Oni žive u kolicima, a strah i trepet su za svakog lopova: Uhvate ih za šaku, malo je izvrnu i onesposobe ih da bilo šta urade (FOTO)

Besplatni treninzi za osobe sa invaliditetom počinju od 1. decembra

  • 0

On ima 15 godina i nepokretan je od struka na dole. I pored toga, brže će savladati lopova koji pokuša da mu ukrade torbicu od većine uspravnih i snažnih ljudi. Zvuči vam nemoguće?

Sigurno bi i bilo da ovaj dečak nije rešio da nauči veštine samoodbrane i pokaže svima da to što je u kolicima ne znači i da je bespomoćan. Ovakve, neverovatne veštine, mogu se naučiti u Klubu borilačkih veština “Takeda” koji u saradnji sa Opštinskim centrom za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom “Novi Beograd”, od subote organizuje besplatnu školu samoodbrane za osobe sa invaliditetom.

- Sa ciljem da podržimo borbu protiv nasilja u porodici, vršnjačkog i nasilja nad ženama pozivamo i sve ostale zainteresovane članove i prijatelje centra da nam se pridruže. Tokom časova polaznici će proći osnovni kurs samoodbrane, koji obuhvata odbranu od 10 najčešćih napada u svakodnevnom životu. Tehnike koje će naučiti omogućiće im da se na brz i lak način oslobode i odbrane od napadača, a da pritom ostanu nepovređeni - objašnjava Borko Radovanović, predsednik i glavni trener kluba "Takeda".

Facebook/Instagram

Tehnike su potpuno prilagođene svakom polazniku posebno, pa tako i oni koji imaju invaliditet, koji god da je u pitanju, mogu da nauče kako da savladaju napadača.

- Oni koji su u kolicima uče kako da, na primer, uhvate šaku lopova, malo je izvrnu i naprave pritisak tako da ga trenutno onesposobe da bilo šta uradi. Učimo ih da, pored svega toga, odmah pozovu pomoć, a trening obuhvata i vežbe koje utiču na bolju motoriku, vitalnost i snagu - napominje Radovanović.

Ono što osobe sa invaliditetom najviše raduje je kada ih nauče kako da što lakše ustanu nakon pada. A kao što kaže stara izreka, nije važno koliko češ puta u životu pasti, već da li ćeš nakon svakog pada ustati i nastaviti dalje.

Zato, budite hrabri i pokušajte. Besplatni treninzi biće organizovani od 1. decembra, svake subote od 11 sati, u prostorijama Opštinskog centra “Novi Beograd'', Bulevar Milutina Milankovića 34.

(M.L./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA