Vranjanka stvara nerealni grad, svet se zaljubio u njen projekat: Osmislila je kuće budućnosti koje bi bukvalno visile sa stena kao grozdovi (FOTO)

Danica Tomić pobedila je na prestižnom studentskom takmičenju Future House 2018

  • 7

Javni svetski konkursi, bilo da su raspisani za potrebe neke konkretne lokacije ili investitora, bilo da su na nivou studentskih nadmetanja, uvek su dobra prilika da se arhitekte oprobaju i odmere svoja znanja i ideje. Naravno, nije toliko važno da li se nešto osvoji, već da se vidi kako su i drugi razmišljali.

S druge strane, kada neko već na samom početku karijere osvoji ni manje ni više nego prvo mesto na jednom međunarodnom konkursu, s punim pravom zaslužuje da se javno promoviše i pohvali.

Danica Tomić rođena je i odrasla u Vranju, a studije arhitekture s velikim uspehom završila je u Nišu. Projekat kojim je konkurisala na prestižnom studentskom takmičenju Future House 2018. zapravo je njen master završni rad, koji je odbranila pre koji dan s najvišom ocenom.

Struktura Daničinog projekta odnosi se na modularno konceptuirane stambene jedinice koje se mogu povezati s prirodnim strukturama. Bez konkretno određene lokacije, cilj ove ideje je da se kreira ekološki prihvatljiva montažna modularna kuća, koja svojim prilagodljivim karakterom ne mora da se ograniči samo na funkciju stanovanja.

Foto: future-house.org

S druge strane, ceo koncept prati ideju povratka prirodi, to jest, uklapanje samog objekta u neko prirodno okruženje ili održivo ozelenjavanje jednog većeg stambenog objekta, sastavljenog od mnoštva identičnih stambenih jedinica. Tako iste životne uslove unutar jedne jedinice mogu imati stanovnici jednog zelenog solitera, ali i vlasnici planinske vikendice. Ovako saćasto ili grozdasto nizanje modularnih jedinica u potpunosti odgovara konceptu stanovanja unutar gradova budućnosti.

Do svoje ideje Danica nije došla pukim kopiranjem sličnih ostvarenja, koja se već uveliko izvode po svetu, već iskrenim pristupom mladog zaljubljenika u prirodu i sve one pogodnosti koje život u njoj pružaju.

Jedan od pionira montažnog modularnog stanovanja, doduše za potrebe raseljenih lica, usled prirodnih katastrofa ili ratnih sukoba, jeste arhitekta profesor Spasoje Krunić, ali u razgovoru s Danicom zaključili smo da ona nije upoznata s Krunićevim konceptom i da je inovativnost njene ideje u najvećoj meri autentična za naše prostore. Kada se pogleda iz kojih sve zemalja su drugi konkursni takmičari (Ujedinjeni Arapski Emirati, Poljska, Italija, Južna Koreja, Indija, SAD), možemo sa sigurnošću zaključiti da i naša država svojom mladom inteligencijom uspešno parira na mnogim stručnim i naučnim poljima, a to se odnosi i na arhitekturu.

(Telegraf.rs/ gradnja.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    18. novembar 2018 | 07:37

    БРАВО,предивно је.

  • Renata

    18. novembar 2018 | 08:48

    Lepo izgleda ali zanima me gde ce stanari odlagati smece? Bacati kroz prozor?

  • PFCNesa

    18. novembar 2018 | 09:20

    Znaci opet rusimo prirodu da bi gradili bogatasima vile pa nije lose a

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA