≫ 

Srbija je danas dobila još jedan grad

Ova odluka je važna za građane, rečeno je

  • 3

Prokuplje je postalo grad na osnovu novog Statuta koji je usvojen na sednici Skupštine Opštine.

Obrazlažući tu odluku na skupštinskom zasedanju, koje je pored radnog imalo i svečani karakter, predsednik do sada Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović rekao je da će promenjeni status Prokuplja znatno uticati na poboljšanje uslove života i povećanje standarda Prokupčana.

On je zahvalio narodnom poslaniku Srpske napredne stranke iz Toplice, Darku Laketiću na čiju inicijativu je Skupština Srbije uzela u razmatranje predlog da Opština Prokuplje promeni status i postane Grad.

Zahvalio je i Vladi Srbije i Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu koji su prepoznali značaj takve odluke i zdušno je podržali.

Simonović je rekao da je današnja odluka od velikog značaja ne samo za građane Prokuplja, već i za sve ostale žitelje Topličkog Okruga.

- Kada neku opštinu proglasite za grad, ona mora da ima i sve atribute grada koji će je činiti centrom i motorom rasta i razvoja celog ovog kraja - rekao je Simonović.

Prokuplje; Printskrin: Google Street View

On je dodao da je u poslednje vreme u razvoj, napredak i osavremenjivanje, aktuelna vlast toliko toga uložila da se sada može primetiti i "golim okom" da je Prokuplje napredovalo i da se kreće u pravom smeru opšteg rasta i razvoja.

Na sednici Skupštine Opštine rečeno je da posle usvajanja Statuta predstoji veliki posao za opštinsku administraciju, skupštinsku i pravnu službu koje će u zakonskom roku od šest meseci morati da prilagode i usklade sve postojeće pravne akte sa novonastalim stanjem.

Opozicioni odbornici Demokratske stranke u Skupštini Prokuplja nisu glasali za novi Statut grada uz obrazloženje da se nisu stekli uslovi za stavljanje ove tačke na dnevni red skupštinskog zasedanja, jer nije ispoštovana procedura.

Šefica odborničkog kluba DS Gordana Kostić rekla je da će se istorijska prekretnica za građane Prokuplja dogoditi onog dana kada oni budu živeli bolje i ne budu razmišljali kako će preživeti od plata koje im pokrivaju troškove života od samo pet dana u mesecu.

Izmenom Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o izmenama i dopunama o teritorijalnoj organizaciji Srbije 20. juna 2018. godine Skupština Srbije je Opštinu Prokuplje proglasila gradom.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna

    22. novembar 2018 | 14:35

    Cestitamo😀😀

  • Miloš

    24. novembar 2018 | 23:12

    Srbija svake godine izgubi po jedan grad....negativan priraštaj...migracije...a vi pretvarate kasabe u gradove.

  • Nena

    22. novembar 2018 | 16:53

    Pa kad kazu za Ljig, Ub, Arilje, Koceljevu i jos neke varosice u Srbiji, zasto onda Prokuplje da ne bude grad? Napokon, nepravda je ispravljena. Bravo za Prokuplje, rodni grad mog pok. supruga! 💞

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA