Penzionerka Biljana zacrtala sebi veliki cilj: Rešila je da izveze 362 strane Miroslavljevog jevanđelja, a za to će joj biti potrebna decenija

Samo za prvu stranicu knjige iz 12. veka bilo joj je potrebno oko 300 sati

  • 4

Penzija ne mora biti dosadna ukoliko imate zanimljiv hobi ili neki cilj. Šezdesetdevetogodišnja bankarka u penziji Biljana Ećimović Barkuzu ima cilj do kojeg će stići tek za deset godina i to ukoliko svakoga dana bude radila najmanje devet sati.

Biljanu smo upoznali kada se tek upustila u poduhvat da izveze slovo po slovo Miroslavljevog jevanđelja. Tada nam je rekla da joj je za to potrebno 13 godina rada. Tri godine kasnije, ekipa RTS-a ponovo ju je posetila, a umesto početnih stranica bliži se tridesetoj.

- Ujutru kada se probudim, meni to već stoji na stolu i ja odmah krećem da radim. Onda dolaze kućni poslovi koji treba da se obave i u popodnevnim satima kada se sve smiri, kada je sve pospremljeno po kući i kada sam ja apsolutno rasterećena od svih drugih obaveza, ja nastavljam da radim do duboko u noć - objašnjava restauratorka narodnih nošnji i umetnica Biljana Ećimović Barkuzu.

Samo za prvu stranicu knjige iz 12. veka bilo joj je potrebno oko 300 sati. Vremenom se uvežbala pa posao ide brže, ali uprkos tome ne može da izveze više od dve stranice mesečno.

Miroslavljevo jevanđelje, Foto: Wikipedia/Mickey Mystique

- Problem je jedino jer su ta slova crna, što je to tamno i što apsolutno traži dnevnu svetlost - kaže Biljana.

Najznačajniju ćiriličnu knjigu i dalje veze sama. Pomoć ne prihvata jer bi se, kako kaže, stil veza razlikovao.

- Tu ne sme mnogo da se odstupa, tekst mora da bude adekvatan i identičan onome u Miroslavljevom jevanđelju - navodi restauratorka.

Biljana je i ekspert Uneskovog tima za restauraciju narodnih nošnji, piše kaligrafiju, a veze od detinjstva. Sva ova znanja pomogla su joj u izradi Miroslavljevog jevanđelja.

- Sad sam već videla način kako da držim đerđef, da li da slova držim uspravno ili horizontalno, tako da sam već navikla na neki tempo i na neki položaj i ide, ide jako lepo - ističe Biljana.

Biljana će izvesti 362 strane jevanđelja, Foto: Telegraf

Niko se do sada nije upustio u avanturu da izveze Miroslavljevo jevanđelje. Na pitanje da li je demotiviše to što zna da je čeka još 10 godina rada, ima spreman odgovor.

- Ne, ne, apsolutno me ne demotiviše ništa da to treba godinama raditi, čak mi daje snagu i volju i želju da završim, jer ako bih ja otišla sa ovog sveta, ja ne znam ko bi ovo završio - kaže ova beogradska umetnica.

Hilandar je svojevremeno Obrenovićima poklonio original Miroslavljevog jevanđelja, koje se danas nalazi u Narodnom muzeju. Želja joj je da izvezenu knjigu vrati na Svetu goru.

- Čak sam pre dva leta otišla do Uranopolisa da vidim taj brodić u koji žene mogu da uđu i priđu najbliže Svetoj gori. Jednostavno videla sam tu i zamislila kako će moje jevanđelje jednog dana biti predato nekom od monaha - kaže Biljana.

Vez jevanđelja je, kaže, trka sa vremenom. Ali veruje da će uspeti u svojoj penzionerskoj misiji i da će je zdravlje poslužiti da izveze 362 strane koliko broji ova knjiga.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvoncica

    19. novembar 2018 | 10:12

    Divna prica! Sjajna gospodja, Svaka joj cast samo napred i srecno ❤

  • Рафа

    19. novembar 2018 | 10:46

    ❤️

  • Marina

    19. novembar 2018 | 10:40

    Draga zeno vec ima na Svetoj gori original jevandjelje koje se cuva u riznici manastira i samo uz blagoskov monaha moze da se sidje i da se vidi, da on odkljuca riznicu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA