Nama je vaspitačica puštala Alku Vuicu, pa kad dođe deo "ja nemam silikone i meni ne vise", svi zanemimo i naćulimo uši: Šta klinci slušaju u vrtićima

Kakva je situacija u vrtićima kada je u pitanju muzika za najmlađe

  • 3

"Vuče, vuče bubo lenja", "Kad si srećan", Od kuće do škole", "Ćihu, ćihu, ćihuhu" (Ivin voz), samo su neke od dečijih pesmica koje su starije generacije slušale nekada u vrtićimaNa onu teoriju "kako je kad smo mi bili mlađi sve bilo daleko bolje, a ne kao sada ove uskraćene generacije..." pridodata je još jedna rasprava koju je na Reditu Srbija pokrenuo korisnik kog je zanimalo kakva je sada situacija u vrtićima kada je u pitanju muzika za najmlađe.

"Šta deca slušaju, da li su to pesme koje smo i mi nekada slušali (Kolibri, Dragan Laković, Branko Kockica...) ili nešto drugačije? Iskreno, gledam šta postoji na Jutjubu i zaprepašćen sam. Prevodimo engleske pesme sa njihovom melodijom i tekstom koji nema nikakvog smisla za naše govorno područje - "Crna, crna ovco", "Deda Mile ima farmu", "Bingo pas"...", napisao je ovaj korisnik.

Na ovo pitanje odgovorio je drugi korisnik koji tvrdi da je, pre 17 godina, kada je išao u vrtić, slušao Željka Joksimovića i Seku Aleksić, a "kad vaspitačica uzme kasetofon, onda ona pušta "Garavi sokak" sebi za dušu".

Jedan korisnik je napisao: "Nama vaspitačica puštala Alku Vuicu na kasetofonu, svi se uvek igraju i pričaju dok ide muzika, al' kad dođe deo "ja nemam silikone i meni ne vise, ja imam prave pravcate sise - pipni!", svi se ućute, pa nam bude smešno".

Vaspitačice u PU "Boško Buha" u Beogradu deci puštaju "stare hitove", ali, navode, ima i nekih inovacija. Ove vaspitačice koriste CD za muzičku kulturu namenjen osnovcima, koji, navode, može da se prilagodi.

Primera radi, deca u starijoj jaslenoj grupi (od 18 meseci do 3 godine) slušaju klasiku za najmlađe, a organizovana je i radionica sa roditeljima na temu muzike, pa tako deca slušaju pesmice kao "Pekarčić", "Hoki Poki", "Glava, ramena, kolena i stopala"...

Ove vaspitačice su pohađale i seminare na temu muzike, a pronašle su i neke diskove sa pesmicama koje zahtevaju i pokrete.

Kako navode, jedna od vaspitačica deci pušta i "Bože pravde".  A deca u vrtiću na Voždovcu imala su priliku, pre 18 godina, da uče svetski poznati hit "Makarena".

Pesmice kao "Crna, crna ovco", "Deda Mile ima farmu" (Old Macdonald had a farm), Bingo pas ili "Johny, Johny, yes papa", se mogu čuti na Jutjubu, a deca to "znanje" donose od kuće, navode vaspitačice.

VIDEO: Da li je ovo najmlađi nindža? Pogledajte kako barata motkom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA