≫ 

Kako očevi varaju majke za alimentaciju u Srbiji: Obećavaju kule i gradove, a posle razvoda se ne javljaju na telefon

Mi smo razgovarali sa samohranom majkom, Natalijom Savić, koja je razvedena već šest godina, a neretko na alimentaciju mora da čeka ili podseća

  • 52

Razvod braka osim mučne socijalne situacije, donosi i brojne finansijske, jer se ovim postupkom deli i briga i nega dece. Tada na scenu stupa problematična alimentacija, koja se teško utvrđuje, a kada i dođe do toga, još teže isplaćuje.

U većini slučajeva, dete pripada majci, ali postoje i izuzeci. Sledeća stavka razvoda je određivanje alimentacije. Zakon propisuje visinu alimentacije u iznosu ne manjem od 15% i ne većem od 50% od visine redovnih prihoda tuženog. Oba roditelja su dužna da izdržavaju dete.

Mi smo razgovarali sa samohranom majkom, Natalijom Savić, koja je razvedena već šest godina, a neretko na alimentaciju mora da čeka ili podseća.

- Sporazumno smo se razveli, pa je alimentacija dogovorena. Moj bivši muž je pristao na sumu od 5.000 dinara mesečno, za obe ćerke. Međutim, kako su njihove potrebe rasle, on nije ni pomišljao da promeni sumu. Ako bi im kupio patike, pravdao se " dao sam im za obuću, to je taj iznos alimentacije" - ispričala je Natalija.

Ukoliko se alimentacija dodeljuje na više od jednog deteta, stvar je međusobnog dogovora između stranki i/ili suda o tome koliko će koje dete od te konačne sume dobijati. Na primer, ukoliko je dece dvoje, a iznos alimentacije za oboje je 10.000 dinara, ta suma na dvoje dece može biti podeljena u rasponu od 1.000 do 9.000 ili 2.000 do 8.000.

Razvod braka donosi brojne probleme, kao što je alimentacija; Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Bitno je istaći da visina određene alimentacije ne trpi nikakva "prebijanja", koja je naša sagovornica pomenula. Dakleukoliko, recimo, otac detetu kupi farmerice od 4.000 dinara, a alimentacija je 10.000 dinara, to ne znači da će on platiti još 6.000 dinara i time "namiriti" alimentaciju. Zakonski određena alimentacija se isplaćuje novčano, sve ostalo su vanredni troškovi koje je roditelj (ne)voljan da iznese.

ŠTA KADA SE ALIMENTACIJA NE PLAĆA?

Mnogi muškarci, pre samog razvoda, a svesni da će biti tuženi za alimentaciju sakrivaju pokretnine i nekretnine, kao i novčane dohotke da to ne bi bila novčana osnovica za određivanje alimentacije.

Strana tužena za alimentaciju ume da kasni, pa i zaostaje po nekoliko godina sa isplatom, a tada na red dolazi, logično, naplata. Kako bismo saznali koji je najefikasniji način naplate onom ko od te obaveze beži, nazvali smo advokata Ivana Simića.

On nam je rekao da postoje dva načina kažnjavanja, prvi je pokretanje krivičnog postupka, koji kao presudu može imati ili novčanu ili kaznu do tri godine zatvora. Dok je drugi pokretanje postupak prinudne naplate.

Roditelji se često dovijaju na različite načine kako bi izbegli plaćanje alimentacije; Foto: Profimedia

- Radio sam na jednom slučaju, gde je tuženi roditelj na sve moguće načine izbegavao plaćanje, nije bio prijavljen na adresi na kojoj je živeo, odbijao je čak da primi nasledstvo. Godinama nije plaćao alimentaciju, pa je to bila igra "mačke i miša". On je čovek pristao na to da ne stekne ništa, samo da ne bi izdržavao svoju maloletnu decu - ispričao nam je Simić.

On je dodao i da na osnovu njegovog iskustva nije zgoreg pokrenuti oba postupka, jer takvo ponašanje postaje manija, ustali se i može postati ozbiljna posledica. Ovde je reč o tome da niko ne želi da kažnjava svog bivšeg supružnika, već da namiri potrebe za odgajanje deteta.

- Naplata bi se mnogo efikasnije vršila kada bi javni izvršitelji uzimali stvari u svoje ruke, a ne sud, jer smatram da je u tim situacijama sud nekako "tromiji" - objasnio je Ivan Simić.

Potom smo ga upitali da li isplata dugovanja za alimentaciju znači da je tuženi oslobođen odgovornosti, te da ne mora platiti i kaznu za krivično delo.

Advokat Ivan Simić sa nama je podelio svoje iskustvo u brakorazvodnim parnicama i problemima oko alimentacije; Foto: Privatna arhiva

- To što je potraživanje naplaćeno, okrivljenog ne oslobađa ga apriori od krivične odgovornosti, a i nakon naplate svi ti slučajevi se često završi odlaganjem krivičnog gonjenja - izjavio je za Telegraf advokat Ivan Simić.

Najsigurniji način da svom detetu obezbedite da mu alimentacija sigurno stigne i da ne zavisi od dobre volje, zaborava ili bezobrazluka roditelja koji uplaćuje alimentaciju je da uredite da se određena suma automatski skida sa računa tuženog, onog datuma u mesecu kada mu leže plata na račun. Ova praksa je česta i zakonski dozvoljena. Takođe, odbijanje da se alimentacija plati postoji kao pobuna individue, ali ne i kao zakonski prihvatljiva opcija.

Vođeni sopstvenom svešću, a pre svega ljubavlju prema detetu, roditelji koji plaća alimentaciju, trebalo bi po ličnim preferencijama da izdržava dete. Bez prisile izvršnih organa, sudskih procesa ili po najgorem mogućem scenariju, zatvorskih rešetaka.

VIDEO: Nataša Bekvalac dovela Katju da je Luka Lazukić vidi

(S.Čenad - s.cenad@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miloš

    28. novembar 2018 | 15:13

    Moj drugar je davao keš bivšoj ženi na ruke, mnogo više nego što deci treba. Ona ga je tužila kao nije joj dao ništa para za decu. Nije mogao da dokaže i ako smo nas trojica par puta prisustvovali tom činu. Znali su i njeni pošto im je donosio kući. Sada plaća sve preko računa onoliko koliko treba. Garderobu i ostale potrebstine im donosi posebno. Ima žena ološa koje samo gledaju kako da iskoriste situaciju tj. da je unovče. Znam milion primeraka gde su očevi bolji kao roditelji. Ravnopravni nikada nećemo biti jer nismo isti. Pozdrav za sve!

  • Otac

    28. novembar 2018 | 15:06

    I ja ne dam više od onoga sto je sudski odredjeno a istina je da plaćam minimalno. Ne dam više keš od toga jer bivša draga troši na druge stvari. Živim u Austriji (Beč) i ovde je drugačije. Od bivše može bivši suprug da traži račune šta je deci kupila za te pare. Ako on nešto kupi moze i da odbije od alimentacije ali ja to ne radim. A Bogami kupujem. Nije mi žao da se ispružim za decu i to dobro. Kada mi kaže da je malo u *škripcu* za novac za hranu ja naručim iz prodavnice sve sto treba da bi deca imala. I eto, boli je keš... Ne dam joj keš ali zato kupujem sve. Bez obzira na to, ona na sve načine pokusava da mi uskrati vidjanje sa decom... a i deca su pod pritiskom da ne održavaju kontakt samnom iako žele... Tako da ne bacajte kamenje na očeve dok ne pogledate celu sliku. Ima takvih očeva ali nisu ni sve majke svetice.

  • Deja

    28. novembar 2018 | 16:40

    A majke su svetice??Kako da neee !!! Ne pisite gluoostii ima i obrnutih slucajeva!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA