≫ 

Oglasio se Dom zdravlja u Pećincima nakon smrti Bojana (15): Komisija utvrdila da je bio "samo jedan poziv", a šta se desilo u presudnih "samo 14 minuta"?

Posle istrage, direktorka Doma zdravlja "Dr Dragan Funduk" Pećinci, dr Dubravka Cvetković Mićić, oglasila se na zvaničnom sajtu ove ustanove

  • 41

Povodom smrti tinejdžera Bojana Trifunovića (15) iz Ašanje, sela nadomak Pećinaca, koji je zbog astmatičnog napada preminuo u ponedeljak, 5. novembra, nakon intervencije tamošnjih i lekara sa Instituta za majku i dete, podigla se velika prašina u Srbiji. Roditelji dečaka krive pećinačku Hitnu pomoć, pa je pokrenuta Komisija za unutrašnju kontrolu kvaliteta stručnog rada, kako bi ispitali šta se i kako zaista dogodilo.

Posle istrage, direktorka Doma zdravlja "Dr Dragan Funduk" Pećinci, dr Dubravka Cvetković Mićić, oglasila se na zvaničnom sajtu ove ustanove.

- Komisija za unutrašnju kontrolu kvaliteta stručnog rada u Domu zdravlja "Dr Dragan Funduk" Pećinci, formirana nakon smrti petnaestogodišnjeg dečaka iz Ašanje, utvrdila je da je hitnoj službi Doma zdravlja u vezi sa ovim slučajem 5. novembra upućen samo jedan poziv, u 20.28 časova, od strane komšinice koja se predstavila kao komšinicu majke dečaka i koja je dežurnom lekaru rekla da su roditelji sa dečakom u automobilu na putu prema Domu zdravlja.

Obe strane opisale su šta se dešavalo tokom spornih 14 minuta; Foto: Telegraf

Samo 14 minuta nakon poziva, u 20.42, pacijent je dovežen u hitnu službu, gde dežurna ekipa odmah počinje sa terapijom i reanimacijom, a potom i sa transportom na Institut za majku i dete u Beogradu, gde je pacijent primljen u 21.35 časova.

Dežurna ekipa je sa terapijom i reanimacijom nastavila i u sanitetskom vozilu tokom transporta. Komisija je utvrdila i da su sve preduzete mere bile u skladu sa savremenim medicinskim standardima i protokolima i da nije bilo nepravilnosti i propusta u radu dežurne ekipe hitne službe.

Preslušavanjem snimaka zabeleženih snimačem telefonskih poziva u hitnoj službi, utvrđeno je da nije bilo drugih poziva u vezi pomenutog slučaja, osim poziva komšinice u 20.28 časova, koja je tražila da sanitet krene u susret vozilu sa dečakom, ali je na pitanje lekara dokle je automobil trenutno stigao i kako da ga prepoznaju odgovorila da ne zna i zatim prekinula vezu.

Komisija je zaključila da nije bilo dovoljno informacija koje su neophodne da bi se krenulo u susret pacijentu i da bi takva odluka bila rizična.

Naši lekari i medicinsko osoblje učinili su sve što je u njihovoj moći da dečaku spasu život. Nažalost, nisu uspeli.

Žalosno je što su pojedini mediji, kao i pojedinci na društvenim mrežama, tragičnu smrt petnaestogodišnjeg dečaka videli kao priliku za pravljenje senzacije, iznošenje gomile neproverenih i neosnovanih optužbi i stvaranje atmosfere linča prema lekarima i medicinskom osoblju naše ustanove - navodi se u saopštenju na sajtu ove ustanove.

U porodičnoj kući Trifunovića posle tragedije vlada samo muk; Foto: Telegraf

Da podsetimo, majka je za Telegraf prepričala kako je tih, spornih 14 minuta izgledalo iz njenog ugla, od trenutka kada je nazvala komšinicu u pomoć:

- Samo sam joj rekla da krenu, da je dete u pitanju, da nam treba kiseonik ili injekcija. A oni su odgovorili da ne mogu poći pred nas, jer ne znaju da li ćemo se mimoići, da li ćemo se prepoznati. I da, ako smo već došli do pola puta, pređemo još pola. Kao da ne bismo prepoznali rotaciju, ablendovali bismo - stiskajući šake i gledajući u pod - ispričala nam je tada majka.

NESREĆAN SLUČAJ NA NOGE DIGAO CELU SRBIJU

Podsetimo, dečak je preminuo 5. novembra posle astmatičnog napada. Roditelji su tinejdžera vozili od porodičnog doma u Ašanji do Hitne pomoći u Pećincima, ali je Bojanu na pola puta pozlilo. Majka je bila van sebe, pa pošto je dečak rekao kako neće izdržati, zamolila je svoju komšinicu da pozove Hitnu pomoć i zamoli ih da porodici Trifunović krenu u susret.

Roditelji preminulog dečaka tvrde da niko iz Hitne pomoći nije krenuo ka njima, te da je Bojan preminuo po dolasku u pećinačku Hitnu pomoć i za to krive rad ove ustanove.

VIDEO: Otac i sin su pobedili državu posle 13 godina borbe i pretnji smrću

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    13. novembar 2018 | 10:32

    A koliko poziva je potrebno?u trci za zivotom roditelji su krenuli da se bore kako su znali eto komsinica je zvala jer su oni od straha i zebnje leteli po spas!ma vasa nemarnost nikad nece biti dovedena u pitanje ZNAMO svi dobro,sve vase neodgovornosti pokrije crna zemlja a vi zivite s osmehom na licu i dalje.

  • prc

    13. novembar 2018 | 10:01

    Zar i on nije dovoljan ????? Sramota !!!! Jadna je ova drzva i u sve njoj napredno kada nam deca umiru a samo jedan poziv ..... UZAS..

  • Mila

    13. novembar 2018 | 10:17

    A koliko , inace , puta treba da se pozove hitna ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA