• 50

U Srbiji se posle 7 godina rodile prve četvorke: Junaci ove priče, mama Mira i tata Mladen su šokirani, uzbuđeni, ali i uplašeni (FOTO)

Njihove želje su samo da bebe budu žive i zdrave, da se oni organizuju, te da im prirede srećno detinjstvo

  • 50

Bračni par Krstić, Mladen (39) i Mira (29) iz Subotice postali su roditelji četvorki, jedne devojčice i tri dečaka.

Bebe su rođene 13. novembra u 1.18 sati iza ponoći, a trenutno su u inkubatorima Instituta za neonatologiju u Beogradu i kako su nam presreći roditelji rekli, stabilno su.

- Bili smo šokirani, presrećni, ali i uplašeni jer smo znali da je to veoma rizična trudnoća, ali sve je na kraju prošlo dobro - rekli su za Telegraf Mladen i Mira.

Prva je na svet došla Melanija, drugorođeni je Dimitrije, potom Božidar, i najmlađi Zaharije.

Mira kada je bila trudna; Foto: Privatna arhiva

Dimitrije i Božidar su jednojajčani blizanci. Melanija je bila teška jedan kilogram, Dimitrije 1,1 kilogram, Božidar 860 grama, a Zaharije 870 grama. A njihov najstariji brat Vasilije rođen je 2010. godine, samo pet dana pre svoje braće i sestrice.

- Planirali smo drugo dete. Sedam godina smo pokušavali, ali nije uspevalo. Radili smo analize i rečeno nam je da nema nikakvih problema. Odlučili smo se za vantelesnu. Vratili su tri ćelije i sve tri su se primile i mi smo u početku imali tri bebe, ali posle dve nedelje smo saznali da se jedna ćelija podelila na jednojajčane blizance i tako smo tek posle dobili četvorke. Bili smo svi u šoku – ispričao nam je Mladen.

Jedna od čeriti bebe; Foto: Privatna arhiva

Mirinu trudnoću prvo su vodili lekari u Subotici, međutim kada su shvatili da će predstojeći meseci biti komplikovaniji, preporučili su im da "pređu u ruke" novosadskih kolega. Odatle su se prebacili u GAK "Narodni front".

- Preuzeo nas je dr Dejan Filimonović u "Narodnom frontu" u Beogradu. U 21. nedelji Mira je ostala na stacionarnom lečenju i tamo je bila do 27. nedelje, kada joj je pukao vodeljak i morali su da urade carski rez. Deca su sada na intenzivnoj nezi na odeljenju neonatologije, pod stalnim su nadzorom lekara koji se stvarno bore za njih. Ostaće u bolnici dok ne dostignu po dva kilograma. Napreduju, ali je bilo intervencija i samo zahvaljujući tim stručnim lekarima, oni su svi stabilno - rekao nam je ponosni otac, Mladen.

Pitali smo ih kako je na čak četiri prinove u njihovoj porodici odreagovao najstariji bata, Vasilije, a Mira i Mladen su nam sve rekli jednom rečenicom - On ne može da dočeka njihov dolazak kući.

Iako su prevremeno rođene, bebe su za sad stabilno; Foto: Privatna arhiva

Mama Mira, najveća junakinja ove divne životne priče, kaže da je nositi četiri deteta u stomaku jako iscrpljujuće. Veliki je rizik, stalne kontrole, a na kraju i njen boravak u bolnici. Odvojena je skoro dva meseca bila od porodice, ali kako kaže, sve je to vredelo.

Roditeljima je osim posete, dozvoljeno i da telefonskim putem u bilo kom trenutku saznaju kako su im deca, ali oni zbog finansijskih mogućnosti ne mogu svakog dana da dolaze u Beograd.

- Tek kada ih budem uzeo u ruke i kada budem čuo njihov plač moći ću da osetim ono što se zove sreća. Svestan sam da neće biti lako, ali samo da budu svi dobro i da nam konačno dođu kući – rekao je Mladen.

Njihove želje su samo da bebe budu žive i zdrave, da se oni organizuju, te da im prirede srećno detinjstvo.

- Najlepše će svakako biti njihovo odrastanje, a najteže finansije. Ali ćemo se svakako boriti i truditi da to bude što manje primetno. Ono što na kraju želimo da kažemo, jeste da zahvaljujemo svim lekarima i osoblju Odeljenja za visokorizične trudnoće, kao i dr Filimonoviću koji je porodio Miru, zatim svima na neonatologiji, ali i u novosadskoj klinici "Genezis", gde je oplodnja urađena. Svi oni su od početka do kraja bili uz nas - gotovo u glas su nam rekli Mira i Mladen.

Inače, Melanija, Dimitrije, Božidar i Zaharije prve su četvorke rođene u Srbiji posle sedam godina. Pre njih rođene su četvorke u porodici Mihajlović u Surčinu. Dunja, Maša, Maja i Dušan Mihajlović ove godine pošli su u prvi razred osnovne škole.

(Snežana Čenad - s.cenad@telegraf.rs)

Komentari

  • Sreca

    Zato u zemljama EU postoji zakon koji u tim godinama zene dozvoljava maximalno 2 embriona da se vrate. A ako se desi da se podeli jedan onda se ili radi embrioredukcija ili ako zena ne zeli rizikuje se trudnoca sa tri bebe. Sve to da bi se izbegao rani porodjaj kao ovde u 26oj nedelji. Sad ce ta deca i njihovi roditelji imati probleme celog zivota. Zasto? Jer je dr bio pametan da vrati 3 embriona.

  • Žorž Vea011

    Auu svaka cast ! Hrabro ! Neka su ziva i zdrava i sve najbolje.Ja imam dvoje meni je dosta :)

  • ja

    Boziji dar, nek su zive i zdrave bebice male a mami i tati sve cestitke!!!!!

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima