• 2

Njegov rad preko video-bima prati 50 hirurga iz cele Srbije: Vodeći evropski stručnjak operiše u KCS (FOTO)

Ruski hirurg laparoskopski operiše karcinom pankreasa u KCS

  • 2

U Kliničkom centru Srbije danas su laparoskopski operisana dva pacijenta sa karcinomom pankreasa i cistama na tom organu, a intervenciju je izveo ruski hirurg Igor E. Khatkov, vodeći evropski stručnjak u laparoskopskoj hirurgiji pankreasa.

Khatkov će i sutra uraditi još dve takve intervencije, a njegov rad na Prvoj hirurškoj klinici preko video-bima pratilo je oko 50 hirurga iz cele Srbije.

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Sa ruskim hirurgom razgovarao je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dogovoreno je da prof. Khatkov povremeno dolazi u Srbiju i da obuči srpske hirurge laparoskopskoj hirurgiji pankreasa koja se ne radi nigde u regionu, ali i da naši lekari idu u Rusiju na usavršavanje.

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

- Dogovorili smo se da naši hirurzi ovladaju tom tehnikom, prvo u Beogradu a zatim ostala tri klinička centra u Srbiji - Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu. Ova tehnika se ne radi u regionu i kada to savladamo bićemo lideri na ovom prostoru - rekao je Lončar novinarima nakon sastanka sa Khatkovim.

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

On je pojasnio da se radi laparoskopskom uklanjanju karcinoma debelog creva, ali ne i pankreasa i da će veliki pomak za srpsku medicinu i zdravstvo biti napravljen kada domaći hirurzi ovladaju tom tehnikom.

Prof. Dejan Radenković kaže da će sutra i on izvesti jednu laparoskopsku operaciju pankreasa uz asistenciju prof. Khatkova.

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

- Benefit ove procedure je što nema velikog reza, mali je gubitak krvi, pacijenti se oporavljaju brže i posle tri, četiri dana idu kući. Oni koji treba da dobiju hemioterapiju dobijaju je brže jer se brže oporave - pojasnio je on.

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Prof. Khatkov je ukazao na dobre kontakte koje ima sa Udruženjem hepatobilijarnih hirurga i endoskopskih hirurga.

- Radujem se što možemo da prenesemo hirurzima u Srbiji novo iskustvo. Imamo dobru saradnju i nadam se da će se ona i dalje razvijati - naglasio je čuveni ruski hirurg.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok