≫ 

Stiže nagrada za mlade u Srbiji koji studiraju ono što niko neće: Država će stipendirati ova zanimanja

Svake godine bi se vršila procena koja su to zanimanja, navode u Ministarstvu prosvete

  • 19

Studenti koji se školuju za deficitarna zanimanja kao nagradu će početi da dobijaju stipendiju od države! To predviđaju izmene Zakona o učeničkom i studentskom standardu koje tek treba da se nađu pred poslanicama u Narodnoj skupštini.

Reč je o stipendiji od 8.400 dinara za koju su do sada mogli da konkurišu samo oni koji nisu izgubili nijednu godinu tokom studija i imaju prosek 9 ili više.

Ako je suditi po trenutnoj situaciji na tržištu rada, u manjku smo sa inženjerima mašinstva, elektrotehnike, građevine, rudarstva, forenzike, molekularnim biolozima, a treba nam i više filologa nemačkog, arapskog i kineskog jezika, kao i rendgenologa, oftalmologa i anesteziologa. Da su zakonske izmene već usvojene, studenti ovih programa verovatno bi mogli da konkurišu za stipendiju.

Ipak, plan je da se lista deficitarnih zanimanja donosi jednom godišnje, u skladu sa promenama na tržištu rada.

- Cilj Ministarstva prosvete je da podrži one učenike i studente koji su se opredelili za zanimanja koja su u praksi zastupljena u nedovoljnom obimu, u odnosu na potrebe struke i društva u celini. Ta zanimanja bi se razlikovala od jedne do druge školske godine. Odnosno, svake godine bi se vršila procena koja su to zanimanja potrebna u datim okolnostima. Oni koji se budu školovali za te nedostajuće struke i koji ispune odgovarajuće propisane uslove, steći će pravo na stipendiju - navode za Telegraf u Ministarstvu prosvete.

Printskrin: Google maps

Prof. dr Željko Tomanović, dekan Biološkog fakulteta u Beogradu, kaže da je ideja Ministarstva prosvete dobra, ali pod uslovom da se ti studenti obavežu da bar neko vreme ostanu u Srbiji.

- Za molekularnu biologiju postoji veliko interesovanje studenata, ali većina njih po završetku fakulteta odlazi na rad u inostranstvo. Stipendijom treba pomoći studentima, ali i motivisati ih da ostanu - smatra Tomanović.

VIDEO: Beogradski studenti napravili najnoviji bolid formule

(M. Leskovac / m.leskovac@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sneza

    27. novembar 2018 | 11:21

    moj sin je student elejtrotehnike..pri kraju redovan i dobar na budzetu nikad nista dobio nije tako da sve vreme uci strane jezike i polako pakuje koferce...

  • CH

    27. novembar 2018 | 10:25

    Koja bruka i sramota.Deficitarna zanimanja a drzava daje 70€ da te stimulise.Da sto pre odes iz te napredne Srbije.

  • SrbskiBek

    27. novembar 2018 | 10:03

    Stipendija od 70 evra !!??????? Pa gospodo zar vas nije sramota !????????????????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA