≫ 

Ovo su najlepša imena sela u Srbiji: Da li se u Družetiću ljudi više druže, da li su svi iz Radovaca navijači i jesu li svi u Dobri fini?

"Svakom svoje selo, najtoplije prija..."

  • 12

Nekadašnja levačka sela Dubnica, Volujak i Puljci bila su zbijena jedno do drugog i više su ličila na jedno, nego na tri sela, pa se meštani dogovoriše da se ujedine u jedno selo. Ali, nikako nisu mogli da se dogovore o imenu. Pa se jedan predstavnik uputi na dvor kralja Aleksandra Obrenovića, jer odlučiše da lično kralj bude kum.

Kmeta koji je potegao put Beograda je primila kraljica Draga Mašin, saslušala ga i "presekla", selo će se zvati Dragovo, po njoj. Bar tako navodi legenda.

Dragovo svoje ime duguje kraljici Dragi, Foto: Wikipedia/Public domain

Da li je ovo selo sa najlepšim imenom u Srbiji, ne znamo, ali je sigurno jedno od lepših. Svakome je, verovatno, najdraže sopstveno rodno selo.

Jagodinci imaju Dragocvet, Aranđelovčani Darosavu i Venčane, a Golupčani mesto koje se zove Dobra, Rekovčani Lepojević. Obrenovčani imaju Ljubinić, Despotovčani Zlatovo, jer, kako kaže i narodna pesma, "svakom svoje selo najtoplije prija"... A Despotovčani su ubeđeni da je naziv njihovog sela najlepši, Plažane, jer je to bilo jedino selo koje je imalo svoju plažu. Bar tako oni tvrde.

U opštini Velika Plana najviše se raduju u Radovanju, a u jednom selu u Kragujevcu su svi Dragobraća. Navijačima fudbalskog kluba sa Banjice svideće se naziv požeškog sela Radovci. A imaju i Visibabu i Zdravčiće. I Kraljevčani imaju cvetno selo, Cvetke, a u Mačvi vole da se druže u Družetiću.

Zlatibor, Foto: zlatiborapartmani.rs

Zlatiborci se diče Rožanstvom, jer, tvrde, naziv potiče od "rođenja Hristovog", a pitanje je da li u Šljivovici najviše vole da nazdravljaju ovom voćkom?

Kako se zovu žitelji prokupačkog sela Zlata, a kako meštani sela Dragi Deo? Da li su u selu Male Pčelice u Kragujevcu svi vredni kao pčele i da li je žiteljima sela Vučić u Rači porasla popularnost od kad dele ime sa predsednikom?

Da li Perunika "uspeva" samo u Kuršumliji i da li u lučanskom selu Lisice imaju problem sa velikim brojem ovih životinja? Da li u Svetom Iliji u okolini Vranja žive sve sami sveci?

U opštini Kuršumlija je selo Perunika, Foto: Wikipedia/Za

Ovo su samo neka od bezbroj lepih i inspirativnih naziva sela i mesta u Srbiji, vi nas dopunite onima koje znate, ali izostavite nazive kao Donje Brijanje, jer je to tema nekog drugog teksta.

VIDEO: Nikad nećete pogoditi šta rade meštani jednog sela kako bi se očistili od grehova

(J. Vučić/j.vucic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    22. novembar 2018 | 09:21

    Selo Ljubić kod Cacka

  • sale sa salajke

    22. novembar 2018 | 10:48

    Ima jedno mesto simpatičnog imena u blizini Novog Sada, mislim da se Beograd zove.

  • Niko

    22. novembar 2018 | 10:25

    Donji i gornji ljubiš sela kod arilja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA