≫ 

Ovo je spomenik kralju Petru I Karađorđeviću u Novom Sadu: Na njemu je i snažna poruka o slobodi (FOTO) (VIDEO)

Spomenik, visok oko 10 metara, izrađen je po modelu akademskog vajara Zorana Ivanovića

  • 11

Povodom obeležavanja 100. godišnjice prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, u Novom Sadu će danas svečano biti otkriven spomenik kralju Petru I Karađorđeviću.

Spomenik, visok oko 10 metara, izrađen je po modelu akademskog vajara Zorana Ivanovića i nalazi se na zelenoj površini na Trgu Republike koja je tu napravljena pre nekoliko godina

Kralj gleda ka Vladičanskom dvoru, a postament je od mermera i na njemu piše tekst na ćirilici na sve četiri strane - i to na južnoj "Petar I Krađorđević 1844-1921", severnoj "Kralj Srbije 1903-1918".

Grb Kraljevine Srbije nalazi se na zapadnoj strani, a na istočnoj piše "Ruma, 24. novembar 1918, Novi Sad, 25. novembar 1918"-Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Grb Kraljevine Srbije nalazi se na zapadnoj strani, a na istočnoj piše "Ruma, 24. novembar 1918, Novi Sad, 25. novembar 1918".

Kralj Petar je napisao predgovor za svima poznatu knjigu Džona Stjuarta Mila pod nazivom "O slobodi", a jedan citat našao se i na spomeniku.

Kralj Petar je napisao predgovor za svima poznatu knjigu Džona Stjuarta Mila pod nazivom "O slobodi", a jedan citat našao se i na spomeniku-Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Sloboda otvara narodu oči, da upozna svoje mane, pa da ih leči, sloboda mu daje prilike, da upozna svoje vrline, te da ih razvija i ulaže u delatnost kojom čeliči svoju snagu, unapređuje svoje umno i fizičko blagostanje , da sobom i u saradnji sa ostalim narodima, primiče celo čovečanstvo cilju koji mu je Bogom namenjen.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA