≫ 

Zašto je važno da baš danas nosimo Natalijinu ramondu?

"Cvet feniks" je odabran u znak sećanja na vaskrs Srbije, koja se iz pepela Prvog svetskog rata uzdigla i nastavila svoj put

  • 3

Natalijina ramonda ili "cvet feniks" simbol je iskušenja kroz koja je prošla Srbija tokom Prvog svetskog rata, a od pre šest godina i zvanično je simbol Dana primirja u našoj zemlji.

Na svom reveru danas će je u Parizu, gde se održava centralna svečanost povodom pobede u Velikom ratu, nositi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ovu biljku bledo ljubičaste boje je 1884. godine u okolini Niša otkrio doktor Sava Petrović, dvorski lekar kralja Milana Obrenovića i dao joj ime po kraljici Nataliji Obrenović, a u literaturu je uveo Josif Pančić.

Cvet dobio ime po kraljici Nataliji Obrenović, Foto: Telegraf, Wikimedia

BILJKA IZ LEDENOG DOBA

Biolozi kažu da je Ramonda preživela još iz vremena ledenog doba, a utočište je našla u škrtom, planinskom tlu. Poznata je po svojoj neverovatnoj izdržljivosti - čak i potpuno osušena, uz sasvim malo vode, Natalijina Ramonda može da oživi i nastavi svoj život.

"Cvet feniks" je tako odabran u znak sećanja na vaskrs Srbije, koja se iz pepela Prvog svetskog rata uzdigla i nastavila svoj put, a pozadina značke je zeleno-crna, što su boje Albanske spomenice.

PLANINA NIDŽE GDE SE VOJEVALA SLAVNA BITKA

Natalijina Ramonda se može naći na planini Nidže, čiji je vrh Kajmakčalan na kojem se odigrala slavna bitka na Solunskom frontu u Prvom svetskom ratu, koja je ostala zapamćena u istoriji po velikom broju žrtava koje je pretrpela srpska vojska i po nadmorskoj visini na kojoj je vođena.

Natalijina ramonda kao simbol Dana primirja u Prvom svetskom ratu, Foto: Wikipedia

Cvet nosi i medalju britanskog Kraljevskog udruženja hortikulture. Ova biljka je endemska vrsta Zapadnog Balkana, a osim u Srbiji raste u Makedoniji i Grčkoj.

Natalijina Ramonda nalazi se na spisku retkih, ugroženih i endemičnih biljaka Evrope, a u Srbiji je strogo zaštićena vrsta.

Prigodni bedževi u znak odavanja počasti stradalima u ratu, ali i ponosa na vojničke pobede odavno postoje i u drugim zemljama. U čast pobede u Prvom svetskom ratu Britanci i građani država Komonvelta sa ponosom ističu značke u obliku cveta bulke.

Englezi se naljutili na našeg fudbalera zbog cveta maka koji nije želeo da nosi

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BEOGRAD 💮

    11. novembar 2018 | 11:33

    Nije mi jasno zašto su ljudi zvanično pogrešili i Natalijinu Ramondu proglasili cvetom simbolom kad ona to nije.Čak je nazivaju i srpski Feniks a ni to nije.Cvet o kome treba da govorimo je veoma sličan njoj i zove se Ramonda Serbica i nju je otkrio Josif Pančić.Ona se smatra srpskom Feniksom i simbolom naše vojske i pobede..a svi su zvanično proglasili Natalijinu Ramondu jer su ih pomešali.Ta dva sveta su veoma slična.Treba to neko da ispravi.

  • Buki

    11. novembar 2018 | 14:02

    Objasnite fudbalerima sta je znacenje cveca iz Prvog rata, da nas ne brukaju po inostranstvu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA