≫ 

Siniša je ubio trudnu Biljanu pucnjem u grudi, pa presudio sebi: Njihova tri sina su ostala bez oba roditelja, a nakon 8 godina su postali pravi mali domaćini (FOTO)

Otac dečaka Siniša (37) je ispred KBC pucnjem u grudi ubio njihovu majku Biljanu (28) u poodmakloj trudnoći, a potom presudio sebi

  • 10

Strahinja, Mihajlo i Nemanja Petrović odrastaju bez roditelja, uz strica i strinu. Primaju roditeljsku penziju od 25.000 dinara, koja nije dovoljna da pokrije ni najosnovnije potrebe. Trojica braće ostala su bez roditelja u tragediji koja je 2010. godine potresla Gračanicu. Povijene glave, dok sa Nemanjom (10) i Mihajlom (14) sedi za stolom, najstariji od braće Petrovića, Strahinja (15) kao da stidljivo želi da kaže da su uz pomoć dobrotvora, ali i rođaka, strica Vladimira (63) i strine Zorice (57), ipak postali pravi mali domaćini, pišu Novosti.

Otac dečaka Siniša (37) je ispred KBC pucnjem u grudi ubio njihovu majku Biljanu (28) u poodmakloj trudnoći, a potom presudio sebi. Posle pisanja medija da dečaci nemaju krov nad glavom, kosovsko Ministarstvo za povratak, sa ministrom Daliborom Jevtićem na čelu, izgradilo im je kuću u stričevom dvorištu, u centralnom delu Gračanice.

U prostranoj dnevnoj sobi, mališane zatičemo u društvu strica Vladimira. Ne zaboravljaju da zahvale i humanitarnoj organizaciji "Majka devet Jugovića" i Opštini Gračanica, koji su im nabavili nameštaj.

Dečaci sa stricem i strinom, Foto: Novosti/D.Zečević

- Eto, bliže se i hladnoće, a još smo bez ogreva - zamišljeno govori Strahinja, dok njegov stric Vladimir sleže ramenima.

PRIMAJU RODITELJSKU PENZIJU OD 25.000 DINARA

Objašnjava da mališani primaju roditeljsku penziju od 25.000 dinara, koja nije dovoljna da pokrije ni najosnovnije potrebe trojice dečaka, a da isto toliko iznosi i njegova penzija, od koje odvaja da bi im pomogao.

- Mada smo supruga i ja gotovo neprestano kod njih, kako se nijednog trenutka ne bi osećali usamljeno, a ona im priprema hranu i sređuje kuću, dečacima ipak najviše nedostaju roditelji. Jer, najmlađi Nemanja nije imao ni godinu dana kada se desila tragedija koja nam je zauvek promenila živote - govori zamišljeno stric, dok u prostoriju ulazi Zorica, na čiji veseli pozdrav mališani uzvraćaju do tada neprisutnim osmesima.

POMRAČENJE UMA NAJVIŠE UTICALO NA DECU

Vladimir se i dalje pita šta je to njegovog brata navelo da ispali metak u trudnu suprugu, a potom presudi sebi. Kaže da je Sinišina nepromišljenost, pomračenje uma ili šta god, najviše uticala na mališane.

- Brata i snahe, nažalost, nema i ne možemo da ih vratimo, ali ova deca ni za šta nisu kriva, a ipak pate. Ma koliko god im suprug i ja udovoljavali i zaista prenosili pravu pravcatu ljubav, jer su naša deca odrasla i ne žive više s nama, osećam da ih tišti ta tragedija i da se pitaju zašto se to desilo. Kako odrastaju, čini mi se da su sve svesniji toga jer me čak povremeno i pitaju za neke detalje iz života roditelja ili nešto o svojoj pokojnoj majci - brišući suze priča strina Zorica, zahvaljujući kojoj kuća trojice braće blista od čistoće.

Na pitanje kako se slažu i da li se nekada posvađaju, najstariji i najozbiljniji Strahinja kaže da se sa braćom ne slaže jedino oko fudbala, jer on navija za Zvezdu, a Nemanja i Mihajlo za Partizan. Da bi izbegli teške reči, utakmice nikada ne gledaju zajedno.

Strahinja navija za Zvezdu, a Nemanja i Mihajlo za Partizan, Foto: Ilustracija

DA IZRASTU U ČESTITE LJUDE

Volela bi, kaže Zorica, da i njihove duše zasijaju od radosti, da izrastu u čestite i vredne ljude i da jednoga dana steknu porodice koje će im biti oslonac i uteha kako bi zaboravili sve nedaće iz detinjstva.

- Iako su malo više ćutljivi, dečaci su vredni i pametni. Dvojica starijih su vrlo dobri đaci, a najmlađi je odličan. Svakodnevno se, ipak, samo molim da postanu čestiti ljudi i da im budućnost donese sreću koju su im roditelji, nažalost, uskratili - dodaje strina.

Dok svi zajedno izlaze iz kuće, najstariji Strahinja s ponosom pokazuje lepo uređeno dvorište sa cvećem, koje su, kaže, uredili zajedno sa stricem i strinom. Ipak, njegov dve godine mlađi brat priznaje da mu je zanimljivije da se "bavi telefonom", ali da ne propušta ni školske zadatke i učenje.

STRINU ZOVU MAMA

- Naša dva sina i ćerka su osnovali svoje porodice, tako da sam se maksimalno posvetila ovim dečacima. Volim ih kao da su mi pravi sinovi, a i oni mene zovu mama - poverava nam se na kraju suznih očiju Zorica dok nas sa dečacima ispraća iz dvorišta.

Srđan Popović je dečake posetio na Božić, Printksin: RTS

Zahvalni donatorima koji su im sagradili kuću i opremili je, braća Petrović ne zaboravljaju ni lokalne medije koji su ih, kažu, često posećivali. Zaposleni u Radio Gračanici, na primer, kupili su im mobilne telefone.

- Ove godine za Božić, posetio nas je predsednik Opštine Srđan Popović i doneo nam pečenje za praznik i druge poklone za dečake - dodaje stric mališana.

VIDEO: Igor Jurić o trgovini ljudima, predatorima, pedofilima i tome kako da zaštitite svoju decu

(Telegraf.rs / Izvor: Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    14. novembar 2018 | 21:21

    Surovo se sudbina poigrala sa ovom decom, ali ko takvu nesrecu i tragediju prezivi, a ostane normalan u vecini slucajeva izraste u jaku, plemenitu, vrednu i postenu osobu. Njima sada treba pomoc, jer su tek na pocetku trnovitog puta.

  • Danijel

    14. novembar 2018 | 21:27

    Hajde sad da se udruže C. Zvezda i Partizan, i da pomognu ovim momcima.

  • DARKO 100%

    14. novembar 2018 | 20:49

    Što je to s nama i sa životom, u kakve se to konce saplićemo, u što upadamo svojom voljom, u što nevoljom, što od nas zavisi, i što možemo sa sobom. Nisam vešt u razmišljanju, više volim život nego misao o njemu, ali kako god sam prevrtao, ispada da nam se većina stvari dešava mimo nas, bez naše odluke.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA