Ovo je najzagađeniji grad u Srbiji: Udišu dim i čađ, čist vazduh im je misaona imenica

Vikend je bio najkritičniji - na ulicama nije moglo da se diše

  • 7

Vazduh koji se vidi i smrdi od vikenda muči građane Valjeva, najzagađenijeg grada u Srbiji. Valjevo je u nedelju popodne bilo obavijeno dimom, a u pojedinim delovima grada nije moglo da se diše zbog veće količine čađi u vazduhu.

Na društvenim mrežama pojavila se i informacija da je Valjevo, ne samo najzagađeniji grad u zemlji, nego i neslavni rekorder u Evropi.

Kakav su vazduh udisali u nedelju, kada se najviše zacrnilo, građani ne mogu da saznaju jer se merenje kvaliteta vazduha tog dana ne radi. U Zavodu za javno zdravlje naveli su da grad u petak i subotu, sudeći prema podacima sa tri merna mesta – centar grada, Peti puk i Novo Valjevo, nije bio prekomerno zagađen, kada su u pitanju čađ, sumpor dioksid i azot dioksid.

Valjevo je u nedelju popodne bilo obavijeno dimom; Foto: Tanjug/FENA/Emir Burlović

Dr Đorđe Vuković iz Zavoda za javno zdravlje za Kolubarske.rs je rekao da je u petak i subotu bila povećana koncentracija čađi u vazduhu, ali nije prešla maksimalno dozvoljenu vrednost koja iznosi 50 mikrograma po kubnom metru, dok je koncentracija sumpor dioksida i azot dioksida bila u granicama normale.

Međutim, podaci koji su objavljeni na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da je prisustvo PM-10 čestica u Valjevu već danima iznad dozvoljene vrednosti, čak je koncentracija tih čestica u subotu 24. novembra u 18 časova iznosila 274 mikrograma po kubnom metru, što je "jako zagađen" vazduh.

Tako da, dragi Valjevčani, ovih dana vam ne preostaje ništa drugo nego da se obavijete šalom, a prozore otvarate samo onda kada se čađ malo razbistri.

(Telegraf.rs/Kolubarske.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    27. novembar 2018 | 12:15

    Strasno...Divcibare,Povlen,Maljen,Medvednik.A,zagadjenje toliko.

  • Dr

    27. novembar 2018 | 12:45

    Molim gradjane Valjeva da ne koriste ugalj za lozenje i trebalo bi da se zabrani prodaja uglja za lozenje!

  • goran

    29. novembar 2018 | 10:21

    Molim vas , ne valjevčani .... valjevci .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA