Zbog jedne stvari za koju malo ko zna, ne bi trebalo da vozite bez zimskih guma posle 1. novembra, ma kolika da je temperatura napolju

Ako su kolovozi suvi, komotno možete do 15. decembra da vozite sa letnjim gumama

  • 9
Vulkanizerski servis, Zimske gume Foto: Marko Todorović

Prema važećim propisima, vozači u Srbiji po snegu, ledu ili poledici, moraju da imaju zimske gume i to od 1. novembra do 1. aprila, ako su na kolovozu pomenuti uslovi.

"Vi možete komotno 15. decembra da vozite sa letnjim gumama, ako su kolovozi suvi", kaže naš sagovornik Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja. Vozači koji poštuju sve propise pa tako i ovaj za zamenu guma, ne moraju da vraćaju letnje gume, ako bi se, teoretski gledano, vratilo miholjsko leto, jer je, prema njegovim rečima, to stvar izbora.

I NAJBEZBEDNIJE I NAJEKONOMIČNIJE SU ZIMSKE GUME

- Vi čak možete, po zakonu, i u avgustu da vozite sa zimskim gumama, što svakako nije preporučljivo. I najbezbednije i najekonomičnije, sa aspekta trošenja novca jeste da zimi vozite sa zimskim, leti sa letnjim gumama. Pri tome, o čemu tu treba razmišljati, čak i kada je relativno toplo vreme u zimskom periodu, treba imati u vidu da vrlo često temperatura vazduha i temperatura podloge (odnosno temperatura asfalta i puta), nije ista. One podatke koje mi dobijamo od Hidrometeorološkog zavoda, odnose se na temperaturu vazduha na visini od jednog metra.

- A znamo da je na tlu dosta hladnije. S druge strane, treba imati u vidu da temperature noću padaju znatno više u odnosu na dan, tako da, sve u svemu nikakav problem nije da vozite sa zimskim gumama, čak i kada je napolju lepo, odnosno relativno toplo vreme - objašnjava Okanović.

Damir Okanović, Foto: Milena Đorđević

Ispod sedam stepeni Celzijusa, prema preporukama nadležnih, letnja guma postaje previše tvrda i nema odgovarajuće prijanjanje za podlogu. Prema Okanovićevim rečima, to nije propis, već preporuka. Nebitno je da li ima ili nema snega, to nije snežna, već zimska guma - znači nije predviđena samo za situacije kada je na kolovozu sneg, već i kada je zima.

- Mi svakako savetujemo zimske gume bez obzira na to ima li snega ili nema - kaže Okanović.

NIKAKO GUME "ZA SVA GODIŠNJA DOBA"

Prema preporukama stručnjaka, takozvane gume za sva godišnja doba se ne savetuju, jer one ne mogu da ispune sve mnogobrojne zahteve, koji su vezani i za zimske i za letnje uslove, kao što je kočenje i upravljivost po snegu, mokrim i suvim putevima.

Zimske gume, Foto: Pixabay

Kazne za fizička lica, ako ih policija zatekne sa "starim", letnjim gumama, po snegu ledu ili poledici kreću se od 10.000 do 20.000 dinara, 60.000 do 800.000 dinara za pravna lica, a za preduzetnike ta kazna je između 30.000 i 200.000 dinara. U slučaju da dođe do nezgode, izazvane upravo time što vozilo nije imalo zimske gume, a što se tretira kao tehnički neispravno vozilo, kazne su još i veće.

U slučaju nezgode u kojoj nema povređenih i ima manje materijalne štete, vozač koji je kriv moraće da plati između 20.000 i 40.000 dinara ili da odluži kaznu od 45 dana zatvora. Ako je neko pretrpeo lakše telesne povrede, uzročnik nesreće biće kažnjen sa do 3 godine zatvora, dok u slučaju težih povreda ta kazna iznosi između 1 i 8 godina zatvora. Ako dođe do smrti, propisana je kazna zatvora od 2 do 12 godina.

VIDEO/Okanović: Činjenica je da smo saobraćajno neobrazovani

(J. V./j.vucic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bole

    21. novembar 2018 | 09:40

    Sve mi to znamo nismo toliko glupi ali ima jedna bitna stvar a to su rupe na putevima nedostatak zastitne ogade nedostatak saobracajnih znakova kada ce to da se resi ???

  • Sale1971

    21. novembar 2018 | 09:43

    Veća kazna za gume nego za ubistvo

  • Rade

    21. novembar 2018 | 09:53

    A kolika je kazna leti kada se desi strasan udes sa zimskim gumama kada svi znamo da su takve gume podjednako opasne kao letnje zimi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA