Antić: Izgradnja hidroelektrana neće ugroziti jezera

Ta jezera nisu prirodna bogatstva već veštačke akumulacije, poručio je ministar energetike Aleksandar Antić

  • 1
Specijalni rezervat prirode Uvac nalazi se na jugozapadu Srbije, zahvata površinu od 7. 453 hektara i obuhvata delove teritorija Nova Varoš i Sjenica. Foto: Tanjug/Rade Prelić

Zaštitnici životne sredine ne treba da brinu za Vlasinsko jezero, Perućac i Uvac, jer ih izgradnja mini hidroelektrana ne ugrožava, poručio je ministar energetike Aleksandar Antić. Kako je naglasio, ta jezera su veštačke akumulacije koje je napravio EPS zbog energetskog sistema.

- Potpuno se zaboravilo da ta jezera nisu prirodna bogatstva već veštačke akumulacije, koje je izgradio EPS za potrebe funkcionisanja enegetskog sistema - rekao je Antić.

On je istakao i da je izgradnja mini hidroelektrana uređena sa više zakona iz oblasti životne sredine, voda i planiranja i izgradnji i tek na kraju da se delom odnosi i na Zakon o enegetici.

- Mi smo samo onaj ko na kraju plati tu ''fid in'' tarifu za objekte koji se nalaze u prostornom planu i ispune sve uslove. Ministarstvo enegetike ne određuje uslove pod kojima se neka elektrana može graditi u drugoj ili trećoj zoni zaštite, pošto je u prvoj zabranjeno - kaže ministar.

Naglasio je da je pred Ministarstvom energetika ozbiljan posao da, zajedno sa Ministarstvom zaštite životne sredine, ukoliko treba menja te nivoe zaštite da se to uradi kroz zakone.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    26. novembar 2018 | 20:15

    Od ovakvih izjava mi se povraća . A i ide mi se u inostranstvo .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA