и анђео Господњи и понудио да бира између царства земаљског и Царства Небеског. Знамо шта је Лазар изабрао. Исто тако предање каже да се за престо Немањића властела грчевито борила и да је то можда била највећа грешка грамзивих кнезова која је раслабила Србију и "поклонила" је Турској. Било како било, прошлост се не може исправити. Али може бити огромно искуство и добар путоказ за будућност.

  27
  3

  Podelite komentar

 • Wien

  10. novembar 2018 | 15:53

  A ko kaze da je Kosovski boj propast...???...

  18
  5

  Podelite komentar

 • Šteta

  10. novembar 2018 | 18:50

  Koga ovi današnji slušaju, ko su njihovi ili njegovi savetnici?

  10
  2

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA