≫ 

Riba je sveža ako su joj oči bistre i analni otvor ispupčen: Evo kako da nikad ne omanete pri kupovini

Kako bi zavarali kupce da je riba svežija nego što jeste, prodavci u Kuvajtu stavljali su na ribu plastične oči

  • 2

Stanovnik Srbije u proseku pojede od pet do sedam kilograma ribe godišnje, što je znatno manje u odnosu na potrošnju ribe na svetskom nivou, koja je odavno premašila cifru od 20 kilograma po stanovniku godišnje.

Ipak, ako u nekom periodu jedemo ribu, to je pred kraj godine, kada se zaređa slava za slavom.

Kako većina nas inače ne kupuje ribu na dnevnom nivou, pogotovo ne svežu, mnogi u izboru znaju da omanu. Ono što i svaki laik može da primeti na prvi pogled je miris reke ili mora. Ako riba ne miriše kako treba, ako se oseća kiselkast vonj, zaobiđite je.

Ribar Milivoje Antić objašnjava za Telegraf kako u ribarnicama prepoznati svežu ribu.

- Riba koja nije sveža ima svetliju krljušt bez sjaja. Sveža riba je prekrivena čistom, providnom sluzi zbog koje klizi iz ruku. Sluz postaje sve mutnija i "mlečnija" što riba duže stoji. Od ribe koja se uopšte ne presijava bežite kao đavo od krsta, nije joj mesto na vašem tanjiru - objašnjava on.

Sagovornik Telegrafa objašnjava da se, kao i čovek, i riba u oči gleda. Kako bi zavarali kupce da je riba svežija nego što jeste, prodavci u Kuvajtu stavljali su na ribu plastične oči.

Plastične oči na ribi, Foto: Twitter

- Tek ulovljena riba ima sjajne, bistre i ispupčene oči, dok su kod one malo bajatije oči upale i zamućene - pokazuje sagovornik Telegrafa.

Riba na dodir mora da bude čvrsta i na njoj ne smeju da ostaju udubljenja od prsta. Ribari predlažu da pogledamo i analni otvor ribe, iako mnogi od nas ne bi mogli da ga pronađu na telu ribe.

Ukoliko je analni otvor ispupčen i žućkastosmeđi riba nije sveža, jer je kod sveže ribe analni otvor stisnut.

Obratite pažnju i na krljušt, Foto: Pixabay.com

- Ako sami čistite ribu kod kuće, pogledajte unutrašnje oragane, jer i oni mnogo govore. Unutrašnji organi trebalo bi da budu crveni - objašnjava Antić.

Kao potrošač imate pravo da pitate prodavca kada je riba stigla u prodvnicu, odakle je stigla, a možete i da tražite da vam prodavac očisti ribu od krljušti i iznutrica.

VIDEO: Ovo je baš sveža riba

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    20. novembar 2018 | 10:21

    Pecaros sam preko pola veka...i sveza riba u prodavnici ne postoji...morska narocito! Ziv saran u ribarnici,ili neka druga vrsta skinuta sa udice,ociscena pa ispecena...e to je sveza riba,a ostalo je sve prihvatljiva mera crkotine!!!

  • Boka

    20. novembar 2018 | 09:49

    Skrge su najbolji pokazatelj stanja ribe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA