≫ 

Goran iz Kosjerića ima dva ispita do diplome, ali "papir" neće dobiti, jer je samo jedan ipit polagao čak 19 puta i - pao

Kada je pre nekoliko godina rađena analiza prolaznosti studenata na ispitima, profesorka Mila Pavlović imala je najmanju prolaznost na celom Univerzitetu u Beogradu

  • 9

Iako četrdesetpetogodišnjeg Gorana Petrovića iz Kosjerića samo dva ispita dele od zvanja diplomiranog geografa, ovog apsolventa Geografskog fakulteta u Beogradu gotovo je napustila nada da će postati akademski građanin. On je čak 19 puta polagao ispit kod profesorke Mile Pavlović i svaki put je bio oboren – bez objašnjenja.

Goran je ceo život maštao da đacima predaje geografiju, a lekcije iz zemljopisa danas daje samo svojim sinovima koje odgaja zahvaljujući muzici.

Geografski fakultet Printskrin: Google maps

- Zakleo sam se da ću završiti fakultet da bi svojim sinovima dao lekciju iz upornosti, ali je profesorka Mila Pavlović uspela da mi ubije svaku ljubav prema geografiji i profesorskom pozivu. Upoznata sa činjenicom da ova profesorka nekritički obara veliki broj studenata, uprava Geografskog fakulteta omogućila je polaganje ispita kod drugostepene komisije, ali je uslov za polaganje – šest nepoloženih ispita.

Iako sam ja padao 19 puta, nemam dokaz o tom polaganju jer je profesorka bacila gotovo sve moje ispitne prijave, a one su dokaz da sam izlazio na ispit. Jedina osoba koja mi daje vetar u leđa je moj kolega koji je ovaj ispit polagao čak 27 puta - priča Goran Petrović.

Priča o ovoj profesorki, koja na Geografskom fakultetu predaje predmete Geografija Srbije i Geografske regije Srbije, odavno je izašla iz fakultetskih aula i preselila se na novinske stupce, pre svega zbog njenih nekritično visokih kriterijuma za polaganje ispita. Kada je pre nekoliko godina rađena analiza prolaznosti studenata na ispitima, profesorka Mila Pavlović imala je najmanju prolaznost na celom Univerzitetu u Beogradu. Tada je uprava fakulteta odlučila da se ispit polaže pismeno, što je bitno povećalo prolaznost. Međutim, profesorka Pavlović je potom odlučila da ukine pismeno polaganje i vrati usmeno.

Ilustracija Foto-ilustracija: Profimedia/Hemis

U ovoj godini samo četiri studenta iz Beograda i dva studenta iz Niša uspeli su da polože ispite kod profesorke Mile Pavlović, kaže tridesetdevetogodišnja Ž. I., koja se od 2008. godine nalazi u statusu apsolventa. Od diplome je dele samo dva ispita, a njen prosek na studijama je 8,64.

- U prethodnih deset godina čak 16 puta sam izlazila na ispit kod profesorke Pavlović. To je jedini ispit koji sam pala tokom celih studija i zbog koga sam odložila mnoge važne životne odluke, uključujući i materinstvo - priča ova apsolventkinja, koja krajem godine treba da rodi svoje prvo dete.

Foto-ilustracija: Profimedia

Njena koleginica S. D. (39) nije dozvolila da je dugometražne studije spreče da zasnuje porodicu i sada čeka treće dete, ali s knedlom u grlu kaže da ne može da prežali što je njen otac dočekao unuče, ali ne i diplomu svoje kćerke.

- Bila sam odličan student i imala prosek preko devet dok nisam stigla kod profesorke Mile Pavlović. Već 15 godina se nalazim u statusu apsolventa i između tri trudnoće sam radila kod privatnika "na crno" da bih prehranila decu. Ispiti kod profesorke Pavlović su za sve nas bili specifično traumatično iskustvo jer je koristila svaku priliku da studente vređa i omalovažava i nije se ustručavala da studentkinje "savetuje" da odustanu od fakulteta i late se – varjače ili da na ružan i maliciozan način prokomentariše njihov fizički izgled - priča naša sagovornica.

Kod ove profesorke nemoguće je položiti ispit Foto-ilustracija: Profimedia

I četrdesetogodišnja apsolventkinja V. J. od 2008. godine pokušava da položi ispite kod profesorke Mile Pavlović i, kako kaže, za svaki ispitni rok skuplja posebnu mentalnu snagu. Ona dodaje da poseban kuriozitet predstavljaju pitanja koje profesorka postavlja na ispitima tipa – koliko je konja, goveda, svinja i ovaca uništeno tokom Drugog svetskog rata, koliko je u Jugoslaviji bilo zasađeno hektara ječma, suncokreta, hmelja i crvene paprike u kalendarskoj 1995. godini, koji bend je svirao na Kopaoniku kada je bio veliki zemljotres na Kopaoniku 1980, koliko je turista posetilo Crnu Goru 1939. godine…

- Gradivo koje predaje profesorka Pavlović nalazi se na skriptama koje nemaju više od 250 stranica. Prosta logika kaže da svako može napamet da nauči statističke podatke koji se nalaze u ovoj knjizi, ali ta logika ne važi u slučaju ove profesorke - zaključuje naša sagovornica.

Iako je "Politika" pokušala da stupi u kontakt s profesorkom Milom Pavlović i od nje dobije odgovore zbog čega studenti godinama polažu njene ispite, to im nije pošlo za rukom. Odgovore nisu dobili ni od rektorke Univerziteta u Beogradu Ivanke Popović, kojoj su upućena pitanja pre deset dana. Jedina osoba koja je imala deklarativnu dobru volju da razgovara je dekan Geografskog fakulteta Dejan Filipović, koji je bio – na službenom putu.

VIDEO: Student u čitaonicu Pravnog fakulteta doneo pisaću mašinu

(Telegraf.rs/ Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Naki

    14. novembar 2018 | 12:00

    Zašto se dozvoljava da ta žena maltretira studente???to je klasicno izivljavanje i treba mu stati na put.samo mi nije jasno kako je do sada neki od besnih studenata nije PROPITAO...

  • Bojcica

    14. novembar 2018 | 10:58

    Ako je ovo istina, onda profesorka treba da ide u penziju ili da joj se nadje neki drugi posao, ali joj nikako ne dozvoliti mogucnost ocenivanja studenata.

  • Kiza

    14. novembar 2018 | 11:16

    Onda kazu neko pretukao profesorku

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA