Od početka godine izrečeno 23.118 hitnih mera zbog nasilja u porodici: Ne treba "zabijati glavu u pesak", celo društvo da se uključi

Cilj je, kako ističe ministar policije, postizanje nulte tolerancije prema nasilju nad ženama

  • 22

Od početka ove godine, zbog nasilja u porodici izrečeno je ukupno 23.118 hitnih mera, od čega oko 7.000 privremenog udaljenja počinioca iz stana, izjavio je danas u Beogradu ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović na konferenciji povodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

On je naveo da je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici omogućio da se u kratkom roku reaguje i pomogne žrtvama.

Doneto oko 7.000 rešenja o udaljenju nasilnika iz stana, Foto: Profimedia/imageBROKER

- Prvi koji priđu u pomoć žrtvama jesu pripadnici policije. Zahvaljujući zakonu obučili smo preko 900 policajaca, a još 450 njih je u procesu obuke - rekao je Stefanović.

NE POSTOJI ČAROBNI ŠTAPIĆ KOJI ĆE DA REŠI NASILJE

On je istakao da Srbija preduzima mere da unapredi stanje u ovoj oblasti, a cilj je, kako ističe, postizanje nulte tolerancije prema nasilju nad ženama.

- Postali smo u poslednjih nekoliko godina više svesni činjenice koliko je opasna ova vrsta nasilja i da ne postoji ''čaroban štapić'' da sprečimo zveri da nasrnu na svoje supruge, devojke, majke, sestre - naveo je Stefanović i ukazao da policija pre donošenja Zakona o sprečavanju nasilja u porodici nije imala dovoljno moći i nadležnosti da pomogne žrtvama.

Nebojša Stefanović, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

IZBACIVANJE NASILNIKA IZ STANA, IAKO JE NJEGOV

- Sada postoji mogućnost da nasilnik bude izbačen iz stana, iako je u njegovom vlasništvu, i to je važna mera - dodao je Stefanović, navodeći da država mora do kraja da goni nasilnike, jer ne može da krene u sledeću fazu razvoja ako ne reši taj problem.

On je istakao da je dobro što se stalno govori o tome da "ne treba nabijati glavu u pesak" i poručio da bi društvo trebalo više da se uključi u rešavanje problema nasilja i da prijavi svakog počionoca.

Pooštravanje kazni za sva krivična dela sa elementima nasilja, Foto: Profimedia/ČIF

Stefanović je istovremeno najavio da će predložiti pooštravanje kazni za sva krivična dela sa elementima nasilja.

- U sledećoj fazi ostaje da se u rešavanje problema nasilja u porodici značajnije uključi društvo, jer još nismo na nivou da se to shvata kao veliki problem. Treba da gradimo društvo koje odbacuje nasilje i prijavljuje svaki slučaj kako bi broj žrtava bio manji - podvukao je Stefanović.

VIDEO: Društvo opravdava nasilnike, dok sve više žena strada u porodičnom nasilju

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • velja

    24. novembar 2018 | 16:03

    Ništa nije postignuto do sada jer izbaciti nasilnika iz kuće nije rešenje već još veći bes kod nasilnika ili inat,kako god nije dobro.Policija treba da privede obe strane istog trenutka i da daju izjave zajedno,sutra dan odmah suđenje i kraj.U većini slučajeva je nemaština glavni uzrok ili izobilje svega.

  • Ns

    24. novembar 2018 | 12:51

    Od toga je pola lazno. Jer neko prijavi nasilje da bi mogao da kasnije trazi starateljstvo. Super je zakon ali za laznu prijavu treba slati u zatvor....

  • Nada

    24. novembar 2018 | 13:43

    Mislim da su zene u nasem drustvu pored preopterecenosti raznim porodicnim obavezama izlozene i raznim oblicima nasilja,a da nisu same u stanju da se izbore za potrebne promene i korektnije porodicne odnose!Vreme je da se tim majkama i zenama pomogne i da one zasluzuju sigurnost i uslove za zivot i rad bez nasilja!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA