Položen venac na Spomenik neznanom junaku: Selaković o srpskim žrtvama vek od kraja Velikog rata (FOTO)

Selaković ranije danas je naglasio da je Srbija u Prvom svetskom ratu prema podacima Konferencije mira iz 1919. godine, izgubila tačno 1.247.435 svojih vojnika i civila stanovnika

  • 0

Izaslanik predsednika Srbije Nikola Selaković položio je danas, povodom Dana primirja i obeležavanja 100 godina od kraja Prvog svetskog rata, venac na Spomenik neznanom junaku na Avali.

Generalni sekretar predsednika Srbije, Selaković ranije danas je naglasio da je Srbija u Prvom svetskom ratu prema podacima Konferencije mira iz 1919. godine, izgubila tačno 1.247.435 svojih vojnika i civila stanovnika.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- To je tada bilo 28 odsto naše populacije u odnosu na 1914. godinu, ali što je još jezivije, to je tada bilo 62 odsto muškog stanovništva između 18 i 55 godina. Faktički dve trećine reproduktivno, radno i vojno sposobnog muškog stanovništva. Ovo je prilika da se obnovi saznanje o toj žrtvi. Srbija je zaista, srazmerno broju stanovnika položila najveću žrtvu tada - rekao je Selaković.

On je dodao da je samopoštovanje bitno za odnos prema srpskim žrtvama i njihovom uspehu u Prvom svetskom ratu. Napominje da Vučić tamo predstavlja i današnju, i Srbiju od pre 100 godina, ali i Srbiju budućnosti.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Današnja Srbija je počela da staje na svoje noge, da gradi partnerstva i prijateljstva, navodi Selaković. Upravo je, kako ističe, prisustvo u Parizu sa liderima sveta pokazatelj koliko se ceni uloga Srbije, ali i prilika da sa zemlje počne da se skida kobna senka devedesetih.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Prilika je da se obnovi saznanje o srpskim žrtvama, srazmerno najvećim u Prvom svetskom ratu, kada je Srbija izgubila 28 odsto populacije, odnosno 62 odsto muškaraca starosti od 18 do 55 godina, navodi Selaković.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Međutim, naglašava da će odnos prema nama najviše zavisiti od nas samih.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA